FOTO: Deň Sásovskej uhorky 2022 – uhorkári sa dažďa nezľakli

KULTÚRA
0 /

V predposledný júlový deň si obyvatelia Rudlovej – Sásovej na už 11.ročníku tradičného podujatia „Deň Sásovskej uhorky 2022″, ktoré sa kvôli počasiu uskutočnilo v telocvični ŠK Sásová v starej Sásovej, pripomenuli 150. výročie vzniku názvu Sásovská uhorka na banskobystrickom zeleninovom trhu.

Od roku 1872 sa hovorievalo „Sásovskie uhorke sú najlepšie“ a stali sa najpredávanejším zeleninovým produktom, spolu s hlávkovým šalátom a palicovou fazuľou sásovských žien.

Sásosvské ženy

Sásosvské ženy

Program začal Sásovskou uhorkovou hymnou, potom Ján Kollár porozprával históriu tradície pestovania uhoriek v Sásovej a odovzdal Cenu Dokumentačného centra Sásová, v súčasnosti najstaršej pestovateľke uhoriek 85 – ročnej Anne Kuriatkovej. Sásovské Divadlo Harry Teater, predviedlo vystúpenie „Zlatovláska“, ktoré potešilo najmä deti a zožalo zaslúžený potlesk.

Potom prišla ochutnávka ikonickej Sásovskej uhorkovej polievky, no všetci mohli skúsiť aj Podracké viršle (párky) a zeleninové pomazánky. Chutili náramne.

Počas celého podujatia sa o dobrú náladu na ľudovú nôtu staral harmonikár Miroslav Figuli. Prítomných návštevníkov potešila tombola, každý si mohol zasúťažiť a niečo aj vyhrať. Deti svoju šikovnosť a športové schopnosti predviesť v rôznych športových  disciplínach v telocvični.

Podujatie prišli svojou účasťou podporiť aj obaja zástupcovia primátora mesta Banská Bystrica Jakub Gajdošík a Milan Lichý, ako aj poslanec MsZ Vladimír Sklenka. Hlavnému organizátorovi podujatia Jánovi Kollárovi pomáhali aj manažér podujatia  Dušan Čupka, riaditeľ Divadla pod balkónom Ján Haruštiak, predseda Spoločenstva Rudlová – Sásová Tomáš Štrba, predsedníčka Občianskej rady Rudlová – Sásová I. Ľubica Buranová spolu s Úniou žien Slovenska a predseda Občianskej rady Rudlová – Sásová II Andrej Refka.

Miroslav Figuli

Miroslav Figuli

Organizátor podujatia a správca Dokumentačného centra Sásová Ján Kollár povedal:

„Program sme pripravovali pre tristo návštevníkov s využitím celej plochy futbalového ihriska. Pre daždivé počasie sme urobili minimalizovanú variantu v priestore telocvične ŠK Sásová. Úplne vypadli súťaže v Bocci. Pracujeme na  novom koncepčnom riešení programu podujatia Deň Sásovskej uhorky 2023. Je dôležité, že sme udržali všetkých  11 doterajších ročníkov bez prerušenia.“

Zľava Dušan Čupka a Ján Kollár

Zľava Dušan Čupka a Ján Kollár

Doplnil ho Andrej Refka, predseda Občianskej Rady Rudlová – Sásová II.“

 „Ani sa mi nechce veriť, že je to už 11. ročník. S pánom Kollárom sa poznáme a spolupracujeme od 1. ročníka tejto akcie. Pamätám si ešte, keď sme sa spolu rozprávali aj s Elenkou Púchyovou, že by bolo veľmi dobré oživiť starú tradíciu pestovania uhoriek v Sásovej a napokon sa to aj uskutočnilo. Som veľmi rád, že si toto už tradičné podujatie v Rudlovej – Sásovej, ľudia obľúbili. Už teraz sa môžu tešiť na 12. ročník, ktorý určite pomôžeme pánu Kollárovi zorganizovať. Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí pomáhali pri sobotňajšej vydarenej akcii.“

Zľava Andrej Refka a Ján Kollár

Zľava Andrej Refka a Ján Kollár

Partnermi tohto podujatia s produktovými sponzormi boli  mesto Banská Bystrica, Spoločenstvo Rudlová-Sásová, Divadlo pod Balkónom, Folklorfest.sk, ALFA BIO (pomazánky  LUNTER) a  Berto sk (mäsové výrobky).

Tešíme sa na 12. ročník Dňa sásovskej uhorky v roku 2023.

 

Zdroj: (tom) a AR, Foto: Deň sásovskej uhorky