Židovské rozprávky v Bábkovom divadle na Rázcestí

Divadlo
0 /

V Bábkovom divadle na Rázcestí sa od začiatku roka udomácňujú inonárodní rozprávkoví hrdinovia. Prvými boli Indiáni rôznych severoamerických kmeňov, ktorí svoje rozprávkové príbehy predstavili v premiére 8. januára 2017. V máji pribudli k obyvateľom divadla Afričania a v júni neslovenský cyklus so svojimi príbehmi doplnia Židia.

Zmyslom projektu Rozprávková geografia, v rámci ktorého inscenácie vznikajú, je priniesť deťom od troch rokov príbehy z celého sveta. Dramaturgička BDNR Monika Tatarková hovorí:

„Chceme deťom predstaviť inú odlišnú kultúru a hľadať podobnosti s tou našou, slovanskou. Hľadať mosty a spojenia medzi rôznorodými rozprávkami, ako podnet pre objavenie odlišností a súčasne podobností medzi národmi a etnikami.“

Záverečnou časťou cyklu budú Židovské rozprávky. Populárnou súčasťou židovskej kultúry sú príbehy a legendy o mestečku Chelm. To je reálne mesto, nachádzajúce sa na východe Poľska. Obyvatelia Chelmu sa stali inšpiráciou mnohým židovským autorom, medzi nimi aj nositeľovi Nobelovej ceny Isaacovi Bashevisovi Singerovi, pre vytvorenie historiek o hlupákoch z Chelmu. Prečo sa práve Chelmčania stali pre spisovateľov takouto bizarnou inšpiráciou? To je dodnes záhadou…

Isté však je, že Chelm je podobný mnohým iným – reálnym či fiktívnym – mestečkám v kultúrnej a literárnej histórií viacerých národov. Na Slovensku všetci poznáme mudrlantské výmysly obyvateľov Kocúrkova. Spisovateľ Gabriel Chevallier je stvoriteľom mestečka Zvonodrozdova vo Francúzsku.

Podobní mudrci žijú v gréckom meste Adbery, anglickom Gothame, či nemeckom Shilde. Práve podobnosť osudov týchto špecifických obyvateľov, bola rozhodujúcim faktom pri výbere námetu Židovských rozprávok. Minipríbehy o hlupákoch z Chelmu budú vznikať v originálnych divadielkach v bezprostrednej blízkosti detských divákov, v hudobnej kulise autentických židovských melódií a rytmov.

Premiéra Židovských rozprávok sa uskutoční v nedeľu 11. júna o 16:00 hod. v divadelnom Teátriu Bábkového divadla na Rázcestí. 

Námety: Isaac Bashevis Singer: Príbehy pre deti, Hlupáci z Chelmu, Menachem Kipnis: Rabín bez hlavy, scenár a réžia: Marián Pecko, výprava: Ivana Macková a. h., hudba: Róbert Mankovecký a. h., účinkujú: Ivana Kováčová a Filip Štrba

Vstupenky sa dajú rezervovať prostredníctvom webového formuláru, ktorý nájdete na stránke divadla, telefonicky na 048/412 55 13 a mailom na vstupenky@bdnr.sk

Lístky si môžete zakúpiť aj v pokladnici BDNR, každý pracovný deň od 8:00 do 16:00 alebo online na www.ticket-art.sk. Viac informácií na www.bdnr.sk.

Projekt podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Zriaďovateľom divadla je Banskobystrický samosprávny kraj.

Plagat zidovske rozpravky

Zdroj: Monika Tatarková, Foto: BDNR a ilustračné