Sedemnásty november v Banskej Bystrici: A nič sa nestalo!

Blog
24 /

Napätie pred tohtoročným 17. novembrom sa dalo krájať. Vybičovali ho vládni predstavitelia aj Matovičovi prívrženci.  Mne osobne sa najviac hnusili reči o fašistoch a komunistoch, ktorí vraj chcú protestovať na námestiach v čase zákazu zhromažďovania sa.. A aj ma to ako slobodného občana urazilo.

V Bratislave zavládol strach, Matovič si dal pozvárať bránu na Úrade vlády a pozvali ťažkoodencov, u nás som mal strach akurát tak ja. Z hystericky vybičovaných  OĽaNO pozitívnych. O Bratislave som toho veľa nezačul, večer budem múdrejší. V Banskej Bystrici však neprišli na námestie žiadni chuligáni, ani fašisti či komunisti. Prišli slušní občania.

A bola ich asi tak tisícka. Ďalších neviem odhadnúť, lebo takmer všetky stoly na otvorených terasách boli popoludní obsadené . Na kávu s manželkou som  si našiel voľný stôl akosi po známosti. Pán z ďaleka volal, že odchádza a drží miesto.

Poprechádzali sme sa, viacerí sa usmievali a zdôrazňovali, že sa len prechádzame. A prečo nie, bol krásny slnečný deň. Potom, keď som už kávičkoval, prišli nejakí rečníci. Neviem kto a prečo. To nebola moja aktivita. Trochu ma mrzí, že sa sústredili na covid. Pre mňa je oveľa dôležitejší štýl vlády, likvidácia demokracie a porušovanie zákonov, ale aj o tom bola reč.

Ozaj, keď sme už pri zákonoch. Žiadne obušky neboli, ani pištoľky. Len viac policajtov. A jeden z nich, neprezradím ho, mi otvorene povedal, že nikoho v živote neudrel a nikoho ani neudrie.

Vybavenie rečníkov bolo amatérske, megafón tí vzadu nemali šancu počuť. Len ja, keď som sa priblížil, som počúval, ako si niekto sťažuje, že v médiách bude zase o 300 chuligánoch

Nevedno, či to počuli aj tajní, dosť dlho sa opierali o stĺp. A ktovie čo napíše ustarostený novinár, ktorý dobehol takmer po akcii. To sme už čakali na taxík. A ten novinár odišiel skôr, ako prišiel taxí Tváril sa veľmi dôležito. Možno mal už správu vopred pripravenú. O fašistoch a komunistoch…

A predsa tam bolo niečo, aspoň pre mňa, negatívne. Účasť aktivistov z iniciatívy Nie v našom meste. Nie osobná, na to sú zbabelí, ale na vysoké stĺpy, aby to niekto nestrhol, dali transparent o odmietaní nenávisti a na zemi pod morovým stĺpom nechali nápis z kvetov  Možno si ho aj prečítali. Oni sú totiž smelí za počítačom, ale nie z očí do očí.

Pôvodne vznikli na boj proti Kotlebovi, ale peniažky sa vždy zídu. Najviac sa preslávili bojom s bývalou vládou, s protipovodňovými opatreniami a zdržiavaním stavby. Urobili aj živú reťaz. No, keď prišli nedávne povodne, krížom slamku nepreložili. Ale zato, všimnite si aj dnes ich „múdre“ komentáre o slobode a demokracii.

Všelijakých pokračovateľov má November 1989. Je zrejmé, že veľmi potrebujeme aj November 2020…

https://www.facebook.com/1659465694/videos/pcb.10215838687514330/10215838684914265/

 

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: autor

Ľubomír Motyčka