Miro Toman: Ak je niečo dobrovoľné, tak to prijmem alebo odmietnem, nič viac

Blog
30 /

Vzhľadom na podmienečne registrované vakcíny aj podľa ministerstva zdravotníctva logicky platí, že očkovanie proti covidu je a musí zostať dobrovoľné. Jednoducho kto chce, tak sa zaočkuje, kto nechce túto ponuku odmietne. To treba bezpodmienečne rešpektovať.

Ani vakcína nie je cesta k slobode

Neviem prečo, ale na Slovensku po negatívnych skúsenostiach s „dobrovoľným“ celoplošným testovaním, ktorým vláda na prelome rokov počas pandémie koronavísu podmienila vstup na pracovisko, do školy  či do vybraných prevádzok, aj pri zatiaľ dobrovoľnom očkovaní začína klásť ľuďom podmienky s jediným cieľom – čo najviac zvýšiť percento zaočkovanosti obyvateľstva.   

Nespochybňujem, že očkovanie predstavuje jednak osobnú ochranu jednotlivca, ktorý je očkovaný a tiež kolektívnu ochranu komunity, resp. spoločnosti. K tomu je podľa odborníkov potrebné preočkovať viac ako 60 – 70 % populácie v prípade COVID-19 (tzv. kolektívna ochrana).

Cieľom očkovania je získanie imunity voči covidu, ktorá  napriek rôznym mutáciám chráni človeka pred ďalšou infekciou resp. zabezpečuje ľahký priebeh prípadného ochorenia mimo nemocničného lôžka s minimálnym rizikom smrti. Nie je to žiadna cesta k slobode, ani keď sa necháme zaočkovať  len kvôli dovolenke pri mori s voľným návratom alebo k získaniu  iných krátkodobých výhod oproti iným.

Napriek tomu sa do naháňania počtu zaočkovaných Slovákov a Sloveniek okrem vládnych politikov zapájajú aj viacerí odborníci, osobnosti spoločenského života a mainstreamové médiá, ktoré od rána do večera hlásajú „ jedinú pravdu“ o očkovaní.  Vakcína je vraj jediná cesta k slobode. Naozaj? 

Nevedno, prečo sa medzi našimi odborníkmi takmer nespomína ďalšia účinná cesta k získaniu prirodzenej imunity človeka, ktorou je prekonanie covidu so získaním dlhotrvajúcej odolnosti buniek v našom organizme brániť sa infekcii koronavírusu tak, ako je to pri iných infekčných chorobách. Prečo sa to u nás dlhodobo neskúma?

Azda nie preto, aby sme zistili, že podľa dlhodobého výskumu docentky Koutnej v Čechách imunitná odpoveď pamäťových buniek ľudí po prekonaní covidu je dlhodobá a silnejšia ako u zaočkovaných…

Nerozumiem hlavnému hygienikovi, ako môže vydávať vyhlášky, ktorých uplatňovanie musí pozastavovať ústavný súd? Keď je vedecky dokázané, že prenášať covid môžu aj zaočkovaní, ako môžu títo ľudia voľne prechádzať cez hranice bez testu a ostatní končia v povinnej karanténe?

A čo už majú robiť takí pendleri, ktorí každý deň cestujú zo svojej bubliny tesne za hranicami do svojej domovskej krajiny za prácou, do školy či za inými povinnosťami a mali by si za neustále testovanie platiť? K nim sa azda koronavírus správa inak? Aby sme nakoniec neskončili ako s celoplošným antigénovým testovaním, že nám covid prinesú zo zahraničia práve zaočkovaní, ktorým štát dáva falošnú slobodu.

Napokon to potvrdzujú praktické skúsenosti z najviac zaočkovaných krajín, kde hoc v menšej miere a s ľahším priebehom ochoreli aj ľudia po vakcinácii. Ak máme dodržiavať základné hygienické opatrenia, tak všetci a bez výnimky.

Rozhodujúca  je imunita s protilátkami

 

Nemusím byť bohvieaký odborník na covid aby som na základe každodenne zverejňovaných dát nepostrehol, že hoci sa objavujú stále nové zákernejšie varianty rýchlo sa šíriaceho covidu medzi populáciou, ich účinky sú slabšie, klesajú počty infikovaných, úmrtia sú takmer na nule. Napriek dovolenkovej sezóne a veľkej migrácii ľudí do zahraničia v polovici leta stále nestúpajú nové prípady infikovaných ľudí, covidové úmrtia sú takmer na nule.

Áno je tu hrozba tretej vlny pandémie na jeseň, ale s koronou sa musíme naučiť žiť, aj keď po delte prídu ďalšie mutácie. Preto musíme dodržiavať základné hygienické opatrenia a štát sa musí pripraviť na to nielen legislatívne, ale aj prakticky v ambulanciách či nemocniciach, s účinným systémom dohľadávania chorých ľudí a fungujúcou e-karanténou. Určite to všetko nevyrieši iba očkovanie.

Logickým vysvetlením pre mňa je premorenosť obyvateľstva Slovenska. Po 17 mesiacoch od začiatku pandémie koronavírusu je vďaka očkovaniu (vyše 2 milióny zaočkovaných) a rovnako aj vďaka prekonaniu ochorenia Covid-19 (takmer 800 tisíc pozitívne testovaných ľudí plus ďalší bez príznakov) musí byť imunitná odolnosť obyvateľstva pomerne vysoká.

