FOTO: Úžasná cirkusová atmosféra v banskobystrickom Mestskom parku

KULTÚRA
0 /

Hoci historický banskobystrický mestský park už roky čaká na svoju obnovu, ktorá sa fakticky dvakrát oddialila najmä kvôli protestom miestnych aktivistov, predsa len má ešte stále svoje čaro. Obzvlášť keď sa v ňom uskutoční zaujímavé kultúrne predstavenie, ako bolo to sobotňajšie pod názvom „Prišiel cirkus“.

Nový cirkus zavítal do mestského parku po sérii promenádnych koncertov, ktoré tu počas Kultúrneho leta organizuje samospráva. A nebol to hocijaký cirkus, ale očarujúca divadelná púť s divadlom, novým cirkusom aj tónmi flašinetu.

V programe pre malých aj veľkých návštevníkov vystúpilo české akrobatické zoskupenie Cirkus trochu jinak  s pouličnou akrobatickou komédiou On The Road. Kúzelnícke triky, žonglovanie a rôzne cirkusové disciplíny predviedol rekordman v žonglovaní Stanislav Mečiar.

Divadelná púť v parku vyvrcholila čarovným pohybovým divadlom so živou hudbou v réžii talentovaného Ladislava Cmoreja Lepetit Malý princ v podaní CreDance company & Maca a Kapela roka.

Nechýbala ani jazda na netradičných bicykloch, vedecká hračka a workshop nového cirkusu v šapitó. Večer sa rozsvietil Lunalón, päťmetrový model svietiaceho Mesiaca z Krajskej hvezdárne a planetária M. Hela v Žiari nad Hronom.

„Chcem sa poďakovať všetkým účinkujúcim za úžasnú atmosféru, ktorú vytvorili a mojim kolegom z mestského úradu za bezchybnú organizáciu. Mestský park je výnimočné miesto, ktoré si právom zaslúži našu pozornosť. Som preto rád, že už nás iba týždne delia od vyhlásenia medzinárodnej architektonicko – krajinárskej súťaže architektov, ktorá má priniesť návrh jeho komplexnej obnovy,“

uviedol banskobystrický primátor Ján Nosko.

Ján Nosko

Ján Nosko

Prioritou mesta je okrem opravy chodníkov, osvetlenia a výmeny mobiliáru najmä zdravotné ošetrenie existujúcich a výsadba nových drevín tak, aby aj v ďalších rokov platilo, že tento park je zelenými pľúcami mesta.

Všetko o pripravovanej revitalizácii mestského parku nájdete na webe https://www.banskabystrica.sk/mestskypark/.

Zdroj: (tom)  a FB Jána Noska , Foto: Zuzana Štrkula