Miro Toman: Bystrickí aktivisti šíria hoax o vojenskej prehliadke počas osláv SNP

Blog
8 /

Zdalo sa, že novinári si budú môcť v pohode užívať letnú „uhorkovú“ sezónu a venovať sa aj voľnejším témam, na ktoré v „pracovných“ mesiacoch počas roka nie je čas. Omyl.

Banskobystrickí aktivisti nám nedoprajú kľud ani počas prázdnin a dovoleniek. Tentoraz ich občianska platforma „Nie v našom meste“, ktorá je prepojená na miestnu „politickú stranu“ Banskobystrická alternatíva, vyštartovala s otvoreným listom adresovaným zástupcom mesta Banská Bystrica protestujúc proti formátu osláv 75. výročia SNP.

Milióny na vojenskú prehliadku? Nezmysel…

V prvom momente som si pomyslel, že mi asi niečo ušlo a či sa tu náhodou nechystá nejaká nová pouličná revolúcia. Veď o augustovej vojenskej prehliadke v Banskej Bystrici sa hovorilo už v marci 2019, keď vláda SR schválila organizačné a finančné zabezpečenie osláv SNP vo výške takmer 3,15 milióna eur s DPH, z toho na vojenskú prehliadku bolo vyčlenených 0,7 milióna eur s DPH.

Zo zverejnených materiálov k vládnemu uzneseniu a ich medializácie sa mohol každý záujemca o oficiálne informácie dozvedieť aj to, že v schválenom rozpočte na oslavy SNP sa počíta najmä s nákladmi na opravu a úpravu národných kultúrných pamiatok Pamätníka Nemecká a Pamätníka SNP, opravu areálu, chodníkov a ciest v okolí Múzea SNP.

Ministerstvo obrany totiž už vtedy vyvrátilo fámy o údajnom náklade 10 miliónov eur na vojenskú prehliadku, ktoré sa koncom januára objavili v Denníku N, na portáloch Aktuality.sk a Glob.sk, ešte aj v blogu istého Artura Begmatova na Blog.pravda.sk.

Prišiel júl a dva mesiace pred oslavami SNP po tlačovej správe Ministerstva obrany SR o prípravách na ohlásenú vojenskú prehliadku sa zrazu objaví v jednom bystrickom portáli blog opäť operujúci s desaťmiliónovým nákladom na vojenskú prehliadku, hoci ide o zjavný hoax (z angl. podvod, žart).

Aby toho nebolo málo, prichádzajú bystrickí aktivisti s otvoreným listom, ktorý nemožno nazvať inak ako ďalším šírením hoaxu. „Vychádzajúc z neformálnych informácií“ sa s výčitkami obracajú na primátora, hoci mesto nie je organizátorom vojenskej prehliadky ani celonárodných osláv 75. výročia SNP.

Aktivisti z platformy Nie v našom meste sú presvedčení, že takáto forma osláv SNP nie je pre 21. storočie moderného  demokratického štátu prijateľná a pripomínajú, že presun vojenských tankov mestom sa naposledy udial v roku 1968. Zabudli dodať, že pred vyše 50 rokmi  v našich uliciach pochodovali vojská cudzích štátov a nie naša vlastná armáda. Nemiestne to dokumentujú historickou fotografiou ruského tanku pred bystrickou poštou z tých čias, dehonestujúc tak súčasnú Slovesnkú armádu. Vyjadrujú tiež nesúhlas s finančnými nákladmi na toto podujatie, ktoré zverejnili médiá a pohybujú sa v miliónoch eur, zrejme majúc na mysli tých hoaxových desať…

Od mesta žiadajú neodkladnú komunikáciu hoc mesto nie je organizátor, vypracovanie nezávislého odborného posudku či prehliadka pri plánovanom technickom zabezpečení nemôže poškodiť cestnú komunikáciu I/66, napriek tomu,  že táto cesta nie je v správe mesta. Chcú od mesta aj predloženie oficiálneho podrobného rozpočtu osláv, hoci ten je už 4 mesiace zverejnený na webstránke Úradu vlády.

