Múzeum SNP digitalizuje zbierky a pripravuje sa na augustové oslavy

KULTÚRA
0 /

V banskobystrickom Múzeu SNP, ktoré bude hlavným organizátorom  tohtoročných osláv 70.výročia SNP, prebieha digitalizácia zbierok a príprava zabezpečenie udalosti roka aj pre mesto pod Urpínom.

Digitalizácia zbierkových predmetov Múzea SNP z eurofondov

Celoslovenský projekt digitalizácie zbierkových predmetov a nehmotného kultúrneho dedičstva  v 33 múzeách sa začal realizovať koncom roka 2012. Do júla 2015 by sa malo týmto spôsobom spracovať viac ako 175 000 exponátov.

Pre návštevníkov Múzea SNP to bude znamenať, že po digitalizácii si bude môcť pozrieť vystavené exponáty na svojom počítači s priestorovým otáčaním v priestore. Odborníkom táto špičková technológia umožní podrobné skúmanie exponátov aj na diaľku.

„Chceme zachovať najznámejšie a najcennejšie artefakty pre budúce generácie aj v digitalizovanej podobe. Cieľom projektu je digitalizácia 175 000 predmetov, ale i činností, ktoré sú v rámci nehmotného kultúrneho dedičstva, rôzne výšivky, tance a pod. Takto sa dajú využívať pri prezentácií múzeí. Asi 30 percent obsahu bude zverejnených na internete a návštevník si bude môcť pozrieť zbierky a dozvie sa, v ktorom múzeu sa nachádzajú a kam si ich môže prísť pozrieť,“

hovorí riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.

Objem digitalizácie zbierkových muzeálnych predmetov dosiahne sumu 27,5 milióna eur z  Operačného programu Informatizácia spoločnosti so štátnou spoluúčasťou. Ďalších päť rokov bude tento projekt pokračovať na náklady štátu.

Príprava osláv 70.výročia SNP

Do tohoročných augustových osláv prejde samotný Pamätník SNP aj s okolitým  parkovým  areálom s vystavenou bojovou technikou výraznými zmenami vláda SR vyčlenila na tento účel 150 tisíc eur a ďalších 50 tisíc eur pridá samotné Múzeum SNP. Očakáva sa, že do Banskej Bystrice prídu koncom augusta zástupcovia spojencov v II.svetovej vojne vrátane , ktorí sa zúčastnili aj SNP, vrátane Nemecka.

Okrem úprav a doplnenia zelene podľa Stanislava Mičeva vymenia poškodený a starý mobiliár,  opravia aj priestor okolo bývalej fontány a schody pri bočnej bašte. Obnova čaká aj objekt Múzea SNP. „Celkovo je budova v dobrom stave, no na niektorých miestach je už viditeľné zatečenie. Ošetria ju odborníci tzv. hydrofobizáciou,“ dodal Mičev pre TASR.

Záhrada Chavivy Reikovej

V súčasnosti sa upravujú priestory záhrady pomenovanej podľa Chavivy Reikovej, národnej hrdinky štátu Izrael. Táto statočná žena  od svojich 5 rokov žila s rodičmi v Radvani.  V decembri 1939 sa presťahovala s manželom do Palestíny, aby neskôr vstúpila do pomocného ženského zboru RAF pod krycím menom Ada Robinson

Počas vojny sa na Slovensko vrátila ako príslušníčka anglo-americkej vojenskej misie pri veliteľstve 1. čs. armády a  zapojila sa aj do SNP.  Po jeho potlačení sa skrývala spolu s partizánmi v okolí Pohronského Bukovca, kde ju neskôr  fašisti  zajali a popravili v Kremničke. Záhrada bude slúžiť na relax a kultúrne účely.

V Múzeu SNP sa objavia aj doposiaľ nevystavované exponáty z vojny

Riaditeľ banskobystrického Múzea SNP  Stanislav Mičev spolupracuje  s vojnovými múzeami Ruskej federácie. Výsledkom by malo byť zapožičanie  vzácnych exponátov na unikátnu výstavu „Víťazstvo“ venovanú bitke o Berlín, ktorá sa otvorí 29.augusta a potrvá do mája 2015.

„Ak sa to podarí, vystavíme aj slávnostnú bielu uniformu Adolfa Hitlera s obhorenými rukávmi, ktorá sa našla v jeho bunkri. Okrem toho by nemali chýbať uniformy, mapy, okuliare, perá a iné osobné veci takých vojenských vodcov, ako bol Ivan Stepanovič Konev či Georgij Konstantinovič Žukov,“

povedal Mičev.

Konečný zoznam vzácnych artefaktov z II.svetovej vojny, ktoré uvidíme v Banskej Bystrici, bude známy až potom, čo doriešia nároky na ich bezpečnosť a poistenie. Ich zberateľská a historická hodnota je totiž obrovská.