Vivat Vox Organi 2023: Koncert Márie Magyarovej Plšekovej a Mateja Bendu v Evanjelickom kostole na Lazovnej

KULTÚRA
0 /

V prvú decembrovú sobotu bude pre milovníkov organovej hudby pripravený predposledný koncert XI. ročníka medzinárodného organového festivalu Vivat Vox Organi. Pôjde v poradí už o 19. koncert aktuálneho ročníka.

Uskutoční sa v Evanjelickom kostole na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici. Za historickým organom z roku 1893 sa predstaví pôvodom slovenská organistka Mária Magyarová Plšeková, pôsobiaca doma, ale aj v Rakúsku. Spolu s ňou vystúpi aktuálne jediný slovenský kontratenorista Matej Benda. Pôjde o exkluzívne spojenie dvoch umelcov, ktorí sa v Banskej Bystrici predstavia po prvý raz. Koncert sa uskutoční v sobotu 2. decembra 2023 o 16:00 hod.

Evanjelický kostol na Lazovnej

Evanjelický kostol na Lazovnej

Mária Magyarová Plšeková

Patrí k popredným slovenským organovým interpretom. Hru na organe študovala najprv na Súkromnom konzervatóriu Dezidera Kardoša v Topoľčanoch a neskôr na Hudobnej univerzite vo Viedni v koncertnej triede prof. Martina Haselböcka, ktoré úspešne ukončila v roku 2012.

Taktiež skončila magisterské štúdium v aprobácii hudobná výchova – anglický jazyk a doktorandské štúdium na Katedre hudby na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Pravidelne koncertuje na Slovensku i v zahraničí (Nemecko, Holandsko, Anglicko, Rakúsko, Poľsko, Fínsko, Nórsko, Česká republika, Maďarsko).

Mária Magyarová Plšeková

Mária Magyarová Plšeková

Venuje sa i komornej hre a spolupracuje s mnohými umelcami a ansámblami. V roku 2014 nahrala pre Slovenský rozhlas organovú tvorbu Petra Kolmana, slovenského skladateľa žijúceho v Rakúsku. V roku 2018 jej bola udelená cena Sebastian za mimoriadny prínos k odkazu Johanna Sebastiana Bacha pre súčasníkov.

V spolupráci s harfistkou Adrianou Antalovou nahrala CD nahrávku „Impressionsfor Organ and Harp“. V súčasnosti vyučuje na Súkromnom konzervatóriu v Nitre a koncertuje. Je zakladateľkou a umeleckou riaditeľkou medzinárodného organového festivalu ARS ORGANI NITRA a festivalu ORGELHERBST Bruck/Leitha – Hainburg/Donau v Rakúsku.

Organistka Magyarová Plšeková

Organistka Magyarová Plšeková

Matej Benda

Začal študovať operný spev v roku 2003 na ZUŠ v Nitre. V roku 2017 získal absolutórium na Konzervatóriu v Bratislave, kde študoval pod vedením Martina Malachovského. Následne na Kráľovskom Konzervatóriu (Koninklijk Conservatorium) v holandskom Haagu a momentálne navštevuje súkromné hodiny u Amanda Hekkersa (NL).

Pravidelne sa zúčastňuje kurzov Letní Škola Barokní Hudby v Holešove (ČR) a kurzov starej hudby v Schloss Scharfeneck (PL). Absolvoval majstrovské kurzy s mnohými významnými spevákmi: Andreas Scholl, Michael Chance, Emma Kirkby, Robin Blaze, Xavier Sabata, Peter Kooij, Jakub Burzińsky, Piotr Olech, Romina Basso, Marta Infante, Alexander Schneider a ďalší. Má na svojom konte niekoľko domácich i medzinárodných ocenení.

Matej Benda

Matej Benda

V roku 2011 účinkoval v predstavení Faust na scéne Slovenského Národného divadla a v roku 2014 sa predstavil v opere Il Re Teodoro in Venezia (G. Paisiello). V roku 2016 absolvoval koncertné turné po Slovensku a Poľsku s dielami Stabat Mater od Pergolesiho a Logroscina. Pravidelne koncertuje v  krajinách Európy, ako napr. Rakúsko, Poľsko, Holandsko, Škótsko, Nemecko, Česká Republika, Bulharsko a samozrejme doma, na Slovensku.

V roku 2017 nahral svoj prvý sólo album s výberom árií od Georga F. Händela, v spolupráci s poľským barokovým orchestrom La Tempesta, ktorý vedie kontratenorista a dirigent Jakub Burzińsky. Okrem toho bol spoluúčinkujúcim sólistom pri nahrávaní ďalších piatich CD.

Matej Benda s Máriou Magyarovou Plšekovou

Matej Benda s Máriou Magyarovou Plšekovou

V marci 2022 v rámci svojho projektu Vivaldi Highlights uviedol Vivaldiho diela Stabat Matera Dixit Dominus. Práve skladba Dixit Dominus bola vtedy uvedená na území Slovenskej republiky ako premiéra.

Spolupracoval s Czech Ensemble Baroque, Il Cuore Barocco, La Tempesta,Collegium Wartberg, Solamente Naturali, Sinfonietta dell Arte, Orchester Bulharskej Štátnej, Filharmónie, Internationale Chorakademie Lübeck, Cappella Istropolitana, s dirigentmi ako Helmuth Rilling, Patrick Ayrton, Rolf Beck, Luca Guglielmi, Konstantin Ilievsky, Lorenzo Ghirlanda, Miloš Valent, Roman Válek, Jakub Burzińsky, Peter Zajíček a Ján Krigovský.

Program koncertu

Georg Muffat (1653-1704)

Toccata Undecima (z Apparatus musico-organisticus)

Alessandro Grandi (1586-1630)

Cantabo Domino in Vitamea

Gottfried August Homilius (1714-1785)

Schmückedich o liebe Seele, Ho WV VIII.17

Girolamo Frescobaldi (1583-1643)

Ricercarecon l´obbligo di cantare la V parte senzatoccarla

Johann Christoph Kellner (1736-1803)

Prelúdium C dur

Claudio Monteverdi (1567-1643)

Laudate Dominum in Sanctis Eius

Théodore Dubois (1837-1924)

Toccata

Georg Friedrich (1685-1759)

Händel Lascia chiopianga

Josef Rheiberger (1839-1901)

Sonáta d mol Nr 11, Op. 148

časť: Agigato

BONUS: Prekvapenie!

Zdroj: Matúš Kucbel  , Foto: ilustračné a archív