Martin Turčan: Laskomerská dolina v Banskej Bystrici skrýva veľké prekvapenie

Blog
1 /

Banská Bystrica má jedinečné podmienky na šport a vďaka krásnej prírode je radosť športovať v okolitých horách. Laskomerská dolina skrýva na naše podmienky jedinečný projekt, ktorý vznikol vďaka partii zanietených „bajkerov“, ktorí sa rozhodli v roku 2013 vlastnoručne a z vlastných zdrojovzačať s obnovou starých historických lesných chodníkov, ktoré boli desiatky rokov nevyužívane a dali im nový zmysel.

Okrem toho, že po ich obnove stále slúžia ako chodníky, vznikli ich rozšírením a náročnou terénnou úpravou singletraily. Sú to vlastne cyklochodníky, ktoré využívajúcyklisti na zjazd a sú na nich umiestnené a vybudované rôzne terénne vlny, klopené zákruty, či skoky. Tieto chodníky ponúkajú rôzne stupne náročnosti, a preto sú vhodné pre začiatočníkov, ako som ja, ale aj pre skúsených „bajkerov“, ktorých už málokedy niečo v teréne prekvapí.

V zahraničí je tento druh športu veľmi obľúbený a existujú desiatky miest, ktoré žijú turizmom vďaka podpore a budovaniu singletrailov. Navštevujú ich „bajkeri“ z celého sveta,  a preto Banská Bystrica môže v budúcnosti patriť tiež k týmto lokalitám. Ako to však často býva, mnohí z nás ani nevedia, čo sa v našom okolí nachádza a aký jedinečný zážitok môžu v tejto krásnej doline zažiť.

V súčasnosti sú vybudované štyri singletraily v celkovej dĺžke cca 10 km, ktoré boli oficiálne otvorené začiatkom augusta 2016. Nepoznal som kedysi tento projekt a vlastne ani ľudí okolo združenia KoLesomo.z.. Keď som ich prvýkrát privítal ako viceprimátor v pracovni, vedel som, že majú jasnú víziu, veľké nadšenie a odhodlanie, neboja sa tvrdej práce, ktorej venujú všetok svoj voľný čas a potrebujú pomoc samosprávy aMestských lesov, aby vedeli rozbehnúť svoje predstavy naplno.

Dnes po 4 rokoch som si istý, že to ich podpora bola správnym rozhodnutím a som vďačný za to, že ich v Banskej Bystrici – Európskom meste športu 2017 máme. Viem aj dnes podľa aktuálnych informácií, že rozvoj tejto športovej aktivity sa nekončí a stále pribúdajú nové a nové zámery týchto nadšencov. Minulý rok sme spoločne otvorili tzv. pumptrack v základnom tábore, ktorý slúži ako dráha na bezpedálové preháňanie sa na horskom bicykli.

V týchto dňoch sa táto dráha upravuje a spevňuje, aby vydržala stále väčší a väčší nápor „bajkerov“. Projekty šikovných dobrovoľníkov s čistým úmyslom, ktorých je v našom meste veľa, rozhodne stoja za našu podporu!

Autor: Martin Turčan, Foto: autor a Trailforks.com

Martin Turčan