FOTO: (Na)Ladenie Bábkového divadla na Rázcestí na novú sezónu s premiérou a oceneniami

KULTÚRA
0 /

V historickej vile Dominika na Skuteckého ulici sa vedenie Bábkového divadla na Rázcestí – riaditeľka Iveta Škripková, umelecký šéf Marián Pecko a dramaturgička Monika Tatarková, spolu s hosťkou Michaelou Homolovou, režisérkou z Naivního divadla Liberec, na začiatku novej divadelnej sezóny stretli s novinármi.

Nádherný Utorok v premiére

 Iveta Škripková na úvod o novej divadelnej sezóne BDNR 2017/18 povedala:

„Nazvali sme ju (Na)ladenie preto, lebo radi by sme našich divákov a priaznivcov naladili trošku na iné nôty, ako sú dnes okolo nás, ktoré sú väčšinou posmutnelé, dramatické alebo radikálne. Aby sme si všímali veci, ktoré sú na prvý pohľad možno neviditeľné alebo nepočuteľné, ale pre nás veľmi cenné. My si to ani neuvedomujeme, že žijeme v mieri, okolo nás pokoj, že napríklad po zobudení sa vnímame, ako vyzerá ráno a nový deň.“  

Potom predstavila českú režisérku slovenského pôvodu Michaelu Homolovú, ktorej inscenácia „Nádherný Utorok“ na motívy rovnomennej knihy českej spisovateľky a maliarky Daisy Mrázkovej uvádza BDNR v premiére. Prvá bola po štvrtkovej generálke v piatok 29. septembra a druhá je v nedeľu 1. októbra o 16:00 hod.

Inscenáciu  režijne pripravila česko – slovenská režisérka Michaela Homolová (Naivní divadlo Liberec), držiteľka mnohých českých aj zahraničných ocenení za svoju tvorbu, ktorá s BDNR spolupracuje po prvýkrát. Za výpravou inscenácie stoja renomovaní scénickí výtvarníci Robert Smolík a Jan Brejcha. Autorku aj titul uvádza BDNR  po prvýkrát na Slovensku.  Z verejných zdrojov podporil inscenáciu Fond na podporu umenia.

„Knihy Daisy Mrázkovej sú plné ilustrácií a pomerne krátkych textov, ale o to výstižnejších. Ona písala veľmi spontánne a intuitívne, s veľkým nasadením. Tie texty sú esenciou mnohých pocitov a rôznorodých tém, ale tie majú v sebe vždy určité základné prvky – vzťah rodičov a detí, vzťah k prírode, veľa vecí má vypozorovaných zo všedného života, v ktorých dokáže nájsť neuveriteľné kúzlo,“

uviedla Michaela Homolová.

„Nádherný Utorok“ je nežným príbehom o starenke, ktorú si všimne „Utorok“ a začne sa s ňou rozprávať. Prináša jej spomienky na veci a udalosti, ktoré sa stali v utorok počas jej celého života a zrazu vzniká reťaz nečakaných príbehov, ktoré kdesi inde a náhodne spravili šťastným niekoho iného.

Je to hra o náhode a nádeji, o tom, že vždy sa dajú nájsť a prežiť pekné a dobré veci na svete. Poetický príbeh dopĺňajú netradiční hrdinovia, originálne výtvarné obrazy inšpirované pôvodnými ilustráciami Daisy Mrázkovej a pôvabné marionety na krátkych aj dlhých drôtoch.

Dramaturgička BDNR Monika Tatarková charakterizovala inscenáciu slovami:

„Zaujímavé je, že autorka sa snaží s tými deťmi hovoriť aj o veciach, ktoré sa ich ešte netýkajú, ako je napríklad staroba. Je to postava, s ktorou sa rozpráva náš Nádherný Utorok, babička spomínajúca si na udalosti, ktoré sa udiali v jej živote prostredníctvom stratenej handrovej bábiky. Uvidíme aj my v divadle, ako sa k tomu postavia deti troj a viacročné.“  

 Prvým testom bola generálka vo štvrtok dopoludnia.  Predstavenie prebehlo za prítomnosti režisérky Michaely Homolovej a zúčastnilo sa ho viac než 80 detí z Banskej Bystrice. Niektoré učiteľky prekvapila nezvyčajná poetika inscenácie.  Precízna práca s tempom, svetlom, výtvarnými obrazmi premietanými na zadný horizont, disciplinovaný herecky prejav, ako aj samotný atypický príbeh Daisy Mrázkovej, vytvárajú z Nádherného Utorka neobyčajnú inscenáciu, nie bežnú v rámci slovenskej divadelnej tvorby pre deti.

Pre najmenších divákov od 12 mesiacov do troch rokov pripravilo BDNR piatu časť projektu Batolárium. Vo svojom názve skrýva novú tému „Hmatuláci“. Je venovaná hmatu, jednému zo základných ľudských zmyslov, s ktorým prichádzame do styku veľmi skoro.  Sprievodcami v priestore dotykovej a divadelnej fantázie budú dvaja Hmatuláci – Chňapal a Hmaťa.

Túto divadelnú sezónu začína BDNR aj s prípravou Bábkarskej Bystrice TOUR 2018, Dvojitý impulz.

Nádherný utorok3

 BDNR je laureátom EFFE AWARD v Bruseli

Európska festivalová asociácia na svojom stretnutí 18. 9. 2017 v Bruseli, odovzdala Grand Prix šiestim vybraným festivalom spomedzi 26 navrhnutých Laureátov značky kvality EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe ). Držiteľmi EFFE sa stali nasledovné festivaly rôznych umeleckých žánrov: Altofest, Neapol, Európsky filmový festival Palic v Srbsku,
FMM Sines – Festival Músicas do Mundo v Portugalsku, Ultrecht Early Music Festival a Shakespeare Festival Gdańsk.

