Miro Toman: Covidové šialenstvo pokračuje, v Austrálii si to odniesol nezaočkovaný Djokovič

Blog
26 /

Až doposiaľ som bol zdržanlivý v komentovaní udalostí v súvislosti s očkovaním voči covidu, do ktorého už aj u nás zatiahli deti nad päť rokov. Ale o tom niekedy inokedy.

To, čo predviedli austrálske úrady voči tenisovej svetovej jednotke – Srbovi Novakovi Djokovičovi po jeho prílete na Australian Open, kde prišiel obhajovať svoj minuloročný titul a osem predchádzajúcich, ma pravdupovediac vytočilo. Nazaočkovaného tenistu s udelenou zdravotnou výnimkou organizátormi turnaja a samotným štátom, kde sa hrá,  federálne úrady vyhostili. 

Iba stručne zopakujem, že organizátori úvodného grandslamového tenisového turnaja roka udelili Djokovičovi kvôli jeho zdravotnej indikácii výnimku z povinného očkovania (vie sa, že doposiaľ mal problémy s celiatídou), čo posúdili dve austrálske zdravotné komisie samotných organizátorov a štátu Victoria, kde sa turnaj odohrá.

Novak Djokovič

Novak Djokovič

Ešte deň pred odletom srbského tenistu z Dubaja sa austrálsky premiér Scott Morrison vyjadril k jeho výnimke slovami: „Je to vec štátu Viktória. Poskytol mu výnimku na príchod a tak konáme v súlade s týmto rozhodnutím.“

Ako sa však na letisku Tullamarine v Melbourne ukázalo, nestačilo to, hoci podobnú výnimku z očkovania si bez problémov malo uplatniť ďalších 25 hráčov.

Austrálska federálna vláda zrušila Novakovi Djokovičovi vízum a nariadila mu opustiť krajinu. Líder svetového rebríčka a obhajca titulu na Australian Open vraj nesplnil prísne vstupné požiadavky.  Austrálska polícia držala svetového tenistu niekoľko hodín v uzatvorenej miestnosti na letisku bez mobilu, ktorý mu zobrali, bez možnosti kontaktu so svojím tímom.  

Djokovič po prílete na letisko v Melbourne

Djokovič po prílete na letisko v Melbourne

Podľa svetových médií sa do prípadu vložil premiér Morrison preto, aby pozbieral politické body, keďže jeho popularita kvôli dvojročným tvrdým opatreniam voči vlastným občanom je na historickom minime.

„Vízum pána Djokoviča bolo zrušené. Pravidlá sú pravidlá, najmä ak ide o naše hranice. Nikto nie je nad týmito pravidlami,“  populisticky vyhlásil austrálsky premiér.

Scott Morrison

Scott Morrison

Je zaujímavé, že keď pred dvoma rokmi Austráliu ničili obrovské lesné požiare, Novak Djokovič poslal na pomoc pri odstraňovaní škôd značnú sumu peňazí. Vtedy to vláde a jej premiérovi nevadilo, skôr naopak…

Austrálske úrady Djokoviča formálne vyhostili, ten sa však voči tomuto rozhodnutiu prostredníctvom svojich právnikov  odvolal. V pondelok bude sudca Anthony Kelly rozhodovať o Novakovom odvolaní proti zrušeniu víza. Dovtedy musí najlepší tenista sveta tráviť čas v izolácii bez možnosti tréningu, v neslávne známom Park Hoteli – štátnom karanténnom zariadení, ktoré býva prechodným domovom žiadateľov o azyl. Grandslamový turnaj začína 17. januára.

Djokovič po prílete do Austrálie

Djokovič po prílete do Austrálie

Ako sa ukázalo, v hre bol pozitívny PCR test na zo 16. decembra 2021 a prekonanie covidu. To je podľa právnikov Novaka Djokoviča dôvod, prečo ich klient dostal od organizátorov tenisového turnaja aj štátu Victoria výnimku z povinného očkovania hráčov, rovnako ako ďalší tenisti.

Djokovič dostal  1. januára 2022 dostal od austrálskych imigračných úradov písomné povolení na  vstup do krajiny. Je v ňom uvedené, že splnil podmienky pre vstup do Austrálie a nemusí ísť do karantény. 

Toľko známe medializované informácie o neuveriteľnom spore Djokovič versus Austrália kvôli (ne)očkovaniu. Nech je to tak či onak, celý prípad je podľa mňa hanbou Austrálie a potvrdením, kam až môže zájsť covidové šialenstvo. Miesto vzdania úcty deväťnásobnému víťazovi Australian Open ho vyhostia ako nežiaducu osobu!

Svetová tenisová jednotka

Svetová tenisová jednotka

Ak sú dôležitejšie nastavené pravidlá na obmedzenie šírenia covidu (hoci v praxi nefungujú a nové varianty covidu sa šíria rovnako medzi očkovanými i neočkovanými), ako je skutočné zdravie ľudí a uplatňovanie zdravého rozumu pri rozhodovaní, aj s rešpektovaním najnovších lekárskych a vedeckých poznatkov o pandémii,  tak potom sa tento svet musel zblázniť.