Na záver aktivisti vyzývajú mesto, aby zaujalo jasné stanovisko, ako vníma takýto charakter osláv SNP v hodnotovej rovine, či už vo vzťahu k objemu vynaložených finančných prostriedkov alebo vo vzťahu k „militantskému“ charakteru prezentovania sa.  Aj keď sa snažili používať v texte viaceré vyberané slová, útočný charakter listu to nezmenilo.

Napádajú aj SIAF

V diskusii na sociálnych sieťach zástupcovia platformy kritizovali aj organizovanie medzinárodných leteckých dní SIAF, tiež ich pokladajú za propagáciu militarizmu. Zaujímavé je, že SIAF minulý rok podporil aj Banskobystrický samosprávny kraj sumou 60.000 eur a kraj sa podieľa aj  na spoluorganizovaní osláv SNP, ale županovi Jánovi Lunterovi otvorený list nenapísali. Platforma ho podporovala už pred regionálnymi voľbami a jeho kritiky sa stránia, tak si to zlizlo len mesto.

Napokon ako vidno z diskusie na sociálnych sieťach, ktorá sa po zverejnení tohto otvoreného listu rozvinula, ľudia nie sú sprostí a drvivá väčšina Bystričanov nemá voči vojenskej prehliadke nič, skôr naopak. Aktivisti si opäť vybrali nesprávny cieľ.

Uznávam právo každého človeka na slobodný názor, ale zároveň sa pýtam, čo sa bystrickí aktivisti preboha zaťahujú do svojich problémov mesto, ktoré nie je organizátorom osláv ani prehliadky. Navyše argumentujú hoaxom, teda presne tým, čo kritizovali u kotlebovcov, ktorí rovnako protestujú proti oslávám SNP už dlhé roky.

Rozpočet je zverejnený na webe už 4 mesiace

Úprimne ma mrzí, že medzi signatármi otvoreného listu aktivistov vidím aj ľudí, ktorých si inak vážim. Neviem, či mali k dispozícii všetky relevantné informácie o organizácii a finančnom zabezpečení osláv 75. výročia SNP vrátane slávnostnej vojenskej prehliadky v našom meste, ale mám pocit, že sa podpísali pod pamflet. Vláda SR to aj s presným rozpisom schválila 27. marca 2019 a všetky informácie sa dajú nájsť na webovej stránke www.rokovania.gov.sk, konkrétne Vlastny material_75.SNP .

Aktivisti asi vôbec nevnímajú historický fakt, že najväčšiu vojenskú tiaž Povstania niesla na svojich pleciach Slovenská armáda, ktorej vojaci prešli na stranu povstalcov a bojovali za našu slobodu. Mali by vedieť, že povstaleckú armádu zo srdca Povstania riadili vojenskí velitelia – generáli Mirko Vesel, Ján Golian a Rudolf Viest.

Práve na počesť povstaleckej Slovenskej armády bude aj slávnostná vojenská prehliadka v Banskej Bystrici. Pokiaľ by aktivisti rešpektovali aspoň históriu SNP, tak by nemohli zosmoliť taký obsah otvoreného listu, ako sa im to podarilo.

Dvadsať aktivistov proti všetkému

Pravdupovediac u bystrických aktivistov s negatívnym myslením si normálny človek už zvykol na všeličo. I na to, že neváhajú bojovať proti verejnoprospešným stavbám užitočným pre Bystričanov či návštevníkov mesta. Stačí spomenúť ich protesty proti výstavbe autobusovej stanice, výstavbe protipovodňových opatrení na území mesta popri Hrone či  proti projektu revitalizácie mestského parku z eurofondov.

Pýtam sa sám seba, koho záujmy vlastne háji platforma Nie v našom meste? No moje určite nie. Navyše teraz vyvolali skôr búrku v pohári vody ako serióznu diskusiii k veci a to ja nemusím. Howgh!

Miro Toman