Bystrický ľudskoprávny festival Embargo skúma hranice slobody a tolerancie

KULTÚRA
0 /

V sobotu 7. decembra sa v Banskej Bystrici začína šiesty ročník festivalu ľudských práv, tolerancie a vzájomného porozumenia Embargo. Festival už tradične prináša zaujímavý divadelný, filmový, ale najmä diskusný program určený pre širokú verejnosť.

Šiesty ročník festivalu Embargo, ktorý sa koná od 7. do 10. decembra v kultúrnom centre Záhrada, je venovaný témam občianskej a akademickej slobody, vzdelávaniu a kritickému mysleniu.

Dramaturg festivalu Milan Zvada hovorí:

„Embargo dáva hlas ľuďom, ktorí sa svojou každodennou prácou usilujú o to, aby sa v spoločnosti predchádzalo radikalizácii názorových skupín, šíreniu dezinformácií či zneužívaniu demokracie. Sú medzi nimi učitelia, umelci, novinári, aktívni občania a mnohí ďalší. Všetci spoločne prispievajú k demokratizácii spoločnosti a k ochrane ľudských práv.“

Festival otvorí v sobotu 7. decembra predstavenie nórsko-českej umeleckej skupiny T.I.T.S. pod vedením režisérky Nely Kornetovej s názvom Forced Beauty. Vysoko aktuálna téma zobrazovania ženského tela, jeho vykorisťovania a zneužívania pre reklamné, bioetické či politické účely, sa objaví vo forme fyzického divadla a tanca v podaní dvoch performeriek. Predstavenie taktiež vypovedá o ľudskej túžbe ovládať jeden druhého, o fascinácii násilím a zvláštnostiach empatie (začiatok o 19:00 hod.).

Druhý deň festivalu, nedeľa 8. december, je venovaný vývoju spoločensko-politickej situácie v susednom Maďarsku. Začína o 17:00 hod. filmom Slobodná univerzita (Szabad Egyetem), ktorý sleduje skupinu študentov Stredoeurópskej univerzity (CEU) a ich spojencov, ako do poslednej chvíle vzdorujú proti vyhnaniu inštitúcie z krajiny a poukazujú na hodnotu akademickej slobody, ktorá je neprijateľná pre autoritárske režimy.

Film prídu po prvýkrát na Slovensko predstaviť aj jeho tvorcovia a aktivisti Miriam Kanioková, sociologička, ktorá sa počas štúdia v Budapešti venovala téme presunu CEU do Viedne, a Ádám Hushegyi, ktorý súčasne pracuje pre univerzitu ako asistent programu vizuálnych štúdií. Naďalej sa zapája do menších či väčších akcií skupiny Szabad Egyetem v Maďarsku.

Po filme o 18:00 hod. nasleduje diskusia s tvorcami, ktorú organizátori pripravili v spolupráci s novinami Kapitál. V diskusnom formáte KAPITALKS: Pocta slobodnej univerzite sa bude moderátor Laco Oravec s hosťami zhovárať o akademickej slobode, a taktiež o tom, či ide v prípade vyhostenia univerzity o zlyhanie Maďarska alebo celej (strednej) Európy.

Večer uzavrie výnimočný hosť z Maďarska Péter Molnár s vystúpením v žánri slam poetry, angažovanou hovorenou poéziou (19:30 hod.). Péter je občiansky aktivista, spisovateľ, intelektuál a bývalý politik. Bol dokonca spoluzakladateľom pôvodne liberálnej mládežníckej strany Fidesz (1988), z ktorej v roku 1994 vystúpil z dôvodu jej príklonu k pravicovej a populistickej rétorike.

V pondelok 9. decembra bude program pokračovať od 16:30 hod. diskusným formátom Živá veda, ktorú iniciovali pedagogičky Daniela KováčováZuzana Bariaková z Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela v spolupráci so Záhradou. V rozhovore s nimi predstaví poslanie Katedry európskych kultúrnych štúdií jej vedúca Jana Pecníková.

Diskusiu z názvom Neradikálne o radikalizácii mládeže prináša festival Embargo v spolupráci so Skautským inštitútom. Moderátor Rado Sloboda sa v nej bude so svojimi hosťami zhovárať o hraniciach slobody, o potrebe rešpektu medzi ľuďmi a posilňovaní demokracie, a tiež o potrebe kritického myslenia a možnostiach prevencie radikalizmu u mladých ľudí.

Pozvanie do diskusie prijali riaditeľ Slovenského skautingu Juraj Lizák, terénna sociálna pracovníčka pre Mládež ulice Natália Pindrochová a lektorka programu neformálneho vzdelávania pre mládež Školy za demokraciu  Zuzana Szabóová. Diskusia začína o 18:00 hod.

Festival uzatvára podujatie Napíš list – daruj slobodu!, ktoré prináša slovenská pobočka Amnesty International práve v utorok 10. decembra, v Medzinárodný deň ľudských práv. (10. decembra). Ide o maratón písania listov, ktorý je najväčšou ľudskoprávnou akciou.

Ročne sa do nej zapojí niekoľko miliónov ľudí z celého sveta, ktorí organizujú akcie, píšu listy, podpisujú petície za ľudí, ktorí sú nespravodlivo väznení, alebo čelia útokom, útlaku či porušovaniu ľudských práv. Príďte si vypočuť večer piatich príbehov o piatich  komunitách, ktoré žijú medzi nami, ale naďalej čelia znevýhodneniu, diskriminácii či nenávisti (18:00 hod.).

Počas festivalu Embargo bude v priestoroch kultúrneho centra Záhrada ľudskoprávne zákutie, kde môžu návštevníci písať listy či podpísať petíciu, alebo sa pozhovárať o ľudských právach s Amnesty International. V spoločnej debate bude možné pozrieť sa na to, čo funguje, a čo nie, aby sa to mohlo zmeniť k lepšiemu.

Podujatia festivalu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Festival sa koná v rámci druhej fázy projektu FREIRAUM II s podporou Goetheho inštitútu v Bratislave.

Viac informácií o festivale a jeho programe nájdete na webe:  https://zahradacnk.sk/event/embargo-festival-2019-freiraum-ii alebo FB: https://www.facebook.com/events/1219085834966468/.

Zdroj: Milan Zvada, Foto: ilustračné