FOTO: Šašo FIFO a VIERKA moreplavcami v DSS Prameň a s deťmi na onkológii

KULTÚRA
0 /

V utorok pokračoval spoločný projekt mesta Banská Bystrica, BBSK a Ministerstva kultúry SR „Kultúra bez hraníc a Klauni rozdávajú smiech“ v DSS Prameň a Detskej fakultnej nemocnici.

Kultúra zábavnou formou medzi zdravotne postihnutými a onkologickými pacientmi

„V rámci projektu Klauni rozdávajú smiech sme pomáhali rozbehnúť Červené nosy v Banskej Bystrici. Teraz už idú  oba projekty svojou vlastnou cestou,“

hovorí Lýdia Baranová z Oddelenia kultúry MsÚ Banská Bystrica.

Cieľom tejto časti projektu je spríjemniť klientom domovov sociálnych služieb  so zdravotným postihnutím ich pobyt v zariadení a deťom trpiacim onkologickým ochorením ťažké chvíle choroby v nemocnici, priniesť  do ich životov smiech s profesionálnymi zabávačmi  – klaunami.

Aj týmto spôsobom sa zvyšuje kvalitu ich životov v uzavretých priestoroch domova či nemocnice,  odpútavajú sa od trápení spojených s ich zdravotným stavom či  chorobou. Kultúrny zážitok  ich optimisticky naladí, čo výrazne prispieva k ich psychickej pohode, a tým aj k úspešnej liečbe.

Projekt napĺňa zdravotne postihnutých a deti radosťou. Má povzbudivý účinok na intelekt, zahŕňa v sebe pozitívne impulzy, ktoré sú predmetom nielen okamžitého pozitívneho vnímania, ale z dlhodobého hľadiska aj predmetom a témou ďalších rozhovorov, ktoré sú základom pocitového porovnávania a podkladom pre rozvoj fantázie. Zámerom programov  je pozitívna stimulácia dlhodobo hospitalizovaných pacientov, ktorým chýbajú podnety z vonkajšieho prostredia.

Šašo FIFO a VIERKA moreplavcami

Interaktívne divadielko zo Senice sa zameriava na rozvíjanie detskej predstavivosti a vnímavosti. Autorské piesne a tance sú ľahko zapamätateľné a vtiahnu tak deti do deja.  Predstavenie „Šašo FIFO a VIERKA moreplavcami“  je jedným z najoriginálnejších detských programov na Slovensku. Získal si už mnoho nových malých fanúšikov, o čom svedčia emaily a fotografie od rodičov, či organizátorov.

Šašova kamarátka Vierka Šusteková je herečkou, speváčkou a skladateľkou,  poznáte ju z televíznej obrazovky najmä TV Markíza, TV JOJ i ČT. Zahrala si v obľúbených seriáloch ako Divoké kone, Búrlivé víno či Rodinné prípady.

Šašo Fifo alias Martin Filip je mladý úspešný fotograf a výtvarník, ktorý má za sebou úspechy aj v zahraničí. Svoje nápady uplatňuje aj v predstaveniach šaša Fifa na kulisách a kostýmoch. Tie sú originálne a jemu vlastné.

Dej a pesničky sú z autorskej dielne Vierky Šustekovej, Martina Filipa a Filipa Buchtu. Texty a hudba pesničiek sú od ich autorky Vierky Šustekovej. Tanečné choreografie sú dielom profesionálnej choreografky a tanečníčky Moniky Paračkovej.

Predstavenie „Šašo FIFO a VIERKA moreplavcami“ najskôr zaujalo zdravotne postihnutých klientov v DSS Prameň na Striebornej ulici. Tí prežívali pestrú hru veľmi emotívne a viacerí sa do  nej aj zapojili, za čo ich hereckí klauni ocenili sladkými darčekmi a na záver sa spoločne odfotili. .

Malí onkologickí pacienti v Detskej fakultnej nemocnici to mali ťažšie, pretože viacerí z nich nastúpili na liečbu iba nedávno a boli pri nich aj rodičia. Napriek tomu ich klauni zaujali a rozveselili, nechýbali ani malé darčeky (tentoraz bez sladkostí). Aj pri tomto vystúpení dominovala pozitívna energia

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová