FOTO: Deň Sásovskej uhorky 2017

KULTÚRA
3 /

Hlavným motívom tohto tradičného podujatia v Rudlovej – Sásovej je pripomínanie si chýrneho  pnajpredávanejšíeho produktu Sásovänov na banskobystrickom zeleninovom trhu. Sásovská uhorka mu kraľovala od roku 1872.

História pestovania uhoriek v Sásovej siaha do 17. storočia. V roku 1872 na banskobystrickom zeleninovom trhu tieto uhorky presadili kvalitou natoľko, že vznikol pojem „Sásovská uhorka“ a starí Sásovania dostali prezývku „uhorkári“.

Sobotňajší podvečer  od 17:00 – 20:00 hod.  na ihrisku Rudohorská patril 6. ročníku „Dňa Sásovskej uhorky 2017“. Prvé podujatie tohto typu sa uskutočnilo v Sásovej pred 145 rokmi. Na Slovensku je to jediná akcia s týmto produktom, ktorá prináša návštevníkom nielen uhorkové špeciality, ale aj sladké dobroty zo zeleniny, trh a zaujímavý kultúrny program.

Kultúrny program pre deti začal uvedením Sídliskového večerníčka Janko Hraško v podaní Harry Teater. Potom spolu s principálom divadla Jánom Haruštiakom otvoril Deň Sásovskej uhorky správca Dokumentačného centra Sásová Ján Kollár.

Potom začala koštovka tradičnej sásovskej úpravy uhoriek, sladkých dobrôt  zo zeleniny, pomazánky Alfa Bio a predstavil sa aj sásovský zeleninový trh miestnych produktov. Pre deti boli pripravené rôzne nafukovacie  atrakcie vrátane trampolíny, potešil ich aj šašo a flašinet.

„Gastronomické pomenovanie Sásovská uhorka sa spomína aj v monografii o Sásovej a Rudlovej  Máloktorý Bystričan vie, že práve táto časť nášho mesta bola významným a úrodným miestom pre uhorky,“

hovorí Ján Kollár.

V Sásovej sa uhorky pestovali hlavne v troch lokalitách – na Jelšinách, Močare a Úhrade. Väčšina zanikla počas výstavby sídliska. Poslednou lokalitou s pestovaním uhoriek tak dodnes ostali Jelšiny – časť Lúke.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová