Nákupná turistika – Miláno alebo Hriňová?

Blog
2 /

Každý si ide za nákupmi, kde ho srdce ťahá a kde mu peňaženka dovolí. Módne je, pre tých, ktorým to peňaženka veľmi dovolí, ísť na nákupy napríklad do Milána. Nezáviďme, aj tam sú čínske obchody. Napríklad i pre tých, ktorí kupujú vo veľkom pre niektoré slovenské butiky.

 Ani do Hriňovej sa nedá ísť bez peňazí. Takže, aký rozdiel? Možno je v tom, aspoň pre mňa, že Hriňovú a jej ľudí mám veľmi rád. Sú tvrdohlaví, neboja sa ísť proti prúdu, sú hrdí, ctia si svoje tradície a sú pracovití.

 Najskôr pár informácií. Hriňová je mesto. A to rozlohou štvrté najväčšie na Slovensku. V strede sú aj činžiaky, ale všade okolo roztrúsené samoty. Nie sú spustnuté a zabudnuté. Mladí ľudia neodchádzajú, držia sa pôdy a niektorí sem dokonca prichádzajú. Zlákala ich biosferická rezervácia. Čo to znamená? Hospodária tak, ako ich predkovia. Na malých políčkach. Dnes sa im hovorí farmári, ale mne sa viac páčia také slová ako gazdovia či sedliaci.

 Je to nádherný kraj. Výlet na Poľanu či k vodopádom stojí za to. Alebo obdivovanie nádherných lúk plných kvetov. A políčok s obilím, ktorého hlávky sa už skláňajú k zemi. A pekných zemiakových polí. A kravičiek či koníkov. Je na čo sa pozrieť, je čo obdivovať.

 Počas celého obdobia socializmu nikto nepresvedčil tvrdohlavé Hriňovské hlavy, aby si založili družstvo. Dnes, keď sa družstvá všade rozpadli či rozpadávajú, tu si ho založili. Svojpomocné družstvo jednotlivo hospodáriacich roľníkov. 296 gazdov sa tak dohodlo. Niektorí v družstve nie sú, niektorí si založili iné rodinné družstvá. Spoločne kupujú osivá, sadbu, za pomoci Únie si postavili bitúnok, ktorý zodpovedá náročným európskym normám, postavili si už (tiež za pomoci Únie) aj veľkú maštaľ. A poctivo robia.

 Neďaleko sú Látky či Kokava – Háj, kde je dostatok turistického ubytovania a turisti odtiaľ chodia do Hriňovej na nákupy.  Dostať dobré hovädzie i bravčové mäso, baraninu,  hydinu, vajíčka, syry, ale niekde napríklad aj domáci chlebík. Kde sa na takúto ponuku hrabe nejaké Miláno? Všetko je domáce, požehnané poctivou ľudskou prácou.

 Treba sa samozrejme dohodnúť. Najlepšie je vytvoriť si prvý kontakt na číslach 045 5498 851 alebo 045 5477 401. A potom trebárs aj hľadať. Viete, slovenské zákony nie sú vždy najprajnejšie. Aspoň voči malým.

 Ak spracúvate denne 50 litrov mlieka a zákon požaduje na to osobitnú kuchyňu s osobitnými sociálnymi zariadeniami, čo urobíte? Veď by sa tie náklady nikdy nevrátili. Nie je vinou takýchto ľudí, že niekedy  robia ako robia. Nuž, aj v Miláne si treba nájsť svojho Číňana, v Hriňovej zase svojho sedliaka.

 A ešte čosi. Všetky fotografie sú vlastne z mesta Hriňová. Fakt.

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: autor

Miro Toman