Otázkou zostáva, či sa pri šírení strachu z covidu majú báť ľudia alebo vlády, ktoré pod zásterkou boja proti pandémii oberajú vlastných občanov o slobodu a občianske práva. Jedinou cestou ku „konečnému“ riešeniu situácie je vraj očkovanie, čo úplne vyvracia najnovší variant koronavírusu omikron. Pravda bude asi niekde inde…

Tak sa pýtam, o čo v tej Austrálii vlastne ide? Ponížiť kvôli (ne)očkovaniu najlepšieho tenistu sveta je skôr cestou do pekla ako k nejakej ľudskej spravodlivosti.

Ak si niekto myslí, že týmto neospravedlniteľným postupom austrálskej vlády voči Novakovi Djokovičovi sa zvýši u ľudí rešpekt k očkovaniu, tak je na veľkom omyle. Skôr sa stane pravý opak. Srb Nole sa chtiac – nechtiac stane symbolom boja za slobodu, proti ľudskej hlúposti spojenej s bezhlavým presadzovaním povinného covidového očkovaniu. Myslím, že to bude živá téma aj u nás na Slovensku…

Víťaz Australian Open 2021

Víťaz Australian Open 2021

Uznávaný srbský filmár Emir Kusturica pre spravodajský portál Iskra to povedal na rovinu:  „Djokovičovo zadržanie nebolo len lekciou pre vznešeného Srba, ale pre všetkých. Zatknutie Novaka Djokoviča, prvého medzi slobodnými, rebela, ktorý nechce reťaze nového sveta a verí v spravodlivejší poriadok.“

Pripomína to dej filmu, v ktorom boli zatknutí prominentní občania ako názorný odstrašujúci prostriedok, lekcia pre zvyšok. Kusturica sa pýta: „Nestal sa svet už väzením, ktorého najvýraznejším symbolom je ostnatý drôt?. Nie sú tresty pre tých, ktorí sa odmietnu dať pichnúť, len ďalším krokom svetovej vlády?”

Noleho rodina vyzvala v piatok, keď pravoslávni kresťania oslavujú Vianoce, na hromadný protest proti jeho pokračujúcemu zadržiavaniu v hoteli pre imigrantov: „Rodina Novaka Djokoviča vyzýva všetkých fanúšikov a priaznivcov najlepšieho tenistu na svete, ktorý sa nachádza v chúlostivej situácii, na protest pred mestským zastupiteľstvom v Belehrade. Najväčší kresťanský sviatok je príležitosťou ukázať význam komunity i to, akú veľkú podporu má najlepší tenista sveta vo svojej vlastnej krajine.”

Srbské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo: „Srbská verejnosť má silný dojem, že Novak Djokovič je obeťou politickej hry proti svojej vôli a že bol vylákaný na cestu do Austrálie, aby bol ponížený. Nie je zločinec, ani terorista, ani nelegálny migrant, ale austrálske úrady s ním presne tak zaobchádzajú, čo vyvoláva pochopiteľné rozhorčenie jeho fanúšikov a občanov Srbska.”

Zdá sa, že už ide aj o medzištátny spor…

Novak s otcom Srdjanom Djokovičom

Novak s otcom Srdjanom Djokovič

Dovetok

Po Srbovi Novakovi Djokovičovi austrálske úrady zrušili vízum aj českej tenistke Renate Voráčovej. Deblovú špecialistku odviedli do rovnakého karanténneho hotela, kde čaká na súdny verdikt o deportácii aj 20-násobný grandslamový šampión

Tridsaťosemročná Voráčová je víťazka 11 deblových titulov na okruhu WTA, v roku 2017 sa prebojovala do semifinále wimbledonskej štvorhry. Bez problémov prešla hraničnou kontrolou a na austrálskej pôde už absolvovala prípravný turnaj v Melbourne, kde s Poľkou Katarzynou Piterovou prehrali v 1. kole štvorhry s holandsko-austrálskym párom Lesley Pattinamaová Kerkhoveová, Arina Rodionovová 2:6, 4:6. Až teraz prišla po ňu polícia, údajne nedodržala podmienky na udelenie víza. 

Vypočúvali ju a podľa vládneho zdroja oboznámeného s prípadom už úrady Voráčovej oznámili, že musí opustiť Austráliu. Zatiaľ nie je jasné, či sa bude rovnako ako Djokovič snažiť zvrátiť verdikt na súde. Austrálske médiá si myslia, že Voráčová pravdepodobne pricestovala do krajiny s rovnakou zdravotnou výnimkou z očkovania, akú udelili Djokovičovi. Počas uplynulých šiestich mesiacov prekonala COVID-19. V sobotu odletela do vlasti…

Podrobnosti k prípadu Voráčová sa dozviete na: https://www.idnes.cz/sport/tenis/renata-voracova-australie-izolace-viza.A220107_171825_tenis_rou

Renata Voráčová

Renata Voráčová

Autor: Miro Toman, Foto: ilustračné

Miro Toman