Festival svetla a tieňa 15.- 18. decembra 2021 v Banskej Bystrici bude online

KULTÚRA
0 /

Vzhľadom na platné pandemické opatrenia sa v dňoch 15. – 18. decembra  2021 uskutoční šiesty ročník multižánrového festivalu Festival svetla a tieňa v Banskej Bystrici online. Môžete ho sledovať na webe a Facebooku festivalu.

Festival svetla a tieňa 2021

S témou pamäti pracujú mnohí umelci, často tak aby vytvorili napríklad záznam pre budúce generácie. Iní zámerne pamäť narúšajú neočakávanými spôsobmi, aby menili metódy, akými uvažujeme o histórii.

Ako ovplyvňuje umenie našu kolektívnu pamäť? A ako môže informovať našu skúsenosť o významných udalostiach súčasnej doby? Organizátori chcú priniesť umenie, ktoré rozpráva príbehy. Príbehy o osobnej a kultúrnej pamäti. Umenie otvorené interpretácii. Pamäť minulosti nie je jasným príbehom. Je to spleť hlasov z rôznych uhlov pohľadu.

Festival prináša mladé umenie, inšpiruje, vzdeláva a zabáva širokú verejnosť. Prepája svetlom a umením nielen „svetelných fanúšikov“ z radov verejnosti, ale aj umeleckú, vedeckú a odbornú verejnosť.

„Koncepcia poodhaľuje verejnosti viaceré druhy umenia a poskytne mladým umelcom a kreatívcom možnosť veľkorysej realizácie a vzájomnej inšpirácie. Divákom a návštevníkom sľubujeme skutočne netradičné zážitky,“

píšu organizátori z občianskeho združenia TRAKT.

Jednotlivé predstavenia môžete sledovať na  https://www.facebook.com/festivalsvetla  resp. http://svetlo-tien.sk/ bez nutnosti registrácie. Vysielanie začne cca 30 minút pred predstavením.

 

Program

Streda 15. decembra

Online stream zo Záhrady CNK

17:00 – 17:30  Ľubomír Slovinský: RAM / Random Access Memory (videoprojekcia)

Animácia skúmajúca ľudskú pamäť. Od narodenia sa nám chronologicky tvorí, ale tiež dochádza k jej chybám, kedy si človek nepamätá postupnosť, alebo jednoducho kúsky pamäte vypadávajú. Autor hľadá analógie s fungovaním RAM pamäte v PC. Animácia kreatívne pracuje s pamäťou ľudí, ktorí si už na dané momenty zo svojho života pravdepodobne nepamätajú a tieto záznamy nikdy nevideli.

18:30 – 19:00  JAAN: Pamäť frekvencie (hudobná performancia)

Pamäť frekvencie pozostáva z konceptuálneho súboru skladieb viacerých žánrov, od art rocku, cez experimentálnu elektronickú hudbu, až po barokovú kompozíciu s čembalom. Bez ohľadu na žáner sa skladby vzájomne dopĺňajú a súznia.

Štvrtok 16. decembra

Online stream z Evanjelického kostola

17:00 – 18:30  Žovinec Bros.: The Cube (svetelný objekt)

Bratia Martin a Jozef Žovinec nedefinujú seba ani svoju tvorbu žiadnym špecifickým médiom alebo myšlienkou. Práve naopak. Snažia sa zaznamenať a vymedziť samých seba vo vzťahu k rýchlemu toku prebiehajúcich zmien a udalostí, ktoré ich formujú. Byť v kreatívnom procese pre nich znamená potrebu materiálnej redukcie, ktorá prináša sústredenie bez rozptýlenia.

Online stream z Hornej ulice 44

18:30 – 19:00  tanC: Fragmenty izolácie (súčasný tanec)

Tanečné predstavenie Fragmenty izolácie zoskupenia tanC, o. z. (spolupráca Veronika Šmírová a Andrej Fábik), je tragikomédia, ktorá sa pohráva s citlivosťou jednotlivca, jeho schopnosťou reagovať na zmenu. Predstavenie kladie otázku, do akej miery sme ochotní nechať sebou manipulovať, pričom odpoveď závisí od rozumového vyhodnotenia každého z nás.

Piatok 17. decembra

Online stream z 365.labb

17:00 – 17:30  Peter Valiska -Timečko: Dvojitý úder (interaktívna grafika –  boxovaním)

Dvojitý úder ponúka divákom možnosť zapojiť sa do tvorby umeleckého diela, a to netradičným spôsobom – boxovaním. Akčná grafika poukazuje na to, že každý vojak je v prvom rade človek, člen spoločenstva, rodiny, má svoje zázemie a vzťahy. Zároveň autor reaguje na paradox a absurdnosť boja.

18:00 – 19:00  Radoslav Piovarči, Denisa Čiefová: Trpezlivosť (nonverbálna performancia)

Trpezlivosť reaguje na vnútornú nedisciplinovanosť jednotlivca ako aj na netrpezlivosť okolia. Inštalácia odzrkadľuje, ako je fyzické telo (ne)schopné zvládať vnútorné boje a nepokoje v stave sústredenosti a trpezlivosti. Zdanlivo jednoduchá úloha, v ktorej musí autor vydržať, môže byť obrovskou výzvou. Prečo? Lebo v nej stačí len vydržať.

Sobota 20. decembra

Online stream z nádvoria Ekonomickej fakulty UMB

17:00 – 17:30  Lukáš Matejka, Štefan Oliš, Viktor Vilkovský, Alex Rychtarčíková: Strom slov (site-specific projekcia)

Strom slov otvára tému ekológie a skúma vzťah človeka k prírode. Inštalácia pozostáva z ozvučenej projekcie na živú prírodnú fasádu, ktorá sa mení na 3D rozprávajúcu hlavu. Táto bezpohlavná tvár „avatara“ prerozpráva pamäť o pocitoch stromu, ktorý môže zastupovať celú rastlinnú ríšu. Vďaka rozprávaniu o vlastnom prežívaní poukazuje strom na kritický stav budúcnosti nás všetkých.

17:30 – 18:30  Pavol Soukal, Adriana Cieślaková, Mária Knoppová, Matúš Chmelan, Jan Kostaa, TRAKT: BombaBum (interaktívna hra s diskusiou)

Veľkoplošná interaktívna hra BombaBum je autorským remake legendárneho retro Bombermana (Dyna Blaster). Fasáda Univerzity Mateja Bela ako „bigscreen arkádová plošinovka“ pre 4 hráčov, od deti po dôchodcov. Hrá každý kto má chuť. Hra nemá žiadny príbeh, prvé husle hrá nadsázka a zámer nechať hráča poriadne sa vyblázniť. Postavičky (zelená, modrá, červená, žltá) ovládané hráčmi sú vybavené možnosťou položiť bombu. Cieľom je zostať ako posledný nažive.

Autor: (dem), Foto: Festival svetla a tieňa