Poznáme víťazov 7. ročníka Banskobystrického pierka 2024

KULTÚRA
2 /

Verejná knižnica Mikuláša Kováča, kultúrna inštitúcia v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja, vyhlásila najlepšie literárne diela mladých autorov  Banskobystrického pierka 2024.

V piatok 14. júna sa v priestoroch Verejnej knižnice Mikuláša Kováča uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie 7. ročníka autorskej literárnej súťaže Banskobystrické pierko, ktoré každoročne organizuje Verejná knižnica Mikuláša Kováča pre žiakov ZŠ a študentov SŠ  z okresov Banská Bystrica a Brezno.

Súťaž bola rozdelená do dvoch kategórií podľa veku – 1. kategória pre žiakov od 2. do 5. ročníka ZŠ; 2. kategória pre žiakov 6. – 9. ročníka ZŠ  a všetkých študentov SŠ. Súťažilo sa v písaní poézie aj prózy.

Do 7. ročníka súťaže sa zapojilo celkovo 103 prác žiakov a študentov, čo je o 20 viac ako  v predchádzajúcom roku. Zaevidovaných bolo 37 príspevkov poézie a 66 príspevkov prózy z 24 škôl dvoch okresov.

Súťažiaci sa mohli rozhodnúť pre jednu z troch tém: Ekotéma v literatúre, Literárne postavy teleportom do súčasnosti  a voľná téma.

Štvorčlennú odbornú porotu 7. ročníka Banskobystrického pierka tvorili: Zuzana Kubašáková – spisovateľka pre deti a mládež, koordinátorka podujatí a knihovníčka, Kamila Pribišová – členka kreatívneho zoskupenia Spisopriatelia a porotkyňa literárnych súťaží, Ondrej Kalamár – spisovateľ, textár, aforista a glosátor a Marcel Páleš – básnik, dramaturg a redaktor RTVS.

Odborná porota sa zhodla na ocenení týchto prác:

I. kategória POÉZIA

  1. miesto: Dušan Pilný – Bianka Boháčová, 5. A, ZŠ a MŠ Pohorelá
  2. miesto: NEUDELENÉ
  3. miesto: Čarovné knihy – Anna Mercová, 4. B, ZŠ Ďumbierska
  4. miesto: Moja mamka – Adelka Kopčová, 4. ročník, ZŠ Staré Hory

II. kategória POÉZIA

  1. miesto: Časom letím – Izabel Magáňová, 9. ročník, ZŠ Jána Bakossa
  2. miesto: Tak aká je pre mňa škola? – Erin Flaugnatti, 6. A, ZŠ Ďumbierska
  3. miesto: Láska v očiach mladých – Simona Polgárová, 1. ročník, SOŠ Pod Bánošom 

I. kategória PRÓZA

  1. miesto: Tajomstvo babky Žužu – Lara Schwartz, 5. B, ZŠ Sitnianska
  2. miesto: O srnke Elke – Sofia Kiabová, 5. B, ZŠ a MŠ Š. Moysesa
  3. miesto: Milica a jej cesta v čase – Anna Opravilová, 4. ročník, ZŠ Slovenského slobodného vysielača

II. kategória PRÓZA

  1. miesto: Stretnutie – Anna Rybáriková, 8. A, ZŠ Slovenského slobodného vysielača
  2. miesto: Strážkyňa – Anna P. Kyšková, 8. A, ZŠ a MŠ Š. Moysesa
  3. miesto: Stratení vo vesmíre – Martina Kováčová, 7. C, ZŠ Ďumbierska

Čestné uznanie získala ZŠ Ďumbierska, ktorá sa do 7. ročníka súťaže Banskobystrické pierko zapojila najväčším počtom žiakov i prác (21). Všetkým oceneným srdečne gratulujeme.

Podujatie podporili viacerí partneri, mediálni partneri a sponzori: Kníhkupectvo Martinus, OO CR Stredné Slovensko, portály bystricoviny.sk, bbonline.sk a priekopnik.sk, Rádio BB FM a Rádio Lumen.

Verejná knižnica Mikuláša Kováča tento ročník súťaže obohatila aj o prvý kreatívny workshop písania pre deti a mládež, ktorého sa zúčastnilo až 21 osôb. Išlo o súťažiacich 7. ročníka Banskobystrického pierka, ktorí sa chcú zdokonaľovať v písaní.

Tešíme sa, že z roka na rok sa nám darí zlepšovať kvalitu súťaže a  Banskobystrické pierko oslovuje stále viac detí a mládeže. Vďaka ich tvorbe sa dokážeme vcítiť do ich životov, do toho, čo ich zaujíma, teší i zarmucuje. Navyše, písanie a čítanie sú prepojené nádoby a my  potrebujeme o dôležitosti čítania rozprávať viac. Autorská literárna súťaž Banskobystrické pierko bude určite pokračovať aj v roku 2025,”

uviedla Mgr. Katarína Lehotská Mikuláková, marketingová manažérka knižnice a koordinátorka súťaže.

Katarína Lehotská Mikuláková

Katarína Lehotská Mikuláková

Zdroj: Katarína Lehotská Mikuláková, Foto: VKMK a ilustračné