FOTO: Folklórna Bystrica má za sebou úspešnú piatkovú premiéru, pokračuje v sobotu

KULTÚRA
0 /

V piatok podvečer 16. augusta 2019 mohli návštevníci  banskobystrického  Amfiteátra  Paľa Bielika zažiť úvodné umelecké vystúpenia súborov a skupín jedinečného festivalu Folklórna Bystrica, ktorý pokračuje aj v sobotu 17. augusta od 17:00 hod. ďalšími vystúpeniami folklórnych súborov

Organizátori Folklórnej Bystrice chcú tento festival  usporadúvať aj v budúcnosti, vždy počas tretieho augustového víkendu. Podarilo sa im spojiť krásu tradičnej ľudovej kultúry s moderným pohľadom na náš folklór v podaní folklórnych súborov a moderných kapiel s nádychom ľudových hudobných prvkov.

Hoci piatkové počasie bolo nestále a chvíľu sa aj rozpršalo, návštevníkov úvodného koncertného dňa nového festivalu to neodradilo. Prišli si pozrieť na amfiteáter novátorské festivalové poňatie tradičného folklóru a moderných kapiel  s kvalitnými hudbobo – tanečnými kreáciami umelcov v ľudovom tóne.

Moderátorka Danka Ferienčíková postupne predstavila jednotlivých účinkujúcich. Na pódiu vystúpil ako prvý  Folklórny súbor POĽANA Brno  z Českej republiky, za ním Folklórny súbor UMB MLADOSŤ Banská Bystrica a ľudová speváčka Katarína MOSNÁROVÁ BAGĽAŠOVÁ pôvodom z Vojvodiny. Prítomní diváci nešetrili potleskom pri hodnotných výkonoch hudobníkov, spevákov a tanečníkov.

Modernú dynamiku s prvkami ľudovej kultúry priniesla na už nočné pódium skupina ARZÉN z Terchovej. Títo muzikanti uviedli do varu celé publikum, ktoré tak pripravili na vyvrcholenie piatkového programu, ktorým bolo vystúpenie populárnej skupiny ČECHOMOR.  Táto legendárna kapela predviedla v originálnom poňatí české, moravské a slovenské ľudové piesne, bola radosť ich počúvať a sledovať. Bola to skvelá bodka za prvým festivalovým dňom.

V predleoch medzi jednotlivými vystúpenimi a nazvučovaním sa mohli návštevníci občerstviť v stánkoch s jedlom a nápojmi alebo si kúpiť nejaký darček.

V sobotu 17. augusta 2019 pokračuje Folklórna Bystrica od 17:00 hod. na amfiteátri nasledovným programom:

Folklórny súbor BYSTRINA Banská Bystrica, Slovenský kultúrno – osvetový spolok DETVAN (Srbsko), účastník folklórnej show Zem spieva, folklórna skupina PRIECHOĎAN, folklórna skupina BACÚŠAN, ženská spevácka skupina HOJANA, FUJARISTI z Podpoľania (8 fujaristov) s ľudovou hudbou – veľký program s ďalšími účinkujúcimi.

Autor: (tom), Foto: Marek Rakovský a redakčné