Slovenská premiéra pre dospelých v BDNR: MONOLÓGY NA DOMA

KULTÚRA
0 /

Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici v piatok 4. mája 2018 symbolicky zavŕši divadelnú sezónu 2017/2018, ktorá niesla názov (Na)ladenie, premiérou hry súčasnej nemeckej autorky Ingrid Lausund, ktorej  text bude uvedený po prvýkrát na Slovensku.

Ingrid Lausund je nemecká dramatička, scenáristka a režisérka, v súčasnosti patrí medzi najuvádzanejšie autorky v nemecky hovoriacej oblasti. Do slovensko – českého dramatického kontextu sa zapísala najmä hrou Benefícia alebo Zachráň si svojho Afričana. Texty Ingrid Lausund sú charakteristické tým, že čerpajú námety z aktuálnych problémov súčasnej konzumnej, multikultúrnej a globalizovanej spoločnosti.

„Príznačná pre jej tvorbu je práca s rôznymi klišé. Snaží sa zachytiť spoločenskú neschopnosť bojovať proti nim, proti naučeným svetonázorom, mediálnemu tlaku, vyhraneným a čierno-bielym hodnoteniam. Akútne symptómy doby reflektuje živými obrazmi a súčasným jazykom, ktoré sú mimoriadne aktuálne a divácky atraktívne,“

hovorí dramaturgička  BDNR a režisérka inscenácie Monika Tatarková.

monology_plagat

Výber troch monológov Posteľ, Čajník a Doplnky, ktorý tvorí banskobystrickú inscenáciu, rámcuje z rôznych pohľadov tému domova.  Jednotlivé príbehy vstupujú do vnútra konkrétneho, spoločensky a národnostne definovaného domova. Rovnako do domova, ktorý nosíme kdesi hlboko vnútri samého seba.

V neposlednom rade do „domova“, ktorý nám vytvárajú masmédiá. Napriek tomu, že príbehy pochádzajú z nemeckého prostredia, je až zarážajúce, ako presne zrkadlia aj našu slovenskú skutočnosť. A hľadajú odpovede na otázky:

Čo je pomyselnou hranicou medzi priestorom verejným a súkromným? Medzi bezpečím domáceho prostredia a nebezpečím života, „útočiaceho“ na naše zakorenené hodnoty? Aké sú hranice vlastnej slobody a kde je miera tolerancie akú máme vo svojich životoch viesť? Kto udáva hodnoty, ktorými sa máme riadiť…?“

Monológy na doma: slovenský preklad: Zuzana Guldanová, réžia: Monika Tatarková, výprava: Hana Kollárová a. h., dramaturgia: Petra Kovalčíková a. h., hudba: Matúš Mayer a. h., multimediálna spolupráca: Michal Čabai a. h., choreografia: Janette Fáberová a. h.

Účinkujú: Eva Dočolomanská, Martin Frank, Mária Šamajová.

Premiéra inscenácie sa uskutoční v piatok 4. mája 2018 o 1900 hod. v „domácom“ prostredí Teátria divadla. Prvá repríza bude uvedená v stredu 9. mája o 19:00 hod. Všetci ste srdečne vítaní.

baner

 

 

Zdroj: BDNR, Foto: ilustračné