FOTO: Zaujímavé strašidelno – zábavné prehliadky nočným mestom s osobnosťami našej histórie

KULTÚRA
0 /

Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko v spolupráci s partnermi – Klubom veselých šermiarov Cassanova, sa v stredu v noci blysla zaujímavou akciou v uliciach historického centra Banskej Bystrice. Konali sa tu dve strašidelno – zábavné nočné prehliadky naprieč históriou mesta a obe boli vypredané.

Zraz bol pred Radnicou. Pán času a ďalšie historické postavy potom previedli účastníkov nočnej prehliadky (vyše sto v jednej skupine) významnými udalosťami, ktoré v dávnej histórii ovplyvnili vývoj nášho mesta. Bolo v tom trochu strachu, ktorý však striedal aj úsmev, historické poznatky sa striedali s vtipným prevedením výjavov jednotlivými postavami v historických kostýmoch. Na jednotlivých zastávkach nechýbal výklad danej etapy našej histórie.

„Myslím, že sme pripravili podujatie, aké tu ešte nebolo. Návštevníci sa dostali aj na miesta, kam bežne noha Bystričana nevkročí. Keďže kapacita dvoch vstupov bola obmedzená, viacerí si rezervovali svoje miesta v predpredaji v Informačnom centre Banská Bystrica. Zvolili sme symbolické vstupné 2 eurá a bolo vypredané. Nabudúce chceme rozšíriť túto akciu o ďalšie zaujímavé miesta z histórie nášho mesta.“

povedal výkonný riaditeľ OOCR Stredné Slovensko Jiří Pěč.

Pred nočnými návštevníkmi, ktorých sa zišli pri Radnici na Námestí SNP vyše dve stovky, ožívali dávne postavy našej histórie od Belu IV. A Gabriela Betlena, Dominika Skuteckého, cez Jána Thurzu a Jakuba Fuggera s ich mediarskou spoločnosťou, biskupa, trhovníkov či žobrákov až k Matejovi Korvínovi, Matejovi Belovi, Chavive Reik a ďalším historickým osobnostiam, až sme sa napokon dostali k obdobiu Slovenského národného povstania.

S Pánom času a ďalšími historickými postavami, ktoré predstavovali výjavy z histórie mesta, kráčali účastníci nevšednej nočnej prehliadky z Radnice cez Námestie SNP, Lazovnú a Krížnu ulicu do hradného areálu pri Barbakan a následne k Pamätníku SNP.

Treba sa poďakovať Oblastnej organizácii cestovného ruchu Stredné Slovensko za príjemné osvieženie Banskobystrického kultúrneho leta a turistickej sezóny so zaujímavým nahliadnutím do bohatej histórie nášho mesta. Je to nápad hodný nasledovania.

Autor: (tom), Foto: redakčné