FOTO: Banskobystrické Vianoce 2022 sú v plnom prúde, pripravený je aj kultúrny program

KULTÚRA
0 /

Vyzdobené bystrické Námestie SNP žije príjemnou predvianočnou náladou so všetkým, čo k tomu patrí. Od Mikuláša žiari vianočný strom, stánky s občerstvením ponúkajú rôzne vianočné dobroty, k dispozícii sú aj stánky s remeselnými výrobkami a vianočným tovarom, rozbehol sa aj kultúrny program.

Banskobystrické Vianoce 2022

Návštevníci vianočných trhov na Námestí SNP  sa  môžu tešiť na tradičné Banskobystrické Vianoce. Stánky s občerstvením a vianočným punčom sú otvorené do 26. decembra 2022 v čase od 11:00 do 23:45 hod.

Ponuka remeselných výrobkov bude k dispozícii do 22. decembra. Od predajcov si môžete zakúpiť   vianočný sortiment, ktorý tvoria vianočné darčeky a ozdoby, výrobky z kovu, keramiky, skla, šúpolia, dreva, dekoračné výrobky z textilu, šperky, sviečky, mydlá, med, medovníky, vianočné oblátky či adventné vence.

Banícke Vianoce, zvykoslovné pásmo Na Luciu v podaní miestnych folklórnych súborov Radosť a Urpín, Otto Voce, Robo Opatovský, Vianoce pieskom maľované, či Primátorský punč. To je len časť z množstva kultúrnych podujatí, ktoré sú súčasťou tohtoročných vianočných trhov v našom meste.

Pre obyvateľov, ako aj návštevníkov pripravilo mesto pestrý program. Na svoje si určite prídu i rodiny s deťmi, ktoré potešia najmä dve vianočné rozprávky: Nesiem vám novinu (10. december) a Zlatá rybka (17. december). Chýbať nebude ani tradičný živý betlehem (21. december). Obľúbenú zvoničku prianí už počuť zvoniť v historickom centre.

K Vianociam neodmysliteľne patria aj charitatívne zbierky v podobe Primátorského punču (20. december) i punču Univerzity Mateja Bela. Program na Námestí SNP uzavrie 22. decembra 2022 banskobystrická speváčka Tereza Králiková so svojimi hosťami koncertom najznámejších vianočných hitov a kolied s názvom Vtedy sú Vianoce. No a na Nový rok nebude chýbať tradičný ohňostroj.

Okrem Námestia SNP sa vianočný program koná aj v Robotníckom dome či  kostoloch. V rámci vzájomnej spolupráce sa do prípravy Banskobystrických Vianoc zapojili aj miestne kultúrne inštitúcie a obohatia ich svojím osobitým programom.

Celý program Banskobystrických Vianoc je nasledovný:

Do Radvane príde v sobotu milá návšteva

V uplynulých dňoch Mikuláš zavítal nielen na banskobystrické hlavné námestie, kde rozsvietil aj vianočný stromček, ale i do jednotlivých mestských častí. Tých najmenších obdaroval sladkosťami, čím vyčaril úsmev na nejednej detskej tváričke.

Ak ste sa s ním tento rok ešte nestretli, nevadí. V sobotu 10. decembra 2022 o 16:00 hod. Mikuláš navštívi Radvaň. Vidieť ho a stretnúť sa s ním môžete pred Evanjelickou farou. Spolu s anjelom i čertom prinesie pre dobré deťúrence balíčky. Ochutnať budete môcť aj Mikulášsky punč.

Autor: (tom), Foto: redakčné a mesto BB