Je tu piaty Festival svetla a tieňa v Banskej Bystrici

KULTÚRA
0 /

V piatok 27. septembra vo večerných hodinách zažije Banská Bystrica na siedmich festivalových scénach vo verejnom priestore objavovanie umeleckých diel mladých slovenských umelcov. Už po piatykrát prichádza  Festival svetla a tieňa –  noc plnú umenia, svetla, interaktívnych inštalácií a tanca.

Hold Milanovi Adamčiakovi

Otvorenie Festivalu svetla a tieňa bude patgriť skladbe významného slovenského konceptuálneho a multimediálneho umelca Milana Adamčiaka, ktorý aj po nedávnej smrti svojou tvorbou oslovuje neustále ovplyvňuje tvorbu mladej generácie umelcov, ktorí interpretujú jeho partitúry alebo čerpajú inšpiráciu z jeho diela.

Cucor

Je tak jedným zo spojení medzi staršou a mladšou generáciou, ktorá sa, rovnako ako on, nebojí presahov, nových foriem a spojení v umení. Odohratie  Adamčiakovej skladby pri otvorení festivalu, tak vzdáva hold jeho celoživotnému snaženiu a odkazu mnohovrstevného autora, ktorý tvoril diela pre všetky zmysly.

Riaditeľka festivalu Dagmar Rajčanová hovorí:

„Festival svetla a tieňa nie je medzi slovenskými festivalmi žiadnou novinkou. Počas svojho pôsobenia v Banskej Bystrici priniesol 4 úspešné ročníky. Festivalu sa podarilo prilákať celkovo 65 000 divákov a priniesť 67 umeleckých diel do historického centra mesta.“

Malé pripomenutie si  minuloročného Festivalu svetla a tieňa:

Cieľom festivalu je pripraviť unikátnu výstavu, ktorá sa koná iba raz v roku v jedinečných priestoroch mesta. Organizuje ho občianske združenie TRAKT v spolupráci s Mestom Banská Bystrica. ako neziskovú akciu, ktorá má podporovať súčasných tvorcov a popularitu umenia v spoločnosti. Vstup je voľný.

Umelci

Akcia v Banskej Bystrici prinesie celkovo 7 festivalových priestorov. Diváci sa budú môcť tešiť na búranie múrov budovy Múzea SNP pri odhaľovaní nielen banskobystrickej minulosti. Súčasné formy umenia roztancujú aj nádvorie UMB či park pod Múzeom SNP, v ktorých zažije site – specific diela od Human Art Space či Divadlo Štúdio tanca.

Môžete sa tešiť aj na živé kreslenie od Petra Štullera, ktorý rozhýbe fasádu Národnej banky Slovenska svojou neustále sa meniacou animáciou. Veronika Šmírová vás vtiahne do interaktívnej svetelnej inštalácie v korune stromu. Viktória Revická Vás vo svojej performance ponorí do svetla, ktoré budete môcť vnímať v jeho všetkých podobách od levitujúcej až po to samozrejmé.

 

A napokon Lucia Bielik a Michaela Šeligová zapoja do tanca vlajkové stožiare pri parku pod Múzeom SNP. Aktuálnu tému masívneho odlesňovania reflektuje v abstrahujúcej a sugestívne znervózňujúcej projekcii Ľubomír Slovinský. Každý umelec sa na podujatie pripravoval niekoľko týždňov a bude sa snažiť spojiť diváka s umením a témami, ktoré hýbu naším svetom.

Zažite nezabudnuteľnú atmosféru Festivalu svetla a tieňa, ktorý na jeden večer zmení mesto Banská Bystrica na hru dotykov, poznania, objavovania a emócií, ktoré k umeniu patria. Viac informácií získate na: www.svetlo-tien.skhttps://www.facebook.com/festivalsvetla/ alebo https://www.instagram.com/festival_svetla_a_tiena/.

Program

Divadlo Štúdio tanca: PLUS

Nádvorie UMB, Kuzmányho ul. – 19:30, 20:15, 21:00, 21:45, 22:30 hod.

Racio a magično, telo a spiritualita. Tanec ľudských osudov.

Peter Štuller: NEURAL DEEP

Fasáda Národnej banky Slovenska, Kuzmányho ulica – od 19:30 hod.

Živá kreslená projekcia. Chvíľa, ktorá sa nebude opakovať.

Viktória Revická: SVETLOV

Národný dom, Cikkerova ulica – 19:30, 19:55, 20:40, 21:25, 22:10, 22:55, 23:45 hod.

Tieňohra. Svetlo je život.

Human Art Space: LIVING/ROOM

Pri Múzeu SNP – 19:30, 21:00, 23:10 hod.

Tanečná performance. Je jedno, koľko máš spojení, ak je tvoj pohľad studený ako jesenný dážď.

TRAKT …NIE JE SAMOZREJMOSŤ.

Pri Múzeu SNP – od 19:30 hod.

Interaktívna inštalácia. Štrnganie kľúčmi potrebuje každá doba.

Lucia Bielik, Michaela Šeligová: PoNOIR

Park pod Múzeom SNP – 19:30, 20:15, 21:00, 21:45, 22:30, 23:45 hod.

Tanec. Nič nie je dôležité, iba vytvorenie spojenia.

Veronika Šmírová: ODRAZ – OBRAZ

Park pod Pamätníkom SNP – od 19:30 hod.

Interaktívna projekcia. Odraz svoj obraz v umeleckom diele.

Autor: (dem), Foto: ilustračné