Radovan Ocharovich: Cigánsky bašavel v reštaurácii

Blog
2 /

Tancujeme pre našu vládu. Prežili sme a prežijeme aj bez nej. Zariadime sa sami.

Sme tí, s ktorými má vláda tendenciu vybabrať. Len niektorým pomôže, ostatní zostanú na psí tridsiatok. Žiadne inštrukcie na webe. Reštaurácie? Solidárni, čestní a úspešní nemajú šancu ani nárok na ich smradľavé drobné, však? Tak sa minule večer pre mňa v diskusnej relácii vymedzil predseda vlády s ministrom hospodárstva.

Vysvetlím, prečo si to myslím. Spomenuli číslo nula. Toľko by sme podľa všetkého mali mať tržbu v reštaurácii Cartel od 16. marca do 19. mája vrátane, aby sa na nás sťahovala pomoc štátu – mesiace pripravované opatrenie týkajúce sa kompenzácie nájmu.

Tento dokument sa pripravuje. Keď nám na konci marca vláda víťazoslávne povolila mať okienko či voziť jedlo, netušili sme, že je to pasca.

Ale späť k podstate veci. Začali sme teda ľuďom jedlo voziť. Riskovali sme nákazu zo solidarity k ľuďom doma, ktorí boli vyplašení ako včely v búrke. Zostali sme pokojní navonok, strach z choroby však zúril všade okolo nás. Nikto nevedel či to nemá kolega, kuchár, zákazník pri okienku.

Nakúpili sme rukavice, rúška, dezinfekcie, stojany, pretože nám viac ako o seba išlo o ľudí a nasledovali sme pritom vládne otváranie ekonomiky. Ľudia boli šťastní, že im niekto doma čo i len zazvoní, že nestratia kontakt s realitou, že im bezpečne dovezieme jedlo. Cítili sme od nich obrovskú vďaku a pokoru vzhľadom na pandémiu.

Všetko sme poctivo blokovali do e-kasy. Niektorí si robili akcie, varili, vozili, oficiálne neotvorili, neblokovali. To číslo ‘nula’ z večernej diskusnej relácie mi rezonuje v hlave doteraz. Vyzerá to tak, že nedostaneme nič. Žiadnu kompenzáciu žiadnych percent nájmu pre tých, ktorí čestne priznali príjem. Dostanú len tí, ktorí boli zatvorení s príjmom nula. Teda s oficiálnym príjmom nula.

My ale nie sme nuly. Nesedeli sme doma, nezalamovali rukami. Chytili sme sa poctivej roboty a urobili sme nás, náš tím a stovky ľudí šťastnými a kvalitne nasýtenými. Zistili sme ako sa vieme rýchlo, zo dňa na deň transformovať a prepnúť na telefóny či digitál. Išli sme príležitosti v ústrety.

No a po otvorení reštaurácií? Máme plniť podmienky hlavného hygienika. Jedna z podmienok hovorí o dodržaní minimálnej predpísanej vzdialenosti osôb sediacich pri jednom stole dva metre. Vtedy môže mať Cartel až 60 sediacich klientov v jednom momente vo vnútri reštaurácie. Druhá však hovorí o limite 15 m2 na osobu kedy ich môže byť v jednom momente v našej reštaurácii iba 17. Kto sa má v tom vyznať a čo vlastne máme dodržiavať?!

Chcem Vám na záver povedať, že práve preto čo som tu napísal, presne preto tu budeme pre Vás stále. Aj bez vládnej pomoci. Prajem Vám všetkým krásny a úspešný deň a pevné zdravie.

Autor: Radovan Ocharovich, Foto: ilustračné

Radovan Ocharovich

6 článkov

Každý človek by mal v živote robiť to čo ho baví. Od 16tich rokov som učil, vždy som chcel mať svoju firmu, byť úspešný manager a pomôcť druhým tak, aby som sa ráno vedel na seba pozrieť do zrkadla.