Do Tureckej prišlo cez víkend na podujatie „Halušky fest Turecká 2013“ štyri tisícky návštevníkov. Tí zažili Majstrovstvá Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek aj bohatý kultúrny program.
Súťaž vo varení a jedení halušiek vymyslel pred 19 rokmi Svetlan Turčan v miestnej krčme. Neskôr z toho vznikli Majstrovstvá Slovenska a Európy. Na tohoročnom 19. ročníku súťažilo celkom 22 štvorčlenných družstiev.
„Družstvá súťažili v dvoch kategóriách – tradičné bryndzové halušky, tradičná súťaž vo varení a jedení bryndzových halušiek a halušky tisíc chutí, varenie halušiek z bryndze, syrokrému, kapusty, vajca, tvarohu a podľa chutí súťažiacich,“ uviedol pre TASR starosta obce Turecká Ivan Janovec.
Na kvalitu halušiek a rýchlosť ich uvarenia dohliadala odborná porota zložená z rozhodcov a degustátorov, medzi ktorými nechýbal známy kuchár Jaroslav Žídek. Najrýchlejšie navarilo kvalitné halušky družstvo z bratislavského hitrádia Anténa.
Súčasťou haluškového festivalu bol aj bohatý sprievodný program. Rúbali sa fakličky, súťažili deti, vystupovali folklórne súbory a nechýbala ani súťaž vtipnejší vyhráva.
„Súčasťou programu boli vystúpenia speváka Otta Weitera a skupiny Maxim Turbulenc z Čiech, deň zakončilo vystúpenie skupiny Vestis Kabát revival, po ktorom nasledovala zábava približne do tretej hodiny rannej,“ dodal starosta Janovec.
Zdroj: Bystricoviny.sk

















