Marek Modranský: O Matovičovi, korone a opatreniach

Blog
1 /

Som pozitívny na COVID. Nezľahčujem túto tému, aj keď som mal (zatiaľ) šťastie, že priebeh bol od začiatku celkom v norme.

Chytíte to rýchlo. Skutočne. U nás sa to objavilo tak, že manželka spieva v opere, kde to mali vraj dvaja kolegovia, čím tam vzniklo ohnisko ďalších 20 ľudí. Vrátane jej. Takto to prišlo k nám domov. Hneď 10 – dňová karanténa, potom testy. Ona po 11 dňoch negatívna, aj dcérka (našťastie!) a ja stále pozitívny. Čiže znovu doma všetci v karanténe ďalších 10 dní…

COVID existuje. A bolí. Nielen teploty, ale únava, svalstvo a aj keď som už navonok fit, stále mám tlak na hrudi. Ako keď si ľahnete na chrbát a na srdce Vám položím dvojlitrovú fľašu Coca-Coly hore dnom.

Športujem. Dvakrát týždenne hokej, do toho časovkársky bicykel, v zime skialp a lyže. Som sám zvedavý, aké stopy to zanechá. Niektoré úseky si meriam presne cez senzory, takže o mesiac či dva Vám budem vedieť napísať, či som znovu ako predtým alebo je kapacita pľúc nižšia.

NOSTE PROSÍM RÚŠKA A CHRÁŇTE SA! To je to najmenej, čo môžeme spraviť pre seba a našich blízkych. Aj keď liečba väčšinou prebieha doma, bez špeciálnych liekov. Nie je to príjemné a dlhodobé následky ešte nepoznáme.

K MATOVIČOVI A JEHO POKUSOM

Na tohto človeka mám svoj názor. Skôr si myslím, že on si je dobre vedomý, že vo voľbách podviedol množstvo Slovákov svojimi tabuľkami a heslami, pretože keď má teraz šancu ukázať svoje výkony, tak je to riadna bieda.

Sledujem jeho výstupy  a sám sa snažím na niektorých jeho rozhodnutiach nájsť niečo pozitívne. Ale krok za krokom som veľmi sklamaný – až nahnevaný z tejto situácie v krajine. Hádky, kauzy, protesty a najnovšie aj podozrenia z organizovaných zákaziek, na ktoré on sám poukazoval predtým.

Som presvedčený, že svoju neschopnosť a neúprosný postoj k nám všetkým (lebo neverím, že on si pospolitý ľud váži, čo dokazuje svojimi statusmi) zakrýva snahou o senzáciu a ukážkové projekty, ktoré nemajú ani podkladové čísla, ani reálne stanovené ciele. Len sa hrá s verejnými peniazmi a kompetenciami naozaj ako rozmaznané dieťa na ihrisku. Jeho hranie sa a šírenie strachu už aj pri korone však prerastá do absolutizmu a nebezpečného totalitárstva v celej krajine.

V tejto situácii som si spomenul na výrok známeho psychoanalytika Sigmunda Freuda: „Počiatky spoločenského života vidím v rodine, ktorá vzniká z pravekého stáda. Vládne jej silný samec, ktorý obmedzuje sexuálne styky ostatných samcov. Tento vývoj sa mení neskôr na mocenský boj.“

Preto priatelia, nespoliehajte sa pri korone na jeho senzácie a pritakávanie koaličných partnerov, sme v tom všetci aj bez nich – politikov. To, čo mali urobiť v lete (doplnenie kapacít a nových lôžok), to neurobili a teraz hasia s lyžičkami vody, keď už horí celý les.

Preto Vás prosím, noste rúška, chráňte seba aj svojich blízkych. Pamätajte, že aj vo Vašej blízkosti sú ľudia, ktorí kým ste Vy ešte zdraví alebo „nachladnutí „, tak oni čakajú oprávnene na poradie so svojou liečbou (onkopacienti či  operácie). A nikto z nás im predsa nechce zabrať to cenné a pre ich život dôležité miesto v nemocnici.

Čo by oni dali za to, keby ich liečba spočívala len v nosení rúška a 10-dnovej karanténe…

Autor: Marek Modranský, Foto: ilustračné

Marek Modranský