 
Špeciálnu cenu za trvalú invenciu v oblasti umenia a festivalov získal „obor medzi festivalmi“, Medzinárodný festival v škótskom Edinburgu. Každý z nich iným, ale mimoriadne pozoruhodným spôsobom prepája profesionálne zameranie festivalu a komunikáciu s bežným publikom.

„Medzi 26 laureátmi na cenu Grand Prix sa ocitol aj náš festival, Bábkarská Bystrica TOUR 2016, Dvojitý impulz, ktorá podľa vyjadrení členov poroty kontinuálne napĺňa a systematicky obhajuje európske hodnoty. Laureátmi boli len dva bábkové festivaly a dva festivaly venované tvorbe pre deti – Bábkarská Bystrica, Slovensko a Festival of Wonder, Dánsko. Je to pre nás i Slovensko významné ocenenie, veľmi si to vážime,“

priblížila dianie v Bruseli riaditeľka BDNR Iveta Škripková, ktorá sa na pozvanie organizátorov zúčastnila slávnostného ceremoniálu.

Jednou z priorít EFFE je prekračovanie tradičných noriem pri organizovaní festivalov, spájanie rôznorodých skupín obyvateľstva, menej náročného a náročného programu, hľadanie ciest, ktoré súčasne ukážu rôznorodosť a spoločné črty Európy. Na záverečnom ceremoniáli sa zúčastnili ministri kultúry rôznych krajín, zástupcovia veľvyslanectiev a samotní organizátori oceňovaných festivalov.

Teší nás, že sme sa ocitli v spoločnosti laureátov EFFE a držiteľov Grand Prix. Na ceremoniál nás prišiel podporiť pán veľvyslanec SR v Belgicku a v Luxembursku Mgr. Stanislav Vallo,“

dodala Škripková.

S takmer neuveriteľnou smutno – smiešnou anekdotou v tejto súvislosti oboznámil médiá umelecký šéf BDNR Marián Pecko:

„Iba na dokreslenie, aké podmienky na tvorivú prácu nám vytvára náš zriaďovateľ BBSK. Riaditeľke BDNR, ktorá išla po významné ocenenie do Bruselu, vedúci úradník na kraji nepodpísal služobnú cestu, tak si musela zobať dovolenku.“

 Podľa Peckovho vyjadrenia má celý divadelný súbor na tvorbu počas sezóny iba 5.000 eur. Ostatné peniaze z kraja sú iba na správu budovy a prevádzku divadla. Nebyť podpory väčšiny poslancov zastupiteľstva BBSK a grantov, tak by toto úspešné divadlo stagnovalo.

dav

dav

Mimoriadna cena Dosky 2017 pre Ivetu Škripkovú a Mariána Pecka

Nominácie v rámci 22. ročníka divadelných ocenení sezóny – DOSKY 2017 sú už známe. V tomto roku sa po prvýkrát udelí Mimoriadna cena Asociácie súčasného divadla za projekt, ktorý si získal výraznú podporu hlasujúcich, avšak sa nedal zaradiť ani do jednej z existujúcich kategórií.

Nečakane potešujúcou správou pre Banskú Bystricu je, že mimoriadna cena putuje do Bábkového divadla na Rázcestí, Ivete Škripkovej a Mariánovi Peckovi za iniciáciu a realizáciu konceptu festivalu Bábkarská Bystrica TOUR 2016.

dosky4

Európa v korešpondencii 

V centre záujmu autorského projektu s pracovným názvom „Európa v korešpondencii bude hľadanie súvislostí medzi významnými, ale aj bežnými udalosťami v Európe 19. a 20. storočia prostredníctvom vzájomnej korešpondencie osobností kultúrneho, politického a vedeckého života, rôznych výnimočných Európanov a Európaniek,  Slovákov a Sloveniek.

Objavovanie stôp minulosti a toho, čo nás spája s našimi predkami (i keď dnes nepíšeme listy), potvrdenie našej identity patriacej do európskej histórie. Nachádzanie súvislostí medzi starosťami a radosťami historických osobností a tým, čo máme s nimi spoločné dnes.

Režisérom tohto projektu je Marián Pecko:

„Budeme inscenovať listy rôznych európskych osobností, ktoré si medzi sebou vymieňali a ktoré sme získali. Tá korešpondencia bude v zábere 150 – 200 rokov, veľká koláž ľudí z rôznych častí kontinentu. Budem spoznávať ich vtedajšiu Európu, vlastne to, čo žijeme aj my dnes. Akési kríže si ľudia niesli vždy a tá Európa vždy prežila a postavila sa na nohy. Tie deštruktívne nálady, ktoré začínajú ovládať tento priestor, považujem za veľmi nebezpečné, choré a nepravdivé.“

 Ako sme sa dozvedeli, medzi európskymi osobnosťami s ich korešpondenciou budú okrem iných napríklad spisovateľ Émile Zola, vedkyňa Marie Curie Sklodowska, politologička a filozofka Hannah Arendt, filozof Martin Heidegger, spisovateľ a arizátor Ľudo Ondrejov, politik vojnového Slovenského štátu Vojtech Tuka, prezident T.G. Masaryk,  spisovateľ Svetozár Hurban Vajanský, spisovateľky Terézia Vansová a Jaroslava Blažková, hudobník Dežo Ursíny či herec Julo Satinský.

V tejto divadelnej sezóne sa v BDNR máme na čo tešiť.

bdnr2