Miro Toman: Nole ustál tlak štátnej moci pred austrálskym súdom za slobodomyseľných ľudí

Blog
22 /

Prípad Djokovič versus Austrália vojde nielen do dejín športu, ale poslúži ako príklad individuálnej obrany ľudských práv, v tomto prípade proti covidovému šialenstvu vlád vo svete namiereného voči vlastným občanom či cudzincom.  A to so športom nemá nič spoločné, ide o obyčajnú politiku.

Boj s hlúposťou a štátnou byrokraciou nikdy nekončí

V pondelok padol na austrálskom súde v Melbourne netrpezlivo očakávaný rozsudok v kauze odobratia víza svetovej tenisovej jednotke – Srbovi Novakovi Djokovičovi, ktorý prišiel do Melbourne obhajovať svoj minuloročný grandslamový titul, keď ako neočkovaný tenista dostal zo zdravotných dôvodov výnimku z očkovania potvrdenú dvomi nezávislými odbornými komisiami menovanými austrálskym tenisovým zväzom a štátom Victoria. Žeby federálne úrady nevedeli o tom, čo robia úrady jednotlivých štátov?

Začalo to krátko po prílete Novaka Djokoviča na letisko v Melbourne, kde ho nečakane zadržala polícia a federálne úrady mu zrušili platné vízum, hoci podľa svojich právnikov aj sudcu dodržal všetky podmienky pre vstup do krajiny. A to len preto, že sa nedal zaočkovať proti covidu, hoci ho nedávno prekonal.

Po niekoľkohodinovom bezprecedentnom policajnom vypočúvaní Djokoviča umiestnili v hoteli pre imigrantov, bez možnosti ho opustiť a pripravovať sa na prvý grandslamový tenisový turnaj sezóny, ktorý začína 17. januára, ale už v utorok musí byť jasný turnajový pavúk s nasadením hráčov do jednotlivých zápasov.

Novak sa minulý týždeň prostredníctvom svojich právnikov odvolal voči politickému rozhodnutiu austrálskych federálnych úradov a v pondelok vo veci rozhodol sudca Anthony Kelly. Jeho verdikt znie: „Tenista môže zostať v Austrálii a štartovať na grandslame v Melbourne. Federálne úrady nedali Srbovi dostatok času na odpoveď po tom, čo mu po prílete zrušili víza.“

Jedným z dôvodov súdneho rozhodnutia v prospech Djokoviča  bol aj postup úradov voči nemu. Sudca Kelly zdôraznil, že Srb kontroverznú výnimku dostal po dôkladnom posúdení: „Bola udelená nezávislou odbornou komisiou špecialistov, ktorú ustanovila vláda štátu Victoria, preto Djokovičovo dlhé vyšetrovanie na letisku aj zrušenie jeho víz bolo neopodstatnené.“

Novak Djokovič dostane späť svoj pas a ďalšie osobné veci, austrálska vláda mu podľa rozhodnutia súdu musí zaplatiť náklady spojené s konaním.  Do celej záležitosti sa ešte môže osobne vložiť minister pre imigráciu Alex Hawke a svetovú jedničku vyhostiť pre nesplnenie federálnych podmienok na pobyt v krajine, hoci austrálske zdravotné úrady umožnili dočasnú výnimku z pravidla o očkovaní pre ľudí, ktorí mali COVID-19 v uplynulých šiestich mesiacoch, čo mimochodom uznávajú viaceré krajiny sveta vrátane Slovenska. Vraj Hawke sa rozhodne do stredy…

Ak by sa minister predsa len rozhodol Djokoviča deportovať, znamenalo by to pre Srba trojročný zákaz vstupu do krajiny. Prípad by sa tak zrejme vrátil na súd.  Zatiaľ však platí, že najlepší tenista sveta môže opustiť izoláciu a chystať sa na Australian Open. Má na to týždeň.

34 – ročný Djokovič sa na turnaji bude usilovať o rekordný 21. grandslamový titul. Počas zadržania v izolácii Novaka podporovali Srbi žijúci v Austrálii a celé Srbsko. Tento tenista si získal sympatie slobodomyseľných ľudí na celom svete, hoci na druhej strane aj odporcov kvôli odmietaniu očkovania.

Podľa redaktora denníka SME Tomáša Prokopčáka si Djokoviča „možno už nebudeme pamätať ako úžasného tenistu, ale ako antivaxera a podvodníka, ktorý svoj športový odkaz zahodil koketovaním s konšpiráciami a pavedeckými nezmyslami“. Tomu sa hovorí „proti gustu žiaden dišputát“.

