Svetozár Dluholucký: Prečo sa dám zaočkovať proti Covidu

Blog
10 /

Pri vírusových infekčných chorobách máte v zásade len dve možnosti ako voči nim získať imunitu. Buď prekonaním danej choroby (ak pritom nezomriete) alebo sa dáte zaočkovať vakcínou proti nej.

Príkladov máme v histórii a aj v súčasnosti nespočet. Prvou veľkou históriou sú pravé kiahne – variola. Pred objavením vakcíny E. Jennerom spôsobovali pandémie – spolu s morom – s miliónmi obetí. V 70 -tych rokoch 20. storočia sa pod gesciou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) uskutočnila kampaň na zlikvidovanie – eradikáciu tejto choroby vo svete.

Po očkovacej kampani, do ktorej sa zapojili aj slovenskí epidemiológovia, bola variola vo svete eradikovaná. Pred érou vakcíny proti osýpkam zabíjalo toto ochorenie viac ako 1 200 000 detí a aj dospelých ročne.

Pretože choroba prebiehala ľahšie u detí, rodičia chorého dieťaťa robili “osýpkové párty“  pre ostatné rodiny deti, aby chorobu prekonali. Aj s rizikom úmrtia. Vakcínou sa hlavne u nás podarilo prakticky zlikvidovať jej výskyt k nule. V ostatných rokoch prepuknú ohniská tam, kde sa prestalo očkovať.

COVID-19 je vírusová choroba spôsobená novým doteraz neznámym vírusom. Pri začiatku pandémie bola imunita ľudstva voči nej nulová. Postupne, pribúdaním chorých sa zvyšuje počet ľudí, ktorí touto cestou získali imunitu. Niektorým to bohužiaľ nevyšlo. Je tu však už vakcína, na ktorú ľudstvo a ľudia čakali.

Má za sebou všetky fázy výskumu bezpečnosti a účinnosti. Je ako ostatné, ktoré sa u nás a vo svete používajú. Očkovanie je dobrovoľné. Je to správne. Máte na výber – prekonať chorobu COVID-19, alebo ochranu očkovaním. Individuálnu ochranu – svoju, moju…

 Ja si volím vakcináciu. Dá mi osobnú slobodu – nenakazím sa a ani nikoho nenakazím. Môžem ísť medzi ľudí, do rodiny s karanténou, kdekoľvek…

To, že pri všeobecnej zaočkovanosti nastúpi aj kolektívna imunita, je argument pre epidemiológov, zdravotníctvo, štát. Tá bude prítomná vtedy, keď sa väčšina z nás dá buď zaočkovať alebo keď prekonajú chorobu všetci, ktorí sa očkovať nedajú. Na večnú pamäť tým, ktorí to nestihli…

Autor: Svetozár Dluholucký, Foto: ilustračné

Svetozar Dluholucký