Festival Folklórna Bystrica začína už tento piatok a končí v sobotu

KULTÚRA
0 /

Už onedlho v dňoch  16. – 17. augusta 2019 od 17:00 hod. môžu návštevníci  banskobystrického  Amfiteátra  Paľa Bielika zažiť jedinečný dvojdňový festival Folklórna Bystrica. Lístky na toto zaujímvé podujatie si môžete zabezpečiť v predpredaji.

Festival Folklórna Bystrica vstupuje na dosky nášho mesta

Jedná sa o novinku medzi folklórnymi festivalu na Slovensku. Organizátori Folklórnej Bystrice chcú tento festival  usporadúvať vždy počas tretieho augustového víkendu. Obdivovatelia krásy tradičnej ľudovej kultúry spojenej s moderným pohľadom na náš folklór sa môžu tešiť na skvelé folklórne súbory, ale aj moderné kapely s nádychom ľudovej kultúry.

Folklórnou Bystricou sa do mesta pod Urpínom vracia tradícia folklórnych festivalov a koncertov pod holým nebom, ktorá bola vždy obľúbená medzi Bystričanmi. Moderná doba priniesla nové hudobné trendy, ale folklór zostal v srdciach ľudí ako hudobný klenot, ktorý si celý národ  musí strážiť a uchovávať pre ďalšie generácie. Oživením tradičného folklóru je citlivé zakomponovanie kapiel so súčasnou modernou hudbou, ktorá využíva prvky folklóru vo svojich skladbách.

Organizátori veria, že festival Folklórna Bystrica sa stane oslavou folklóru a miestom stretnutia dobrých ľudí, ktorí majú radi ľudovú hudbu spev aj v novátorskom podaní.

Program

Piatok 16. 8. 2019 od 17:00

Folklórny súbor POĽANA Brno – CZ, Folklórny súbor MLADOSŤ Banská Bystrica, Katarína MOSNÁROVÁ BAGĽAŠOVÁ – Vojvodina, skupina ARZÉN, skupina ČECHOMOR.

Sobota 17. augusta 2019 od 17:00

Folklórny súbor BYSTRINA Banská Bystrica, Slovenský kultúrno – osvetový spolok DETVAN (Srbsko) – účastník folklórnej show Zem spieva, folklórna skupina PRIECHOĎAN, folklórna skupina BACÚŠAN, ženská spevácka skupina HOJANA, FUJARISTI z Podpoľania (8 fujaristov) s ľudovou hudbou – veľký program a ďalší.

Lístky si môžete kúpiť na www.predpredaj.sk – voľné sedenie dvojdňový piatok a sobota 20 €, jednodňový piatok 16 €, a sobota 6 €. Deti do výšky 120 cm majú vstup zdarma.

Predstavujeme Vám účinkujúcich druhého dňa festivalu:

Folklórny súbor Bystrina

Pôsobí v meste Banská Bystrica už viac ako 39 rokov. Počas tohto obdobia sa súbor postupne formoval a v posledných desiatich rokoch pripravil niekoľko celovečerných programov,  v rámci ktorých začal spolupracovať s množstvom známych choreografov z celého Slovenska.

Stanislav Marišler, Ľudmila Moravčíková, Vanda Krištofová, Lukáš Kordoš, Michal Majer, Marek Smoleňák svojou tvorbou   spoluprácou významne prispeli k dnešnej špičkovej umeleckej podobe súboru, ktorý prezentuje tance najmä z Podpoľania  a Horehronia, ale aj zo Zemplína, Šariša, Zámutova, Terchovej, goralského územia či Liptova.

Jadro súboru tvorí kolektív mladých ľudí, ktorí sa snažia nadväzovať na ľudové tradície a život našich predkov a toto všetko chce prezentovať v jedinečnej umeleckej podobe. Ako jeden z mála folklórnych súborov na Slovensku sa môže od roku 2015 pýšiť profesionálnou hudobnou a speváckou zložkou,  ktoré vytvárajú absolventi Konzervatória Jána Levoslava Belu a Akadémie umení v Banskej Bystrici. Súbor absolvuje každoročne množstvo vystúpení – či už celovečerných, alebo pri príležitosti rôznych podujatí.

Už od svojho vzniku sa Bystrina zúčastňuje na mnohých významných folklórnych festivaloch na Slovensku a každý rok úspešne reprezentuje slovenský folklór na viacerých medzinárodných festivaloch v zahraničí, ako na Kanárskych ostrovoch, v Líbyi, Portugalsku, Španielsku, Taliansku, Egypte, Rusku, Francúzsku,  Rumunsku, na Cypre a Azorských ostrovoch.

