FOTO: Skvelé národné finále Spievam po francúzsky 2019 v Robotníckom dome

KULTÚRA
1 /

Každoročne organizované národné finále súťaže Spievam po francúzsky spoločnosťou Alliance Française Banská Bystrica bolo po prvý raz v májovom Robotníckom dome. Početné publikum prišlo a povzbudzovalo mladých predstaviteľov všetkých regiónov z krajiny a počas podujatia všade vôkol rozvoniavali bretónske palacinky.

Atašé pedagogickej spolupráce  z Francúzskeho inštitútu v Bratislave Thibaut Triqueneaux počas odovzdávania špeciálnej ceny poroty zahájil svoj prejav slovami:

„Vďaka za to, že mám šťastie byť tu s Vami, patrí možno aj Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Vskutku z dôvodu stého výročia smrti generála Štefánika, dnes veľvyslanec Francúzska, pán Christophe Leonzi, nemohol byť prítomný na tomto podujatí. Ďakujem všetkým, vďaka ktorým sa dnes mohlo uskutočniť takétopodujatie, obzvlášť všetkým učiteľom, ktorí často pripravujú aj niekoľko mesiacov svojich študentov na túto súťaž, ktorá má národný a medzinárodný význam.“

Po dlhých diskusiách v kategórii 18 rokov a viac  porota rozhodla o víťazstve pravidelnej účastníčky tejto súťaže Viktórie Granecovej. Jej spevácke schopnosti, úroveň francúzštiny, vynikajúca voľba piesne (Juliette Armanet „L´Indien“) a veľmi dynamická hudobná skupina okolo nej umožnili Viktórii vyhrať 1. miesto v tejto kategórii a tiež cenu absolútnej víťazky národného finále Spievam po francúzsky.

Rodáčka z Prievidze, ktorá študuje v Bratislave, je skvelým príkladom toho, že vzťah k francúzštine si môžeme vytvoriť najmä prostredníctvom kultúry a hudby.

Tomáš Márton, prezident Alliance Francaise, k samotnej súťaži  dodal:

„Je skvelé, že táto súťaž každým rokom narastá na popularite a diváckom záujme. Robotnícky dom praskal vo švíkoch, keď sa na podujatie prišlo pozrieť okolo 250 divákov. Účinkujúcich búrlivo povzbudzovali okrem ich príbuzných aj spolužiaci a vďačne sme sa k nim pridávali aj my ostatní.“

V kategórii do 14 rokov získala 1. miesto Magdaléna Zlukyová zo Základnej školy Hrnčiarska vo Zvolene. Svojím vysokým hlasom a sebadôverou spôsobila publiku zimomriavky na tele, pričom ešte ani nedosiahla vek 12 rokov.

V kategórii 15 až 17 rokov jediný mužský spevák finále Maxime Petrovský ponúkol veľmi originálne prevedeniepiesne „On brûlera“ od Pomme. Jeho bozk poslaný z pódia do publika potešil nielen jeho priaznivcov, ktorí prišli (autobusom) z Gymnázia V. B. Nedožerského v Prievidzi.

Hneď po ňom sa na pódiu predstavila Terézia Blihárová, ktorá mala veľkú podporu svojich spolužiakov z domáceho Gymnázia J. G. Tajovského a svojím vystúpením sa stala čerešničkou na torte v tejto kategórii. Jej výhra 1. miesta bola perfektným spôsobom, ako osláviť svoje narodeniny!

„Rok čo rok sa účastníci súťaže zlepšujú a venujú pozornosť najmenším detailom, ktoré môžu častokrát tvoriť rozdiel medzi nimi. Je na nás, aby sme im ponúkli tie najlepšie podmienky. Dnes sa napríklad o priebeh vystúpení všetkých účastníkov postarali traja zvukári. V čase obeda sme „U Francúza Jazz Klub 12“ ponúkli každému francúzsky obed, ktorý pripravil Paul Depuydt, člen výboru Alliance Française. Popoludní sme zase ponúkali verejnosti tradičné palacinky, ktoré pripravil náš kuchársky priateľ Chef Nomade. Toto finále nie je len súťažou v speve.“

povedal na záver  Thomas Laurent, riaditeľ Aliancie Française.

Ďalšia fáza súťaže bude v sobotu 1. júna v Ostrave. Pôjde o medzinárodné finále V4. Napokon v piatok 12. júla, sa na Hlavnom námestí v Bratislave zavŕši tohtoročné krásne vydanie súťaže Spievam po francúzsky 2019 ako pozdrav k štátnemu sviatku Francúzska, za účasti francúzskeho veľvyslanca J.E. Christophea Leonziho.

Zdroj: (tom), Foto: Aliancie Française