Martin M. Šimečka uvedie v Banskej Bystrici svoju knihu Medzi Slovákmi

KULTÚRA
0 /

Novinár Martin M. Šimečka zavíta do Banskej Bystrice v stredu 6. decembra, pri príležitosti vydania jeho novej knihy Medzi Slovákmi s podnázvom Stručné dejiny ľahostajnosti od Dubčeka k Ficovi alebo Ako som sa stal vlastencom.

Šimečka v novej knihe cez vlastné spomienky, ale aj objektívne skutočnosti mapuje modernú históriu našej krajiny od 70. rokov až po súčasnosť. Martin M. Šimečka (*1957) pochádza z Bratislavy. Je synom disidenta Milana Šimečku. Vyučil sa a zmaturoval na odbornom učilišti v Slovnafte. Pred Nežnou revolúciou bol údržbárom, plavčíkom, sanitárom, ale aj kuričom.

Po novembri 1989 založil vydavateľstvo Archa, Od roku 1997 pôsobil ako novinár v Domino fóre, neskôr sa stal šéfredaktorom Denníka SME, z ktorého odišiel do českého časopisu Respekt. Dnes pôsobí v Denníku N. Vydal niekoľko kníh.

Podľa šéfredaktora Erika Taberyho z Respektu o Šimečkovi povedal:

„Je to  burič aj tíšiteľ, provokatér aj mysliteľ, spytujúci sa aj rozprávač, najmä je to však rýdzi intelektuál, akých má stredná Európa málo. Vždy je totiž najprísnejší sám k sebe, a keď premýšľa o svete, skôr či neskôr začne hľadať svoju zodpovednosť za jeho podobu.“

So známym publicistom, intelektuálom, spisovateľom sa bude na bystrickej besede rozprávať moderátor Rado Sloboda.

Stretnutie s Martinom M. Šimečkom sa uskutoční v stredu 6. decembra 2017 o 18:00 hod. v kníhkupectve Artforum na Hornej Striebornej 10. Vstup na podujatie je voľný. Partnerom podujatia je projekt Literárna bašta.

 

Autor: Slavo Sochor, Foto: ilustračné