Chápem, že existujú rizikové skupiny obyvateľstva, s ktorými treba zo zdravotného hľadiska zaobchádzať mimoriadne starostlivo a ak je to lekársky doložené, tak by sa mali očkovať prednostne. Ale prečo aj deti?

Veď tieto vakcíny sú stále len podmienečne registrované a prebiehajú posledné klinické testy. Preto to nemôže byť povinné očkovanie ako pri rokmi osvedčených vakcínach proti detskej obrne, kiahňam, záškrtu, tetanu, hepatitíde a ďalším vážnym ochoreniam. Navyše deti a mladí ľudia nepatria medzi rizikové skupiny obyvateľstva!

Štát sa v honbe za číslami neštíti toho, aby zo zdravia urobil tovar. V záujme bezhlavého zvyšovania zaočkovanosti vymyslel minister financií očkovaciu lotériu, v ktorej môžu zaočkovaní vyhrať financie zo štátneho rozpočtu, dokonca im štát bude za očkovanie alebo sprostredkovanie platiť podľa veku. Až to budí dojem akejsi „štátnej korupcie“ . Veď tu už nejde o zdravie, ale o prachy. Počúvam, ako výrobcovia vakcín dvíhajú ceny, hoci farmaceutickým spoločnostiam neuveriteľne rastú zisky, pričom sa už vážne hovorí o potrebe tretej dávky. To je férové?

Nezmyselné rozdeľovanie ľudí na očkovaných a neočkovaných

Prečo nepočujem odborné rady lekárov (až na malé výnimky pre štát nepohodlných  odborníkov) o prevencii a liečbe covidu? To azda nie je dôležité? Prečo nesledujem v médiách odbornú diskusiu vedcov a lekárov s rôznymi názormi na covid, aby som sa mohol podľa svojho uváženia správne rozhodovať? Prečo sa snažia mainstreamové médiá umlčať aj hlasy advokátov bojujúcich za dodržiavanie ľudských práv počas pandémie na európskych inštitúciách, keďže na našich súdoch sa nemôžu dovolať spravodlivosti? 

Prečo sa nemá otvorene hovoriť o krátkodobých nežiadúcich účinkoch vakcín (dlhodobé ešte nepoznáme a vlastne sa iba skúmajú), hoci sú uvedené na príbalovom letáku. Prečo za účinky podávanej vakcíny nenesie zodpovednosť výrobca ani lekár? Tá zostáva na každom občanovi či rodičovi. Všimnite si, že pri zlyhaní systému štát nemá povinnosť odškodniť zdravotne postihnutých po očkovaní podmienečne registrovanou vakcínou. Ak je celá zodpovednosť na mne, tak mi  štát láskavo nechaj aj slobodu rozhodovania o mojom zdraví a nemiešaj sa do toho!

Aká je to otvorená a slobodná spoločnosť, keď Facebook či Youtube mažú príspevky ľudí s iáným názorom na covid a očkovanie, ako je ten „oficiálny“? Prečo proti jednostrannej covidovej politike protestujú ľudia v celej Európe, ale vládni politici a im blízke médiá ich poľahky opečiatkujú hanlivými výrazmi, rovnako ako odborníkov, ktorí nejdú s hlavným prúdom? Už neplatí sloboda slova? Kam sa podel zdravý sedliacky rozum?

Tento jednostranný tlak na ľudí kvôli očkovaniu od rána do večera je niekedy až neznesiteľný. Doslova ako puk pozerám na novinárov v mainstreamových médiách, ako dokážu za „judášsky groš“ schovať pravdu pod koberec a stávajú sa nástrojom vládnej mašinérie, ktorá rozdeľuje ľudí na očkovaných a neočkovaných, stavia ich proti sebe. Presne v štýle „rozdeľuj a panuj“. Až si kladiem otázku, či sa tento svet nezbláznil…

Nečudo, že táto stupídna celoštátna očkovacia kampaň v skutočnosti míňa cieľ. Mnohí ľudia hľadajú informácie o očkovaní v alternatívnych médiách alebo od odborníkov, ktorým niekto dal na čelo pečiatku antivaxer či konšpirátor. Na druhej strane ak drvivá väčšina ľudí nedôveruje tejto vláde, tak prečo by mala dôverovať jej kampani?

Mám veľa otázok na kompetentných, ale badám, že na tie nepríjemné nenachádzam uspokojivé odpovede. Tak si ich hľadám z rôznych iných aj zahraničných zdrojov. Spolieham sa na svoj zdravý logický úsudok. Navyše som prekonal covid a mám v tele stále vytvorenú dostatočne silnú imunitu s protilátkami, takže nepociťujem potrebu nechať sa zaočkovať. A nikto ma tu nebude nútiť do povinnej vakcinácie proti covidu, ani moje deti. Ak sa tak rozhodnú, tak len na základe svojho uváženia a slobodnej vôle.

Ak však bude chcieť zo mňa štát vytvoriť kvôli tomu občana druhej kategórie s obmedzenými právami oproti zaočkovaným (hoci aj európske covid pasy počítajú s tromi rovnocennými možnosťami ochrany pred covidom – očkovanie, prekonanie covidu a testovanie), tak si začnem aj ja aktívne brániť svoje ľudské práva a slobody. Keď je niečo dobrovoľné, tak mám právo povedať áno alebo nie. Bodka!

Autor: Miro Toman, Foto: ilustračné

Miro Toman