Filmový klub v Banskej Bystrici oslavuje 60 rokov od svojho založenia

KULTÚRA
1 /

Dlhoročná tradícia, verné publikum a výber toho najlepšie zo svetovej kinematografie. Tieto kvality spájajú značku banskobystrického filmového klubu, ktorý si tento rok pripomína 60. výročie svojho založenia a na oslavu pozýva všetkých svojich členov a členky.

Svoju históriu začal Filmový klub v Banskej Bystrici písať vo februári 1964, kedy bol v Kine Hviezda zvolený jeho prvý prípravný výbor. Ešte v prvom roku svojej existencie úspešne premietol tridsať predstavení, na ktoré sa prišlo pozrieť spolu viac než 4 500 divákov a diváčok.

Úplne prvým premietaným filmom bol Krížnik Potemkin. V prvých troch desaťročiach klub viedol prevažne Ivan Školuda st. a v porevolučných rokoch jeho aktuálny predseda Ivan Polóny.

Banskobystrický filmový klub sídli od roku 2012 v Múzeu SNP na Kapitulskej ulici, ale za svoju dlhú existenciu vystriedal viacero kinosál. Či už to bolo niekdajšie Kino Korzo (alebo Artkino) v Dome kultúry alebo – pre klubovú scénu menej tradičné – multikino Europa Cinemas, verní diváci a verné diváčky si k nemu našli cestu kamkoľvek, dokonca aj v období, keď niekoľko mesiacov provizórne premietal v aule terajšej Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela.

Klub sa dodnes svojou návštevnosťou zaraďuje medzi najúspešnejšie filmové kluby na Slovensku a jeho členská základňa patrí po bratislavskom publiku stále medzi tie najsilnejšie, o čom svedčia aj viaceré ocenenia.

Ivan Polóny

Ivan Polóny

Predseda Ivan Polóny za klub dvakrát prevzal Výročnú cenu Asociácie slovenských filmových klubov (naposledy za rok 2013) a v roku 2014 pri príležitosti 50. výročia aj Cenu mesta Banská Bystrica.

Banskobystrický filmový klub sídli od roku 2012 v Múzeu SNP na Kapitulskej ulici, ale za svoju dlhoročnú existenciu vystriedal viacero kinosál. Či už to bolo niekdajšie Kino Korzo/Artkino v Dome kultúry alebo – pre klubovú scénu menej tradičné – multikino Europa Cinemas, verní diváci a verné diváčky si k nemu našli cestu kamkoľvek, a to dokonca aj v období, keď premietal v aule dnešnej Právnickej fakulty Univerzity Matej Bela na Jesenskom vŕšku.

Ak patríte medzi verných klubistov a klubistky, nenechajte si ujsť trochu slávnostný, trochu spomienkový a trochu hudobný večer pri príležitosti 60. výročia vzniku filmového klubu v Banskej Bystrici, ktorý sa bude konať 22. februára o 19:00 hod., tradične v kinosále Múzea SNP na Kapitulskej ulici. Vstup je voľný pre všetkých držiteľov a držiteľky klubových preukazov.

Počas najbližšej projekcie 26. februára 2024 o 19:00 hod. premietne filmový klub premiérovú španielsku komediálnu snímku Mamacruz.

 

Zdroj: Slavo Sochor , Foto: ilustračné FK BB