Matej Tóth s novinárom Michalom Červeným uvedú novú knihu Odchýlka aj v Banskej Bystrici

KULTÚRA
1 /

Olympijský víťaz v chôdzi na 50 km z Ria Matej Tóth napísal spolu s reportérom Denníka N Michalom Červeným knihu Odchýlka. Už vo štvrtok 13. septembra ju uvedú aj v Banskej Bystrici. Na besede, počas ktorej sa dozviete aj to, čo v knihe nenájdete, budú odpovedať na zvedavé otázky z publika.

Keď sa Matej Tóth dozvedel, že ho podozrievajú z dopingu, nemyslel na to, ako príde o peniaze či medaily. Keby aj hneď musel ukončiť kariéru, nebol by to preňho až taký problém. Viac sa bál toho, že ho ľudia budú vnímať ako podvodníka. Že ho budú obchádzať na ulici. Že sa deti budú smiať jeho milovaným dcéram.

Autobiografia Odchýlka, ktorá vyšla vo vydavateľstve Denníka N, verne odkrýva, ako prebiehal boj za očistenie Tóthovho mena. Ako najprv veril, že ide o sprisahanie, ako z toho vytriezvel a zachoval si chladnú hlavu.

Aj keď ho jeho okolie presviedčalo, že to nie je fér, on antidopingové autority bránil: Veď si len robia svoju prácu! Príbeh o víťazstvách a prehrách najrýchlejšieho chodca na svete, o jeho ceste na vrchol, o fyzických útrapách, o traume z obvinenia, že bol nepoctivý.

V knihe Odchýlka, ktorú s Matejom Tóthom napísal novinár Michal Červený, prežijete všetky jeho kľúčové preteky ako vlastnej koži. Jej uvedenie sa uskutoční vo štvrtok 13. septembra o 19:00 hod. v kníhkupectve Artforum na Hornej Striebornej 10.

Diskusiu moderuje Rado Sloboda, hostia počas nej budú odpovedať aj na otázky z publika a čerstvú knižnú novinku radi podpíšu.

 

odchylka

Zdroj: Slavo Sochor, Foto: ilustračné