FOTO: Opäť skvelý promenádny koncert v Mestskom parku, ktorý čaká na revitalizáciu

KULTÚRA
0 /

Augustový promenádny koncert v Mestskom parku bol tentoraz v štýle Veľkého Gatsbyho a stál za to Tradičné hudobno – tanečné nedeľné popoludnie v príjemnom letnom počasí prilákalo k pódiu v strede parku množstvo ľudí, ktorí sa výborne zabávali.

Jedinečný koncert v parku

Na nedeľnom promenádnom koncerte vystúpili vokálne kvarteto Elegance, tanečná škola Fáber Dance School a kapela Gatsby Sounds. Umelci dokázali celý čas zaujať vďačné publikum, ktoré sa im odmenilo úprimným potleskom, niektorí si pri hudbe 20. – 30. roky minulého storočia aj zatancovali.

Banskobystrická samospráva obnovila zašlú slávu promenádnych koncertov v auguste 2016, keď sa rozhodla usporiadať v Mestskom parku pri altánku hudobno – tanečné popoludnie. Ako sa ukázalo, bol to skvelý nápad, ktorý ocenili Bystričania bažiaci za kvalitnou kultúrou pod holým nebom.

Tak sa z toho opäť stala tradícia a počas Kultúrneho leta v centre Mestského parku konajú promenádne koncerty v rôznom štýle, od ľudového, swingového, jazzového, bluesového, latinskoamerického, rockového až po vážnu hudbu. Park tak z času na čas  dostáva novú tvár.

Mestský park aj s centrálnou časťou čaká na revitalizáciu

Jediné, čo by bolo potrebné zlepšiť pri takýchto podujatiach, je kvalitné technické vybavenie s novým riešením pódia aj s miestom pre návštevníkov. To rieši projekt revitalizácie mestského parku.  Súčasný drevený altánok s poškodeným asfaltom okolo nezodpovedá nárokom na riešenie centrálneho parkového priestoru vhodného aj na kultúrne produkcie.

Napokon aj v nedeľu došlo k nepríjemnému pádu najmladšieho tanečníka na nerovnom asfalte, ktorý je pod pódiom a slúži ako tanečný parket. Našťastie nič vážne sa nestalo, ale do budúcnosti s tým treba niečo robiť.

V projekte revitalizácie mestského parku sa architekti rozhodli uvoľniť dispozíciu ideového altánku jeho rozdelením na štyri časti s vytvorením priehľadov v jednotlivých diagonálach. Malo by tu vzniknúť niekoľko pódií s dostatočným priestorom pre umelcov i divákov, vrátane ich čiastočného ľahkého prestrešenia.

Cieľom navrhovanej modernizácie a revitalizácie parku je zatraktívnenie jeho prostredia pre všetky generácie a prilákanie väčšieho množstva ľudí, čím sa prirodzenou cestou vráti parku jeho pôvodná mestská funkcia miesta pre oddych a zábavu. 

Pripomeňme si atmosféru nedeľného koncertu malou fotogalériou.

Autor: (tom), Foto: Dušan Hein, redakčné a vizualizácia