Marek Modranský: V ťažkých časoch je dôležité správne hospodárenie samospráv

Blog
4 /

Som poslancom krajského mesta Banská Bystrica už druhé volebné obdobie. Každý rok bolo potrebné zostaviť rozpočet mesta zodpovedne k obyvateľom a službám, za ktoré mesto zodpovedá. Investície nevynímajúc, aby sme technický dlh nenaťahovali do ďalších rokov a z niektorých oblastí by sa vytvorili doslova časované bomby.

Počas úzkej spolupráce s primátorom Banskej Bystrice Jánom Noskom a ďalšími mojimi známymi, ktorí sú dnes primátormi alebo starostami miest a obcí v našom kraji, ma títo ľudia inšpirovali svojím nasadením pre plnenie potrieb obyvateľov mesta či obce a zvyšovanie kvality ich života.

Mestský úrad

Mestský úrad

Robia to naozaj pre ľudí, od maličkostí až  po veľké projekty. Ale čo považujem za dôležité, je  správne hospodáriť s verejnými zdrojmi s určením si priorít. Preto som presvedčený, že aj budúci župan musí byť pripravený spolupracovať a pomôcť každému mestu a obci v našom kraji.

To najdôležitejšie je však vedieť riadiť a správne hospodáriť s verejnými financiami. Nechám na odborníkov, aby posúdili, či sa to uplynulých päť rokov v Banskobystrickom samosprávnom kraji podarilo alebo nie. V každom prípade treba začať stavať kraj na rozumných, reálnych a pre ľudí potrebných cieľoch.

Úrad BBSK

Úrad BBSK

V nasledujúcich rokoch nebude čas na zábavu, sebaprezentáciu, predražené billboardy či excelovské tabuľky. Budeme sa miesto toho musieť sústrediť na tvrdú a cieľavedomú prácu. Čaká nás obdobie, kedy budeme musieť riešiť základné veci – obozretné hospodárenie, sociálne istoty, prácu, rodinné zázemie, zotrvanie ľudí v našom kraji či boj s chudobou.

Je tu vážna energetická kríza, tovary a služby dražejú, mnoho ľudí sa dostáva na hranicu chudoby. Vláda miesto riešenia akútnych sociálno – ekonomických problémov občanov rieši svoje vnútorné koaličné spory, čo si samosprávy nemôžu dovoliť.

Úrad vlády SR

Úrad vlády SR

S veľkým pohoršením sledujem to neuveriteľné babráctvo na najvyššej úrovni, ktoré vedie domácnosti a firmy do obrovských problémov. Myslím pritom na množstvo ľudí, známych, ktorých poznám a viem, že aj spoločnosť takto speje do kolapsu.

Na štát sa nedá spoľahnúť, pomôžu ľuďom aspoň samosprávy? Napriek tomu, že majú obmedzené kompetencie a financie, vždy sa o to snažia a nenechajú svojich občanov v štichu. Veď si spomeňme na pandemickú krízu a teraz ukrajinskú. Nebyť samospráv, tak štát skolabuje a ľudia by zostali bez pomoci.

Kríza

Kríza

Onedlho nás čakajú regionálne a komunálne voľby. Bude treba dobre zvažovať, komu dať svoj hlas a nedať sa opiť rožkom, ako sa to stalo v posledných parlamentných voľbách. Nenechajme sa klamať prázdnymi heslami bez akýchkoľvek záruk či predpokladov, že ten ktorý kandidát má na to, aby ich aj reálne naplnil.

Prichádza doba, kedy si už takýto hazard nemôžeme dovoliť. Potrebujeme istoty, správne rozhodnutia a upokojenie tejto krízovej situácie.

Zľava Ján Nosko a Marek Modranský

Zľava Ján Nosko a Marek Modranský

Autor: Marek Modranský, Foto: ilustračné

Marek Modranský