FOTO: Aj v daždi prišli Bystričania zatvoriť Bánoš

KULTÚRA
2 /

Areál Strednej odbornej školy Pod Bánošom patril v sobotu tradičnému Zatváraniu Bánoša, ktorým sa končí tohtoročná poľnohospodárska sezóna. Farmárske trhy v Rudlovej sprevádzal dážď, ale napriek tomu sa organizátorom podujatie opäť vydarilo.

Zatváranie Bánoša

Banskobystričanov i návštevníkov nášho mesta, ktorí mohli využiť na bezplatnú dopravu do Rudlovej aj vláčik Pretórium, neodradilo ani daždivé počasie. Na záver sezóny si mohli zakúpiť priamo od farmárov zdravé domáce produkty, ochutnať ich špeciality a vidieť výslednú prácu ich šikovných rúk, vrátane študentov SOŠ. Chovatelia vystavovali holuby, zajace a hydinu. Nechýbal kultúrny program, o ktorý sa postarala Ľudová hudba Jána Maka a Detský folklórny súbor Radosť.

Na slávnostnom otvorení podujatia privítal účastníkov riaditeľ SOŠ Pod Bánošom Pavel Fiľo, ktorý povedal:

„Vítam všetkých, ktorí ste sa odhodlali napriek počasiu prísť sem na toto  tradičné podujatie, ktorým budujeme vlastenectvo a vzťah k našej krajine. Aj  podávaním slovenských raňajok zložených  z chleba, masla, medu a mlieka v škole vraciame na naše stoly čerstvé a zdravé slovenské produkty od priamych dodávateľov z banskobystrického regiónu. Musíme podporovať našich farmárov, lebo keď sa im bude dariť, bude prekvitať život aj na vidieku.“

K prítomným sa prihovoril aj primátor mesta Ján Nosko:

„Som veľmi rád, že môžem spolu s vami podporiť slovenských farmárskych výrobcov a ich výrobky. Mesto bude mať aj naďalej toto podujatie pevne vo svojom kalendári a vždy ho podporíme. Užime si spoločne všetko to, čo pre nás organizátori pripravili.“

K návštevníkom podujatia sa prihovorili aj zástupcovia Vidieckeho partnerstva Banskobystrického kraja,  OZ Tradičná chuť a BBSK. V areáli SOŠ napriek dažďu bolo čo vidieť, počuť i ochutnávať. Boli tu naozaj chrumkavé dobroty z mäsa, cesta, medu a ovocia z našich fariem. Svoje výrobky tu predvádzali aj  remeselníci, nezaháľali ani študenti.

Súťaž o najlepší ovocný koláč

Novinkou tohtoročného Zatvárania Bánoša bola súťaž o najlepší ovocný koláč, ktorú vymyslel Ľubomír Motyčka. Súťažiaci priniesli ráno do školy svoj ovocný koláč, zapísali sa do registračnej listiny a ich kulinárske dielko aj s číslom organizátori vystavili na stôl. Bolo na ňom  celkom 15 ovocných koláčov.

Kvalitu ovocných koláčov hodnotila trojčlenná porota zložená z novinárov RTVS a Bystricovín. Na jej  čele bol vychýrený kuchár z Banskej Bystrice Peter Kulhány (Bistro Smartfood), ktorý pôsobil vo svete v reštauráciách s Michelinovskými hviezdami.

„Som príjemne prekvapený, koľko vynikajúcich domácich kuchárok či kuchárov sa prihlásilo do súťaže. Porota to nemala jednoduché, hoci mala v čele na slovo vzatého odborníka Petra Kulhányho. Bol by som veľmi rád, keby sa víťazný koláč dostal do ponuky jednej z banskobystrických reštaurácií,“

povedal Ľubomír Motyčka pre náš portál pred vyhlásením výsledkov v Rádiu Regina.

1.miesto získala ovocná torta „Braun cheese“ od Ivany Čaklóšovej, druhá bola jablková torta pani Donovalovej a tretí jablčník pani Krkošovej. Treba však povedať, že každý z koláčov mal do seba niečo.  

Škoda, že v sobotu Zatváraniu Bánoša neprialo počasie, ale množstvo návštevníkov neodradil ani dážď. Popoludní dokonca vykuklo nad Rudlovou na chvíľu aj slnko. Bánoš sa bude zasa otvárať na jar, ale dovtedy môžeme podporiť našich farmárov tým, že si budeme kupovať ich domáce výrobky.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová+autor