Fotonávrat k úspešnej „Noci s Andersenom“ v knižnici

KULTÚRA
0 /

Ako obvykle aj v tomto roku sa Verejná knižnica Mikuláša Kováča zapojila do medzinárodného podujatia „Noc s Andersenom“. V Banskej Bystrici sa niesla v znamení stretnutiami s významnými osobnosťami, ku ktorým sa vraciame bohatou  fotoreportážou.

Noc s Andersenom

Podujatie sa koná vždy v piatok s dátum blížiacim sa výročiu narodenia dánskeho rozprávkara  H. CH. Andersena (2. 4. 1805 – 4. 8. 1875). Tohoročná noc bola netradične skôr – už 23. marca 2018.

Do Noci s Andersenom sa každoročne zapája množstvo verejných a školských knižníc vo všetkých regiónoch Slovenska. Knižnice pripravili nezabudnuteľný večerný program, ktorý pritiahol detských návštevníkov svojou originalitou, kreativitou a interaktívnymi zážitkami. Hlavným cieľom podujatia je pritiahnuť detských čitateľov ku knižniciam a najmä k čítaniu.

Deň 2. apríl je od roku 1967 vyhlásený Medzinárodným výborom pre detskú knihu IBBY za Medzinárodný deň detskej knihy. Koordinačným centrom Noci s Andersenem je Knihovna B. B. Buchlovana v Uherskom Hradišti a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc. Verejná knižnica Mikuláša Kováča sa do projektu zapojila už po štrnásty krát.

Oddelenie pre deti, Lazovná ulica 26

Pripravilo pre malých čitateľov zážitkovo vyskladaný program, v ktorom nechýbali informácie z histórie podujatia, slávnostný andersenovský sľub, hádanky, rozprávkové pexeso, čítanie rozprávok. Podobný bol aj scenár programu v pobočke na Fončorde. Medzi deti zavítal aj samotný Hans Christian Andersen, ktorému deti kládli zvedavé otázky.

Hosťom podujatia bol primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko. S detskými účastníkmi sa srdečne zvítal, prečítal im rozprávku Statočný cínový vojačik, pričom deti ho zahrnuli aj množstvom zvedavých otázok.

Úrad BBSK

O 19:00 hod. sa deti z oboch pobočiek knižnice presunuli do mesta, kde na nich čakalo ďalšie prekvapenie. Deti zavítali do budovy Banskobystrického samosprávneho kraja, kde na ne čakal predseda BBSK Ján Lunter.

S deťmi sa podelil o svoje zážitky z detstva, porozprával aj o histórii mesta Banská Bystrica a iné zaujímavosti. Deti zavítali aj do kancelárie predsedu BBSK. Po skončení stretnutia na Námestí Š. Moysesa vypustili balóny. Po návrate do knižnice a výbornom občerstvení, ktoré sme zabezpečili vďaka sponzorom sa deti plné elánu pustili do ďalších aktivít, pri ktorých naplno uplatnili svoju fantáziu a tvorivosť.

Pobočka Sásová

Tiež sa zapojila do tohoročnej Noci s Andersenom. Knižnica pripravila  podujatie v spolupráci s Občianskou radou Rudlová – Sásová II, NOI Náš domov Sásová, spoločenstvo Rudlová – Sásová a Denné centrum seniorov a ZŤP Púpava. Bohatý a pestrý program deti naozaj potešil.

Súkromná umelecká škola LAVUTA si pripravila pre deti hodinu hudby. Ladislav Hölc deťom ukázal svoje poštové známky. Ukážky ryžovania zlata a oblasť mineralógie predstavili Stanislav Jeleň a Marta Chabadová. Nechýbal ani priestor na čítanie kníh. Medzi deti zavítali aj Ján HaruštiakJúlia Haruštiaková z Divadla pod balkónom. V závere nechýbal večerníček, spoločenské hry a iné aktivity, ktoré príjemne unavili detských účastníkov.

Pre viacerých bolo azda najväčším zážitkom spanie v knižnici až do rána v spoločnosti „rozprávkových postáv, svojich kamarátov, ale aj množstva kníh“.

Prvýkrát sa Noc s Andersenom konala práve v Knižnici B. B. Buchlovana v Uherskom Hradišti v roku 2000.

 

Zdroj: Soňa Šóky, Foto: VKMK