FOTO: Banskú Bystricu zaplavili objatia, ušli sa primátorovi mesta aj pacientom

KULTÚRA
1 /

Medzinárodný deň objatí priniesol tento rok množstvo dojemných chvíľ. Dobrovoľníci po prvýkrát navštívili v našom meste aj ústav srdcovo – cievnych chorôb, za celý deň rozdali niekoľko tisíc objatí.

Po objatie si dobehli

V poradí už 7. ročník medzinárodného Dňa objatí sa v meste pod Urpínom začal o desiatej hodine. Približne 25 dobrovoľníkov vyrazilo na Námestie SNP, kde objali prvých náhodných okoloidúcich.

,,Niektorí ľudia sa na nás zdiaľky usmievali, avšak neodhodlali sa prísť si po objatie. Iní o nás už počuli ráno v rádiu a tak vyobjímali celú svoju rodinu a našli sa aj takí, ktorí sa k nám rovno rozbehli a objatie si doslova vypýtali,“

povedal Jaroslav Dodok, iniciátor podujatia Hug Day.

Všimnúť si dobrovoľníkov na Námestí SNP bolo jednoduché, mali farebné tričká a tabuľky s nápisom Objatie zdarma. Vďaka tomu získali pozornosť početných skupiniek študentov či zahraničných turistov, ktorí sa s nimi fotili a objímali.

Nezabudli ani na mestský úrad

Dobrovoľníci neskôr navštívili aj miestne obchody, kaviarne, reštaurácie či nákupné centrá. Najväčšie prekvapenie ich však čakalo na mestskom úrade.

,,Pracovníci úradu nás už čakali od skorých ranných hodín a báli sa, že neprídeme. Preto len čo nás uvideli vo dverách, vrhli sa nám do náručia,“

prezradil Jaroslav Dodok.

Na dobrovoľníkov čakalo aj milé prekvapenie, od zamestnancov úradu dostali bonboniéru a čokoládu. Študenti však neobišli ani primátora mesta, ktorému venovali niekoľko objatí. Ten sa im vzápätí poďakovať za ich výnimočnú aktivitu a ocenil myšlienku podujatia.

,,Počas dňa sme sa snažili zastaviť aj pri starších a osamelých ľuďoch, na ktorých často zabúdame, pričom si rovnako zaslúžia našu pozornosť, úsmev a objatie. Mnohí z nich boli dojatí, priznali, že otvorenú náruč skutočne potrebovali a že sme im zlepšili deň,“

dodal Dodok.

Priniesli radosť a nádej

Bystrickí dobrovoľníci po prvýkrát navštívili aj Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb. Radosť a nádej tak priniesli nielen pacientom v čakárni, ale aj zdravotným sestrám.

,,Starším ľuďom, ktorí čakali na vyšetrenie sa tlačili slzy do očí, čo bolo veľmi dojemné a krásne,“

vysvetlil  Dodok.

,,Pre mňa to bola nová skúsenosť. Keď som videla ako sa niektorí ľudia z toho tešia, aj mne to urobilo veľkú radosť,“

uviedla dobrovoľníčka Terézia Kršačková.

Medzi dobrovoľníkmi boli žiaci základných a stredných škôl, dokonca aj študenti miestnej univerzity. Branislav Braník bol  na podujatí po prvýkrát.

,,Potešilo ma, že sa prihlásili naozaj rôzne vekové kategórie.“

Dobrovoľníčka Radka Krížová zhodnotila podujatie slovami:

,,Hug Day hodnotím úplne perfektne, pretože som mala možnosť rozdávať ľuďom radosť a vytvárať im úsmev na tvári. Keď vám ľudia povedia, ako ste im zlepšili deň a ako vám zo srdca ďakujú, tak viete, že robíte správnu vec.“  

Počas celej stredy rozdali dobrovoľníci v uliciach Banskej Bystrice niekoľko tisíc objatí. Pripojili sa tak k ďalším 70 mestám na Slovensku a v zahraničí, kde sa HugDay konal tiež. Deň objatí sa v našom meste uskutočnil aj vďaka podpore Rady študentov mesta Banská Bystrica,  Centra voľného času – JUNIOR, OZ TEAM a organizácie SYTEV.

Zdroj: Jaroslav Dodok, Foto: Adam Gális a Mária Petrisková