Hosťom Novoročného koncertu v Štátnej opere bude svetobežník Štefan Kocán

KULTÚRA
0 /

Štátna opera v Banskej Bystrici ponúka svojim návštevníkom  aj na prelome rokov 2014/15 kvalitné operetné a operné bonbóniky. Veselá vdova, Čardášová princezná a Novoročný koncert so svetovým sólistom Štefanom  Kocánom.

To sú tituly, ktoré sa oplatí vidieť a počuť. V sobotu 27.decembra uviedla banskobystrická Štátna opera obľúbenú operetu Franza Lehára Veselá vdova.

„Už mala derniéru, ale ako taký bonbónik sme sa ju rozhodli práve v tomto vianočnom čase ešte raz nasadiť do repertoáru,“

uviedla dramaturgička našej banskobystrickej opernej scény Alžbeta Lukáčová.

Posledné dva dni roka 2014 sa môžu fanúšikovia operety tešiť na Čardášovú princeznú od Emmericha Kálmána, ktorá mala premiéru len nedávno 12. decembra. V rámci  predstavenia 30. decembra sa budú odovzdávať ceny diváka. Po silvestrovskom predstavení  silvestrovské to bude zasa novoročný prípitok.

„To býva aj také netradičné predstavenie tým, že speváci a herci si dovolia improvizovať viac ako inokedy,“

dodáva Lukáčová.

Do nového roka 2015 vstúpi  banskobystrická Štátna opera 5. januára Novoročným koncertom. Jeho hlavným hosťom  bude 42-ročný svetobežník Štefan Kocán, ktorý hosťoval na viacerých operných scénach sveta.

Sólista Štefan Kocán

Spev študoval na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. V štúdiu pokračoval na viedenskom konzervatóriu pod vedením basistu Jevgenija Nesterenka. Úspešne sa zúčastnil na medzinárodných súťažiach P. I. Čajkovského v Moskve, Hommage ? Lucia Popp v Bratislave a Belvedere vo Viedni.

Po ukončení štúdií sa Štefan Kocán pripojil k opernému súboru Landestheater v rakúskom Linzi. Tu vystupoval v postavách Sarastra v Mozartovej Čarovnej flaute, Raimonda v Donizettiho Lucii di Lammermoor, kráľa Filipa II. vo Verdiho opere Don Carlos a Banca v Macbethovi, Kecala v Smetanovej Predanej neveste.

V sezóne 2003/2004 získal ocenenie Eberharda Waechtera za postavu Veľkého inkvizítora z Verdiho opery Don Carlos. V tejto úlohe a v úlohe Komtúra v Mozartovom Donovi Giovannim debutoval na scéne Wiener Staatsoper, kde pravidelne hosťuje. Spieva a vystupuje v mnohých operných domoch v Európe (La Scala) aj Amerike, vrátane SND v Bratislave.

V roku 2009 debutoval v Metropolitnej opere v New Yorku v úlohe Kráľa vo Verdiho Aide. Od tej doby tu vystupuje pravidelne ako Sparafucile v Rigolettovi, Ferrando v Trabadúrovi, Komtúr v Don Giovannim, Ramfis v Aide, Veľký Inkvizítor v Don Carlosovi. V roku 2011 absolvoval v tejto úlohe s Metropolitnou operou turné po Japonsku.

Zdroj: Štátna Opera BB