FOTO: Tohtoročný úspešný jarmok skončil, nech žije 363. Radvanský jarmok 2020

KULTÚRA
0 /

V nedeľu popoludní už za slnečného počasia skončil 362. Radvanský jarmok. Jeho návštevníci prežili tri jarmočné dni nabité zaujímavým kultúrnym programom, tradičnými remeselníkmi, chutným občerstvením a dobrou zábavou.

Napriek dažďu prišlo do Banskej Bystrice okrem domácich tisíce návštevníkov z celého Slovenska a zahraničia. Nečudo, lebo Radvanský jarmok má už dlhé roky dobrý zvuk na široko ďaleko a oplatí sa čo i len ne deň zažiť jeho neopakovateľnú atmosféru.

V roku 2011 bolo do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska spolu s Radvanským jarmokom zapísané aj Tradičné ručné zvonenie na zvony a funkcia zvonárov na Slovensku. Preto sa mesto rozhodlo venovať tohtoročný jarmok zvonom, ich výrobe, ale aj ručnému zvoneniu.

Úžasným vrcholom 362. Radvanského jarmoku bol nepochybne sobotňajší druhý ročník Slovenského dňa kroja, na ktorom padol slovenský rekord v počte ľudí oblečených v krojoch na jednom mieste. Na bystrickom Námestí SNP ich bolo nevídaných 3 882!

Zaujali kroje zo všetkých regiónov Slovenska i od našich krajanov v zahraničí, ktorých hrdí nositelia pozdravili z hlavného pódia všetkých návštevníkov na našom námestí i pri obrazovkách RTVS. Zlatým klincom programu bolo vystúpenie ŠĽUKu. Autorka myšlienky tohto dňa v kroji Mária Reháková úprimne povedala, že jej rodné mesto Banská Bystrica sa týmto dňom stáva centrom slovenskej ľudovej kultúry, s čím súhlasí aj ministerka kultúry Ľubica Laššáková.

Radvanský jarmok končil v nedeľu. Na Námestí SNP sa postupne vystriedali Dychová hudba Selčianka, multižánrová vokálna skupina Voising alebo kapela Chilli Fellaz s Dávidom Bílkom. Na nádvorí Radnice to bola expozícia drevených hutníckych strojov a tvorivé dielne.

Pri Barbakane zabávalo ľudí Teatro Neline. Krstil sa tu nový album Šajbianskych pršťokov a znela podmanivá hudba s tancom v podaní rómskej skupiny Romano Jilo „Cigánske srdce“. Okrem toho majster zvonár predvádzal ukážky odlievania a výroby zvonov, v tvorivých dielňach sa vypletali zvončeky a radvanské varešky, Nechýbali Sokoliari kráľa Svätopluka s ukážkami výcviku dravcov.

O druhej popoludní prišlo Poďakovanie remeselníkom z jarmoku, ktorých predstavila moderátorka podujatia Mariana Kovačechová. Jednotliví remeselníci priniesli dary mestu, ktoré zastupoval viceprimátor Jakub Gajdošík. Ten napokon symbolicky rozbil hlinený džbán pre šťastie.  Na záver vystúpil Folklórny súbor Bystrina. Postupne sa zatvorili stánky trhovníkov, kolotoče a atrakcie fungovali ešte do polnoci. Napokon posledný jarmočný deň približuje aj naša fotogaléria.

Celkovo možno povedať, že tohtoročný Radvanský jarmok bol úspešný aj napriek tomu, že počasie mu neprialo. Ako sa však ukázalo, ľuďom to nevadilo, lebo bolo sa na čo pozerať, bolo čo počúvať, dalo sa dobre zabaviť a niečo pekné či chutné si aj kúpiť od trhovníkov. Môžeme sa už teraz tešiť na 363. Radvanský jarmok 2020.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová