Vladimír Sklenka: Medzi významných hercov z nášho mesta patril aj Eugen Stollmann

Blog
7 /

Banská Bystrica okrem Paľa Bielika či Ivana Palúcha mala ďalšiu hereckú legendu, o ktorej sa až toľko nehovorí. Bol ňou Eugen Stollmann.

V tomto roku si pripomíname 50. výročie od jeho úmrtia. Eugen Stollmann pochádzal z významnej slovenskej národoveckej rodiny Stollmannovcov pôvodom zo Španej Doliny. Narodil sa v roku 1896 v Banskej Bystrici, kde aj 29. júla 1970 zomrel.

Ale jeho hrob nehľadajte, nenájdete ho na celom Slovensku. Presadil sa aj ako filmový herec v Bratislave – hral vo filmoch Kozie mlieko (z roku 1950) hlavnú postavu gazdu Omastu, hral v roku 1953 vo filme Pole neorané či  v roku 1957 vo filme Zemianska česť.

Kozie mlieko

V roku 1958 vo filme Statočný zlodej s Jozefom Krónerom (Jožko Púčik) si zahral postavu  spoluväzňa Alojza Baráneka. Jeho dom v Banskej Bystrici na romantickej Katovnej ulici oproti Katovnej bašte, v ktorom býval, stojí do súčasnosti.

Eugen Stollmann patril medzi najvýznamnejších ochotníckych hercov a režisérov na Slovensku. Pôsobil v Mestskom divadelnom združení v Banskej Bystrici.

V rokoch 1926 – 1929 pôsobil v divadelnom súbore MO Matice slovenskej a v rokoch 1930 -1935 bol hercom Mestského združenia v Banskej Bystrici. V období 1935 – 1938 hral v Prievidzi, od roku 1945 znovu v Mestskom divadelnom združení v Banskej Bystrici.

Tu vytvoril rad vynikajúcich postáv. Jeden z najagilnejších divadelných ochotníkov a najlepších ochotníckych hercov na Slovensku (neskôr bol aj divadelný režisér), zanechal svoju nezmazateľnú stopu aj v slovenských celovečerných filmoch.

Dom Eugena Stollmana

 

Autor: Vladimír Sklenka , Foto: archív

Vladimír Sklenka