Tip Ľubomíra Motyčku na výlet i dovolenku: Stará Hora

Blog
3 /

Cestou zo Sebechlieb na Ladzany v okrese Krupina odbočíte vpravo. Po niekoľkých kilometroch vás čaká malá rozprávka. Vinárska osada Stará Hora.

Už od roku 1981 je pamiatkovou rezerváciou. Ibaže, počas víkendov najmä rezerváciou živou. Domáci sem nechodia oddychovať, ale robiť. Zväčša do viníc, kde sa pestujú rôzne odrody hrozna, no najmä, pred časom takmer vyhubená, dnes oživovaná biela a červená concordia. Žiadny štep, originál „samoroďák“. Hrozno odolné voči väčšine chorôb, povestné svojimi mimoriadne voňavými plodmi a nesmierne aromatickým vínom.

Hrozno sa na svahoch okolo Starej Hory začalo pestovať už v 13. storočí a vďaka tvrdohlavosti viacerých miestnych gazdov staré odrody viniča nezanikli pod náporom nových odrôd. Tak ako nezanikli ani pivnice vysekané v tufovej skale.

Tie sa začali stavať niekedy v 16. Storočí, aj na víno, aj ako ochrana pred Turkami. Do niektorých pivníc sa dalo dostať len tak, že ste ruku strčili do malého otvoru a dvere ste vlastne otvárali zvnútra. Stačilo ruku odseknúť a Turek si to hneď rozmyslel.

Stará Hora však skutočne nežije len z nostalgie. Tu sa víno stále dorába, prešuje, čistí a samozrejme i popíja. Je tu 140 domčekov a pod každým je pivnica. 86 z nich je pamiatkovo chránených a zhruba 40 je živých, aktívnych. To sú tie, kde vinohradníctvo pretrvalo a kde môžu návštevníci zaklopať na dvere, ochutnať z vína.

Niektoré domčeky sa zmenili na chaty a 10 už aj na ubytovacie zariadenia. S kapacitou 100 lôžok. Na návštevu sú zaujímavé najmä víkendy, keď sú chatky a teda aj pivnice plné domácich. No a niektoré víkendy je to intenzívnejšie. Dohodnuté tak, aby si každý prišiel na svoje a zaručene našiel aspoň 5 otvorených pivníc. Vtedy je aj bohatšia ponuka pohostenia.

Ako zistíte, ktorý deň je najlepší? Od utorka do soboty je tu v letnej  sezóne otvorená turisticko informačná kancelária. A to od 10. do 18. hodiny. Kontakt 0903 763 386. alebo tik@sebechleby.com.

Občas sa tu počas víkendov stretnete aj s pestrými krojmi – patria k svadbám, ktoré tu nie sú zriedkavé.

A čo tu ešte možno zažiť? Žiadne kolotoče, žiadne tlačenice na chodníkoch, ale na výlety sa núkajú okolité vinice a cesty vhodné pre cyklistov. Na svoje si vo vlhkom období prídu hubári, je tu genofond viniča a viacerých druhov ovocných stromov.

Poznáte napríklad oskorušu? Priamo v Starej Hore je jedna 200 – ročná. A tu jej nehovoria inak ako ozgohruška. Pre zaujímavosť, destilát z oskoruše je mimoriadne cenený.

Sebechlebčania, ani všetci ľudia, ktorý to tu zveľaďujú, ešte ani zďaleka nie sú na konci cesty. Zlatej cesty, ktorá núka zaujímavosti v širokom okolí. Stará Hora je však už dnes veľký poklad, ktorý si zaslúži pozornosť.

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: autor

Ľubomír Motyčka