V sobotu sa v priestoroch SOŠ zišli farmári a zruční študenti, ktorí ponúkli pohľad na tradičné stravovanie, remeslá a regionálnu kultúru.
Stredná odborná škola v spolupráci s regionálnym pracoviskom Národnej siete rozvoja usporiadali akciu pod názvom Otváranie Bánoša, ktorej časťou bol aj Bystrický regionálny farmársky jarmok, ktorý dopĺňal trh, na ktorom si mohli ľudia kúpiť rôzne výrobky ako napríklad tkané koberce, pletené košíky a plno rôznych vidieckych produktov.
Návštevníci mali možnosť ochutnať pravé slovenské výrobky, či už syry, mäso a tradičné jedlá z rôznych regiónov kraja ako bola napríklad hornohradská kapustnica, halušky a baranina zo Zbojskej, baranie hrče z Jasenia, haruľa z Medzibrodu, čipkárskô z Brusna, strapkáč z Podpoľania, divina z Dobrej Nivy, orechové halušky z Ladzian … a ďalšie špeciality z jahňaciny a baraniny a iné miestne jedlá ako aj vína a nápoje miestnych producentov z nášho kraja. Bola taktiež možnosť vidieť ukážky tradičných remesiel (rezbárstvo, tkanie, vyšívanie…) a folklóru, ďalej sa mohli zúčastnení zapojiť do školy štiepenia ovocných stromčekov a taktiež mohli vidieť ďalšie atraktivity z vidieka a vidieckeho turizmu.
Zdroj: Bystricoviny.sk foto: Mirka Chabadová

