Detvan zo Srbska

Ďalším z lákadiel festivalu Folklórna Bystrica bude Slovenský kultúrno – osvetový spolok Detvan zo Srbska, ktorý si určite pamätáte aj z Folklórnej show Zem spieva.

SKOS Detvan bol založený 23. marca 1975. Jedenásťčlenný výbor na čele s pánom Ondrejom Lenhartom vypracoval návrh stanov, zvolil si svojho prvého predsedu Božidára Oravca a spolok pomenoval podľa známej básnickej skladby Detvan slovenského spisovateľa Andreja Sládkoviča.

Repertoár tancov je rôznorodý, no na obecenstvo ako aj odborníkov v oblasti choreografie určite najviac zapôsobí vojlovický pôvodný tanec pod názvom Tapantoše.

Folklórna skupina Priechoďan

Folklórna skupina Priechoďan je podľa dostupných informácií najstaršou folklórnou skupinou na Slovensku, ktorá pôsobí od svojho vzniku v roku 1968 bez prerušenia svojej činnosti.

Priechod je známy svojimi ľudovými tradíciami, zvykmi či piesňami. Domáci obyvatelia to brali a berú ako samozrejmosť, no keď prišiel do obce folklórny nadšenec pán učiteľ Ján Repka, na stretnutiach s ľuďmi objavil bohatstvo priechodských zvykov, piesní ale aj spevácke, či tanečné talenty. V roku 1968 jeho zásluhou vznikla najskôr ženská spevácka skupina, ku ktorej sa zakrátko pridali aj muži. Skupina pôsobí od svojho vzniku bez prerušenia činnosti až dodnes.

Je tomu už 50 rokov a rdí sa tým medzi najstaršie skupiny na Slovensku. Zúčastnila sa a doposiaľ sa zúčastňuje na folklórnych festivaloch doma i v zahraničí. Účinkovala v množstve televíznych, rozhlasových reláciách a vydala album piesní pod názvom „Čô sa stauo v tom Priechode“. Pod týmto názvom sa v Priechode už tradične v prvú augustovú nedeľu konajú buď folklórne slávnosti v päťročných intervaloch, alebo folklórne popoludnie každoročne okrem okrúhlych výročí vzniku folklórnej skupiny, kedy sa konajú folkórne slávnosti.

Vo svojich vystúpeniach prezentuje folklórna skupina Priechoďan ľudové zvyky a obyčaje tak, ako ich prináša život na dedine počas kalendárneho roka. V súčasnosti skupina účinkuje pod vedením dvojice vedúcich Margity Chabanovej a Milana Chabana.

Folklórna skupina Bacúšan

Spracúva zvyky a tradície z vlastnej obce, ktoré spestruje scénickým prejavom z ulíc a dvorov Bacúcha. FSk Bacúšan patrí do regiónu Biele Handle. Po kultúrnej, hudobnej a tanečnej stránke je teda najviac ovplyvnená susednými regiónmi Horehronie, Čierne Handle a Podpoľanie.

FSk Bacúšan bola znovu obnovená v roku 2009 a naviazala tak na pôvodný súbor, ktorý vznikol už v 1937 roku, ale prestal fungovať v 1984 roku.

Od septembra 2010 začal fungovať aj detský folklórny súbor, kde sa každú nedeľu o 15:00 chodí vyblázniť asi 25 detí. Členovia folklórnej skupiny nacvičujú  2x v týždni, vždy v utorok a piatok od 19:00 hod.

Ženská spevácka skupina Hojana

Tvoria ju speváčky, ktoré od detstva lásku k ľudovej piesni prezentujú v rôznych folklórnych kolektívoch. V ich  repertoári nájdete piesne z rôznych kútov nášho malebného Slovenska spracované v rozmanitých štýloch a prevedeniach.

Fujaristi z Podpoľania

Fujara, ako tradičný ľudový nástroj, nie je známa nikde inde na svete. V minulosti bola charakteristickým nástrojom pastierov. Zrod fujary sa datuje do čias tureckých vojen a za miesto jej pôvodu považujú stredné Slovensko, predovšetkým oblasť Poľany a severný Gemer.

Slovenská fujara a fujarová hudba bola v novembri 2005 zaradená do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva, ktorý vypracúva Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).

Hrajú fujaristi Roman Malatinec, Ján Šimiak, Dušan Holík, Karol Kočík, Michal Paľko, Ján Cerovský a ďalší.

Autor: (tom), Foto: ilustračné