Tohto roku pripadol 1. apríl na Zelený štvrtok, čo sa spája s týmto dátumom?

Blog
5 /

Spravidla je to deň žartíkov, teda bláznivý prvý apríl. Možno sa to teraz v týchto neistých dňoch nehodí, ale predsa, skúsme sa trochu povzbudiť dobrosrdečným úsmevom.

Zelený štvrtok

Zelený alebo Veľký štvrtok  je v kresťanskom kalendári štvrtok pred Veľkou nocou. Naposledy pred Veľkou nocou pri večernej omši zaznejú zvony. Zvuk zvonov až do Veľkej noci nahrádzajú rapkáče a klapačky.

Názov vznikol prešmyčkou nemeckého názvu Greindonnerstag (plačlivý štvrtok) na Gründonnerstag (zelený štvrtok), pretože niekedy sa v tento deň konalo zmierenie kajúcnikov. Biskup ich rozhrešil a prijal do spoločenstva veriacich. V tento deň sa na niektorých miestach  používalo rúcho zelenej farby a aj zvyk jesť v tento deň veľa zeleniny podporili zelený názov tohto dňa.

Odmyslime si, že na Zelený štvrtok na Slovensku, po veľkom buchote stoličiek, prichádza k údajnej rekonštrukcii koaličnej vlády, ktorej členovia takmer mesiac riešili len sami seba a na nás sa vykašľali. Vyústenie krízy sa podobalo na scénku z filmovej rozprávky Pyšná princezná:

Je to taký prvoaprílový smiech cez slzy. Nie nadarmo sa vraví, že karma je zdarma. Odmenou koaličným politikom od ľudí za túto habaďúru môže byť referendum  a napokon aj predčasné voľby.  to sa onedlho ukáže.

A ten, čo to celé spôsobil, bude teraz sedieť na štátnej pokladnici. Čiže zasa budú všetci ministri od neho závislí, lebo ON im bude prideľovať milióny. Aj tie, čo prídu z Európskej únie na obnovu. Zdá sa, že sme sa dostali z dažďa pod odkvap…

Prvý apríl

Ale poďme preč od politiky a sústreďme sa na veci normálnemu človeku bližšie. Kedysi dávno si vraj niektorí ľudia zmysleli, že budú oslavovať Nový rok podľa starých kalendárov 1. apríla. Týchto staromódnych tvrdohlavcov a spiatočníkov ostatní nazvali bláznami a robili si z nich žarty.

Tie sa časom vyvinuli do akejsi tradície a šírili sa po celom svete. Preto majú mnohé národy svoje žartíky, ktoré vyvádzajú rodine a svojim priateľom práve na 1. apríla.

Napríklad v Škótsku majú „Deň bláznov“ ktorý sa oslavuje dva dni, pričom  2. apríl sa volá „Zadkový deň”. Vtedy sa Škóti snažia pripnúť druhým na chrbát papier s nápisom „Kopni ma” tak, aby si to nevšimli.

Vo Francúzsku zasa vtipálkovia na 1. apríla  pripevnia na chrbty svojich obetí papierovú rybu, ktorá sa nazýva aprílová. V niektorých krajinách sa robia vtipy na účet druhých celý deň, v iných len do obeda.

Žarty na prvého apríla začínajú od tých najjednoduchších: „Máš rozviazanú šnúrku, práve som ti sadol na okuliare, pára sa ti sukňa.“

Ide to ďalej až po zložitejšie, keď Vám niekto posunie čas na hodinách a tvári sa, že je práve toľko hodín. V niektorých krajinách sa na prvoaprílové žarty dajú nahovoriť aj médiá. Napríklad v Anglicku raz 1.apríla vysielali krátky, ale skutočne detailný dokumentárny film o špagetových farmároch. Ukazovali ich, ako zbierajú úrodu zo „špagetníkov“, teda stromov, na ktorých rastú špagety…

Prvý apríl je najmä o zábave a dobrej nálade. Od nikoho sa nečaká, že bude kupovať darčeky alebo sa uleje zo školy (hoci tie sú dnes zväčša zavreté) či z práce (ak do nej v týchto časoch ešte chodíte).

Je to spestrenie jarného dňa a vyčarenie úsmevu na tvárach ľudí, keď ich zo žartu na niečom prichytíte, ale samozrejme to nemyslíte vážne. Človek však musí mať oči stále na stopkách, aby sa nenechal nachytať a vedľa neozval sa výkrik so smiechom: „Prvý apríl!“

Tak aspoň niečo vtipné na prvého apríla z nezabudnuteľného filmu Pelíšky:

Takže milí Bystričania, aj keď mnohí musíme kvôli korone nútene sedieť doma a obmedzili sme osobné kontakty s inými ľuďmi (okrem najbližšej rodiny), nechajte sa na 1.apríla kľudne dobehnúť nejakým žartom od Vašich priateľov, ktorí to s Vami myslia dobre.  Inokedy si ale dávajte väčší pozor, lebo nie každý, kto sa tak tvári, je skutočne aj priateľ.

Faktom však je, že úsmev či smiech ešte nikomu neuškodil, naopak. Platí to aj v ťažkých časoch. Mimochodom 1. apríl je aj Medzinárodným dňom vtákov. Ale to je o inom…

Autor: (tom) , Foto: ilustračné

Miro Toman