FOTO a VIDEO: DFS RADOSŤ – hrdý účastník folklórneho festivalu Europeade Turku 2017

KULTÚRA
1 /

Detský folklórny súbor RADOSŤ z Banskej Bystrice ešte koncom júla 2017 reprezentoval Slovensko na európskom folklórnom festivale Europeade 2017 vo Fínsku. K festivalu a samotnej reprezentácii  našej ľudovej kultúry sa vracajú rodičia detí z DFS Radosť.

Festival Europatrade Turku 2017

Tohoročný 54. ročník zaznamenal rekordnú účasť až 6.200 účastníkov z 18 štátov Európy. Naše deti ako jediné zastupovali Slovensko a rodnú Banskú Bystricu.

Tento festival je jednoznačne najväčšou oslavou ľudovej kultúry v Európe. Päťdňová udalosť prináša prezentáciu národných tradícií a farebné prehliadky nielen na verejných pódiách, ale aj v uliciach a námestiach európskych miest. Ide o oslavu ľudovej hudby a tanca pre všetky vekové kategórie. Je to miesto, kde sa stretáva umenie a kultúra rôznych národov, ktoré každý rok spája európsky ľud.

Korene festivalu siahajú do roku 1964. Zakladateľ Mon de Clopper mal jasnú predstavu o kultúrne širokospektrálnej Európe a usporiadal v Antverpách prvý ročník v tradičných kostýmoch na oslavu európskych piesní a tancov. Na počesť jeho sna je aj dnes cieľom podujatia podporovať vzájomné porozumenie, rešpekt, priateľstvo a solidaritu medzi národmi.

Ústredná myšlienka festivalu – „jednota v rozmanitosti“ – je umocnená tým, že sa festival koná každý rok v inom európskom meste. Hostiteľom 54. ročníka bolo juhofínske mesto Turku a naše deti z DFS Radosť Banská Bystrica boli jeho súčasťou.

Skvelá reprezentácia Banskej Bystrice a Slovenska

Počas piatich festivalových dní absolvovali naši mladí folkloristi rôzne zaujímavé aktivity. Potešili sme sa hneď na začiatku, keď sme zistili, že nám organizátori pridelili sprievodcu festivalom, vždy usmiateho Fína menom Tapani, ktorý sám dobre pozná Slovensko a dokonca absolvoval kurzy slovenského jazyka aj v Banskej Bystrici.

„Predstavili sme sa vo viacerých samostatných programových blokoch v parkoch a uliciach Turku, zúčastnili sme sa tanečných workshopov, kde sme sa spolu s ostatnými naučili tancovať tradičné fínske tance, napr. letkis či fínske tango,“

hovorí Jana Mesarkinová.

V dlhom krojovanom sprievode prešli naši folkloristi ulicami Turku a stali sa súčasťou jedinečného pokusu o svetový rekord v počte ľudí naraz tancujúcich fínsku polku Humppa. Zúčastnilo sa jej 20.181 účastníkov a 37 detí v detvianskych krojoch bolo jeho súčasťou.

V nedeľnom galaprogram počas záverečného ceremoniálu v Gatorade Center sa deti z Banskej Bystrice predstavili pred niekoľkotisícovým publikom a opäť ukázali čosi z našej slovenskej kultúry. Zaujali energickými tancami, hudbou, pestrými krojmi, piesňami a bezprostrednou radosťou na svojich tvárach.

„Väčšina tanečných súborov tancovala vždy v jednom kroji, my sme sa však počas jedného vystúpenia prezliekli aj do štyroch  rôznych krojov, keďže sme chceli ukázať pestrosť slovenského folklóru a predviedli sme tance z rôznych regiónov Slovenska,“

vysvetľuje pani Mesarkinová.

Diváci v úžase sledovali vystúpenia DFS Radosť a obdivovali schopnosti našich detí. Na každom vystúpení sa tanečníci aj hudobníci snažili ukázať v čo najlepšom svetle. Bolo vidieť, že tancujú s radosťou, ale zároveň s hrdosťou na slovenský folklór. Zakaždým mali veľký úspech, čo bolo zreteľné podľa potlesku aj záujmu z radov divákov, organizátorov festivalu a zástupcov rôznych médií.

Médiá  mali veľký záujem o rozhovory s našimi folkloristami, fotografovanie či výrobu videí. Sám starosta mesta Turku počas recepcie oznámil, že ide chýr o „..amazing dancers from Slovakia“. I vďaka podpore Fondu na podporu umenia a Banskobystrického samosprávneho kraja si mohol DFS Radosť dovoliť vycestovať a dať vyrobiť propagačné materiály o súbore, kde boli taktiež informácie o Banskej Bystrici a Slovensku.

Tieto letáky sa ukázali ako veľmi efektívny zdroj informácií a boli veľmi žiadané. Viacerí diváci v osobných rozhovoroch priznali, že poznajú Slovensko a boli aj v Banskej Bystrici, povedali i to, že ich teší príchod Slovákov do Fínska.

Úspech DFS Radosť

Celkom do Fínska cestovalo 30 mladých tanečníkov s dospelým sprievodom a 7 – členná ľudová hudba. Okrem krás mesta Turku deti spoznali kultúru a tradície ďalších 18 národností Európy v podaní viac ako 75 tanečných a hudobných súborov a zoskupení. Viaceré folklórne súbory z Francúzska, Nemecka, či dokonca Ruska oslovili DFS Radosť a pozvali ho na festivaly v ich domovských krajinách.

Cestou tam aj späť sa naši folkloristi zastavili a zoznámili s históriou európskych miest – nemeckého Berlína, dánskej Kodane a švédskeho Štokholmu.

Detský folklórny súbor Radosť z Banskej Bystrice sa tohto jedinečného európskeho festivalu zúčastnil už po šiestykrát. Bol hrdým účastníkom niekoľkých ročníkov Europeade – v estónskom Tartu (2011), talianskej Padove (2012), v nemeckej Gothe (2013), poľskom meste Kielce (2014) a vo švédskom Helsingborgu (2015).

Aj tento posledný ročník sa svojou veľkoleposťou určite stane nezabudnuteľným. Slovenské kroje a vystúpenia DFS Radosť určite ostanú v pamäti  účastníkov Europeade 2017 vo Fínsku.  Zájazd bol financovaný zo strany rodičov. Finančnou čiastkou prispel Fond na podporu menia a Banskobystrický samosprávny kraj.

 

Autor: Zuzana Krnáčová, Zuzana Tokárová a Jana Mesarkinová, Foto: DFS Radosť