Volebná úvaha normálneho Bystričana

Blog
1 /

Na Banskú Bystricu sa v sobotu 4. novembra 2017 upierajú zraky celého Slovenska a zvedavé je i zahraničie. Otázka znie, či vyhrá súčasný bystrický župan alebo ho niekto zastaví.

Predvolebné prieskumy verejnej mienky naznačovali, že so širokou občianskou a politickou podporou by mohol vyhrať demokratický kandidát. Vzhľadom na to, že prieskumy vyjadrovali nálady voličov v danom čase a vypočítavali sa z pomerne vysokej účasti respondentov, treba ich brať s určitou rezervou.

Prax na Slovensku je taká, že regionálne voľby nelákajú voličov, pretože ľudia o VÚC toho veľa nevedia a nezžili sa s týmto typom regionálnej samosprávy tak, ako je to na komunálnej úrovni. Napokon o tom svedčí len zhruba 25 – percentná účasť vo voľbách v našom kraji pred štyrmi rokmi.

Pravdupovediac keby v Banskobystrickom samosprávnom kraji nebol županom ten, čo je, tak by nikoho nevzrušovala ani jednokolová voľba či predĺženie mandátu zvoleným zástupcom občanov na päť rokov z dôvodu zosúladenia termínov ostatných volieb. Aj preto bola v našom kraji potrebná mobilizácia demokratických síl a dohoda na jednom najsilnejšom kandidátovi, ktorý bude mať reálnu šancu vyhrať tieto voľby.

Zdá sa, že o všetkom rozhodne volebná účasť. Kto bude mať disciplinovanejších voličov, ktorí prídu k volebným urnám a odovzdajú hlas svojmu favoritovi, ten môže uspieť. V tomto majú navrch voliči súčasného župana, ktorí mu dokážu vytvárať stabilnú podporu na úrovni tretiny všetkých hlasov.

Otázkou je, či sa demokratický tábor širokospektrálnej občianskej a straníckej podpory naprieč politickým spektrom dokáže mobilizovať tak, že zo zvyšných cca dvoch tretín voličských hlasov ich dokáže väčšinu odovzdať kandidátovi zmeny, pričom sa o ne podelia aj zostávajúci kandidáti, ktorí neprijali výzvu na zjednotenie síl.

Netreba však zabúdať ani na poslancov. O tom, že silný župan bez podpory zastupiteľstva toho veľa nepresadí, sme sa mohli presvedčiť počas uplynulých štyroch rokov, aj keď to bola výnimočná situácia. Teraz sa môže garde poľahky obrátiť.

Kým demokratický volič zmeny bude mať pri väčšinovom volebnom systéme k dispozícii široký výber nezávislých či straníckych kandidátov na poslancov, vrátane množstva osobností, disciplinovaný tábor súčasného župana bude zrejme jednotne voliť spolu s ním aj jeho poslancov. Pri spomínanej sústredenosti hlasov sa môže poľahky stať, že ak vyhrá demokratický župan, nemusí mať väčšinovú podporu medzi poslancami, čo je druhé riziko volieb v našom kraji.

Preto bude sobotňajšia noc pri sčítaní hlasov dramatická a málokto dokáže predpovedať, ako dopadne táto lotéria. Pôjde o nového župana z 11 kandidátov i nových poslancov z množstva rôznorodých kandidátov (v našom okrese 79).

Keď sa vžijem do pozície normálneho Bystričana, tak si v prvom rade odpoviem na otázku, čo budem robiť v sobotu. Má byť celkom pekne, takže pôjdem určite von. Ak som sa čo i len trochu zaujímal o to, že v tento deň sú voľby a pôjde v nich tak trochu aj o moju budúcnosť, azda by som si na tú chvíľku mohol odskočiť do neďalekej volebnej miestnosti a niekomu dať svoj hlas.

Ak nie som spokojný s tým, čo sa tu dialo štyri roky a nepatrím medzi tých, čo veria nejakému falošnému prorokovi, mám na výber medzi kandidátmi na župana i poslancov, ktorí by mohli aj pre mňa niečo užitočné urobiť a nerobili nášmu kraju hanbu. Pozriem si predtým zoznam kandidátov a určite si z nich niekoho vyberiem. Je to iba rozhodnutie sa ísť na rázcestí tou správnou cestou.

Teda aspoň ja som rozhodnutý, pretože sa tým zaoberám už dlhšiu dobu a mám v tom jasno. Myslím, že tých pár minút cesty do volebnej miestnosti, zakrúžkovanie jedného župana a ôsmich poslancov nemôže byť prekážkou pre nikoho, tobôž nie pre normálneho Bystričana. Aj preto, že čert nikdy nespí…

 

 

Autor: Miroslav Toman, Foto: ilustračné

Miro Toman