Údržba umelého ratanového nábytku a tipy pre správnu starostlivosť

PR
0 /

Postarajte sa o váš ratanový záhradný nábytok. Pravidelnú starostlivosť si každoročne zaslúži aj naoko bezúdržbový záhradný nábytok z umelého ratanu. Spoznajte pár jednoduchých krokov pre jeho dobrú kondíciu a dlhú životnosť.

Jednoduchá údržba umelého ratanového nábytku

Zvolili ste si umelý záhradný ratanový nábytok kvôli jeho modernému dizajnu, cenovej dostupnosti a odolnosti voči počasiu? Skvelá voľba!

Záhradný nábytok z umelého ratanu sa vyrába z plastu, ktorý je zároveň odolnejší a pevnejší ako prírodný ratan, no zachováva si rovnaký vzhľad a dojem.

Veľké množstvo štýlových modelov vás príjemne prekvapí. Práve v sezóne je výber naozaj široký. Nechajte si na premyslenie pár dní. Inšpirovať sa môžete súčasnými trendovými modelmi ratanového nábytku.

Je ideálny do záhrad a na terasy rodinných domov. Jedinečne sa vyníma a spríjemňuje exteriéry priestorov, ako sú hotely, reštaurácie, wellness centrá či vonkajšie bazény.

K ďalším benefitom umelého ratanového nábytku patrí dlhá životnosť, ľahká manipulácia a jednoduchá údržba. Pokojne môžeme menovať až 10 dôvodov, prečo si kúpiť umelý ratanový nábytok.

Starostlivosť o umelý ratan v sezóne

Kvalitný záhradný nábytok z umelého ratanu si vyžaduje len jednoduchú starostlivosť:

a) pred začiatkom sezóny

Na začiatku sezóny grilovačiek a záhradných posedení ho dôkladne vyčistite.

Nachystajte si čistú handru, kefu, zubnú kefku, vedro na vodu, saponát a vodu, prípadne záhradnú hadicu s postrekovačom.

Umyte každý kus ratanového nábytku a všetky jeho súčasti navlhčenou handrou. Viac zašpinené miesta alebo odolné škvrny odstráňte kefou. Na ťažko dostupných miestach si pomôžte zubnou kefkou.

Potom nábytok opláchnite čistou vodou a nechajte dobre vysušiť.

Určite nepoužívajte abrazívne čistiace prostriedky, aby ste nábytok nepoškriabali.

b) počas sezóny

Z umelého ratanového nábytku pravidelne zotrierajte prach suchou alebo navlhčenou handrou. Pokojne ho môžete i povysávať alebo prestriekať vodou zo záhradnej hadice.

Viac znečistené časti alebo škvrny odstráňte hubkou s malým množstvom saponátu.

Po vyčistení ho nechajte dobre vyschnúť. Pravidelné umývanie je zároveň prevenciou pred zájdením a udržiava sýtosť farieb.

Tip

Chcete využiť voľný priestor na záhrade postavením prístrešku, letnej kuchyne alebo altánku, ktorý využijete ako miesto pre Váš ratanový nábytok? Nezabudnite na to, že ste v takomto prípade povinní podať ohlásenie drobnej stavby. Pozrite si, ako postupovať pri ohlásení drobnej stavby a vyhnite sa možným komplikáciám.

Ochranná plachta celoročne

Kvalitný záhradný nábytok z umelého ratanu je odolný voči vonkajším vplyvom a môžete ho nechať vonku celú zimu.

Ak však chcete používať vašu ratanovú zostavu, kreslá i stoly z umelého ratanu dlhšie a bez poškodení, používajte priedušnú ochrannú plachtu, keď prší či fúka vietor.

Vo veľa prípadoch je možnosť kúpiť ochranný obal spolu s ratanovým záhradným nábytkom, ktorý bude perfektne sedieť. V opačnom prípade ho prispôsobte rozmerom nábytku, aby sa vo vetre neroztrhol, a upevnite o nohy ratanového nábytku. Zároveň sa nesmie dotýkať zeme, aby sa zabezpečilo dobré prúdenie vzduchu.

Vyberte si ochranný kryt, ktorý odoláva UV žiareniu. Hlavne u menej kvalitného umelého ratanového nábytku tak predídete k vyblednutiu farieb, aj keď by bol zakrytý.

Skôr ako umelý ratanový nábytok zakryjete na zimu plachtou, dbajte, aby bol suchý a doplnky (vankúše a podsedáky) odložte do interiéru.

Špeciálna starostlivosť o doplnky

O podsedáky, operadlá a podušky, ktoré bývajú súčasťou nábytku z umelého ratanu, sa starajte podľa odporúčaní na priloženom informačnom letáku.

Buď ich môžete prať v práčke, alebo len čistiť vlhkou handrou a prípravkom na škvrny.

Umelý versus prírodný ratan

Pri výbere ratanového nábytku môžete mať dilemu medzi záhradným nábytkom z prírodného ratanu alebo z umelého ratanu.

Obidva materiály majú svoje vlastnosti. Podstatným rozdielom je materiál, z ktorého je ratanový nábytok vyrobený. Kým prírodný pochádza z prírody, umelý ratan je syntetický a umelo vyrobený materiál.

Vzhľad, dizajn a pohodlie, ktoré vám poskytnú, sú porovnateľné. Umelý ratan vyhráva pri porovnávaní vlastností, ako je vysoká odolnosť voči poveternostným vplyvom, trvácnosť a skutočne jednoduchá starostlivosť.

Osvojte si pár pravidiel starostlivosti o umelý ratanový nábytok a bude vám vynikajúco a dlho slúžiť na vašej terase, balkóne alebo v záhrade.

Autor: (dem), Foto: depositphotos.com a mobelix.sk