Bystrický Folklórny súbor Urpín oslávil 65. výročie svojho založenia Dobrotou

KULTÚRA
0 /

V banskobystrickej Štátnej opere sa počas víkendu 17. a 18. septembra 2022 pri príležitosti 65. výročia založenia Folklórneho súboru Urpín uskutočnil galaprogram „Dobrota“. Bola to nádherná oslava nášho folklórneho dedičstva a ľudského bytia.

Oslava 65. narodenín FS Urpín s galaprogramom Dobrota

FS Urpín prvýkrát pripravil predstavenie, v ktorom sú okrem tanečných, hudobných a speváckych čísel aj herecké a divadelné vstupy vytvárajúce ucelený dej. Dobrota je príbeh o ľudskom osude, ktorý zažívame všetci na vlastnej koži.

Striedajú sa v ňom zlyhania a pády, avšak vždy vyhrá sila obyčajného ľudského bytia, túžba po šťastí a láske. Príbeh vypovedá o živote, o jeho cestách a šanciach, ktoré dostávame a nie je na ne nikdy neskoro.

„V Urpíne som už 25 rokov, z toho 16 rokov ako jeho vedúci, takže pre mňa je to v podstate dvojitá oslava. Program, ktorý sme pri príležitosti jubilea uviedli vznikal niekoľko rokov a som rád, že sa hosťom páčil,“

uviedol po skončení predstavenia pre Ženský web vedúci súboru Urpín Peter Pohančaník.

Zľava Peter Pohančaník a Ján Nosko

Zľava Peter Pohančaník a Ján Nosko

Galapredstavenia „Dobrota“ sa spolu s autorkou projektu Slovenský deň kroja Máriou Rehákovou zúčastnil aj banskobystrický primátor Ján Nosko, ktorý pri tejto príležitosti uviedol:

„Chcem sa v mene všetkých Banskobystričanov poďakovať bývalým i súčasným členom súboru, riaditeľovi Petrovi Pohančaníkovi ako aj všetkým nadšencom, ktorí nám pripomínajú silu a krásu nášho kultúrneho bohatstva. Verím, že nás budú svojím umením tešiť ešte veľmi dlho. Zároveň si želám, aby nás vždy spájala chuť a láska k folklórnemu dedičstvu našich predkov. Je to to najcennejšie, čo doma máme.“

Po predstavení Dobrota

Po predstavení Dobrota

Folklórny súbor URPÍN

Patrí k špičkovým umeleckým telesám a reprezentuje slovenský folklór na mnohých podujatiach doma i v zahraničí. Za 65 rokov svojej činnosti tanečne a hudobne spracoval folklór mnohých oblastí Slovenska.

Hlavným zameraním programovej skladby súboru sú oblasti Horehronia a Podpoľania, avšak program je doplnený aj o tance z iných oblastí Slovenska, ako sú Myjava, Zemplín, Šariš, Goral a iné. Počas svojho pôsobenia uskutočnil viac než 2 100 vystúpení, navštívil 28 krajín Európy, Ameriky, Afriky a Ázie. Absolvoval 69 zahraničných zájazdov a uskutočnil viac než 250 vystúpení v týchto krajinách.

Súbor bol založený v roku 1957 pod názvom Krajský súbor piesní a tancov pri Krajskom dome osvety v meste Banská Bystrica. K jeho vzniku viedla snaha skupinky nadšencov o založenie reprezentačného krajského folklórneho telesa, ktoré by scénicky stvárňovalo folklórne bohatstvo vtedajšieho banskobystrického kraja, najmä regiónu Horehronie a Podpoľanie.

Prvé verejné vystúpenia v roku 1958 a desiatky ďalších vystúpení po celej republike boli natoľko úspešné, že bol súbor ako jeden z prvých slovenských súborov poverený reprezentáciou na Medzinárodnom folklórnom festivale v Nice, Francúzsko. Pri príprave na zájazd dostal aj dnešné meno: URPÍN – podľa vrchu nad Banskou Bystricou.

V roku 2017 sa FS Urpín stal na domácej pôde víťazom populárnej televíznej súťaže Zem spieva, čím potvrdil, že patrí medzi najkvalitnejšie folklórne telesá na Slovensku.

V súčasnosti FS Urpín združuje okolo 50 prevažne mladých ľudí, ktorých spája láska k folklórnemu dedičstvu našich predkov a ktorí reprezentujú jedinečný folklór z rôznych regiónov Slovenska aj v zahraničí, robia tak dobré meno Banskej Bystrici.

Vedúci FS Urpín Peter Pohančaník v strede

Vedúci FS Urpín Peter Pohančaník v strede

Počas celej histórie sa v ňom vystriedalo niekoľko generácií tanečníkov, hudobníkov a spevákov, z ktorých mnohí zostali verní folklóru až dodnes a sú z nich úspešní vedúci iných folklórnych súborov, najmä v regióne.

Folklórny súbor Urpín,  všetko najlepšie k 65. narodeninám, nech vám to tancuje, spieva a hrá ešte veľa rokov!

FS Urpín

FS Urpín

Zdroj: (tom) a FS Urpín, Foto: Michal Bartek, Roman Krnáč, Norbert Kuklovský, mesto BB a ilustračné