Mimochodom výnimku z očkovania dostalo na Australian Open viacero tenistov a funkcionárov. Českú tenistku Renatu Voráčovú, ktorej uznali  výnimku z rovnakého dôvodu ako Djokovičovi a udelili jej víza na pobyt v Austrálii, po odohratí prípravného turnaja a konflikte federálnych úradov so svetovou tenisovou jednotkou zadržala polícia a skončila v rovnakom detenčnom hotelovom centre pre imigrantov, ako Novak. Na rozdiel od neho sa neodvolala na súd a radšej odcestovala domov s tým, že Nolemu drží palce. Tomu sa hovorí dodržiavanie rovnakých pravidiel hry a demokracia po austrálsky…

Pravda víťazí…

Toľko aktuálne vyústenie prípadu, ktorý zaujal svojou absurdnosťou a ktorý ešte môže mať dohru. V každom prípade sa ukázala jedna dôležitá vec – proti covidovému šialenstvu, ktoré už druhý rok predvádza väčšina svetových vlád, sa treba brániť, lebo pravda sa napokon vždy ukáže, aj keď niekedy s veľkým oneskorením. 

Ide o to, že do riešenia pandémie koronavírusu vstúpili politici a vytlačili na okraj odborníkov. Prijímajú obmedzenia pohybu ľudí a občianskych práv bez ohľadu na vedecké a medicínske poznatky o covide a jeho mutáciách, o šírení tohto vírusu medzi ľuďmi a účinnej ochrane.

Všetko sa sústredilo na očkovanie ľudí od detí až po seniorov, čo má byť jedinou cestou k zastaveniu koronavírusu. Najnovšia mutácia omikron, ktorá dominuje vo svete, však podľa vedcov ukazuje, že covid dokáže obísť imunitu získanú očkovaním, a preto sa šíri rýchlejšie medzi zaočkovanými ľuďmi ako tými, čo coid prekonali prirodzenou cestou.

Keďže omikron, hoci sa šíri rýchlejšie ako delta, má ľahší priebeh ako delta a nie je tak smrteľný, by nemusel predstavovať takého strašiaka pre ľudstvo, ako to šíria jednotlivé vlády vo svete. Rovnako je zo zdravotného aj vedeckého hľadiska aj pre mňa nepochopiteľné, prečo sa začali aj u nás očkovať malé deti nad 5 rokov, ktorých imunitný systém sa iba vyvíja a nikto nepozná dlhodobé účinky vakcín na detský organizmus, prečo sa prednostne neočkujú seniori a rizikoví pacienti, ktorých by mohla vakcína ochrániť pred zhoršením zdravotného stavu či smrťou…

Až si kriticky rozmýšľajúci človek musí nevdojak položiť otázku, komu to prospieva – QUI BONO? V prvom rade farmaceutickým firmám, ktorým predaj vakcín (a neustále zväčšovanie počtu dávok) prináša rozprávkové zisky. V druhom rade sú to jednotlivé vlády, ktoré prijímajú protipandemické opatrenia založené na obmedzení voľného pohybu ľudí a obmedzení niektorých občianskych práv pod hrozbou sankcií, čo umožňuje jednoduchšie vládnutie a ovládanie ľudí aj inak demokratickým vládam vo svete, Austráliu nevynímajúc.

Ono sa dá na čas umlčať aj skutočná pravda, keď vlády vyhlásia iné ako oficiálne informácie o covide za hoax a zväčša provládne médiá šíria „jedinú pravdu“  s tým, že lekárov a vedcov s odlišným názorom vyhlásia za dezinformátorov, začnú mazať ich príspevky na sociálnych sieťach či you tube alebo ich jednoducho zablokujú. Toto je slobodný svet?

O covide sa nepripúšťa slobodná verejná diskusia, lebo ako povedala jedna provládna novinárka „o faktoch sa nediskutuje“. To naozaj covid dokáže zabíjať nielen ľudí, ale aj demokraciu?

Preto je dôležité, aby medzi nami boli ľudia, ktorí si proti vládnej propagande a nátlaku dokážu udržať svoju vnútornú slobodu a osobnú integritu, ktorí verejne bojujú za pravdu. A či sa to niekomu páči alebo nie, prípad Djokovič versus Austrália, nech to už napokon skončí akokoľvek, ukázal Noleho charakter.

V súvislosti s covidom a vynucovaním očkovania sa stal jedným zo symbolov boja za osobnú slobodu jednotlivca proti štátnej zlovôli. To je môj názor…

Autor: Miro Toman, Foto: ilustračné

Miro Toman