Ľubomír Motyčka: Správy podľa významu

Blog
1 /

V žurnalistike sme sa kedysi učili, že každá správa sa má písať tak, aby sa z nej dalo mazať od dola smerom hore. Dnes to neplatí. Správy sa splietajú tak, aby to najdôležitejšie vlastne zaniklo.

Napríklad, vedie sa vojna o ivermektín. Už poznám len jedného doktora, ktorý to odmieta. Postavím sa na jeho stranu. Lebo je osamelý. Ale, pre istotu len dovtedy, kým neochoriem.

Pre mňa je zaujímavý nápad držať núdzový stav, kým nebude zaočkovanosť na úrovni 60 – 80 percent. Vzhľadom na to, ako sa darí v očkovaní, to bude asi až o rok. A tým vakcínam z Ruska neverte. Matovič zase klamal a nič nevybavil.

Ja sa len pýtam. Čo bude skôr, zaočkovanosť, zrušenie núdzového stavu. alebo barikády?

Druhá správa ma odtláča na vedľajšiu koľaj. Pomaly strácam inšpiráciu venovať sa letisku Sliač. Len to hašterenie s Naďom sa mi páči. Alebo s hovorcami Naďa a Doležala.

Ale inak? Obaja už verejne deklarujú obnovenie civilného lietania zo Sliača, o tému prejavila záujem prezidentka. Už si zo mňa nerobia posmech tí, čo tvrdili, že už to nikdy nebude. Ak takí sú, odporúčam im na Regine stred dnes od 14:00 do 15:00 hodiny sledovať debatu o letisku Sliiač obidvoch ministrov a podpredsedu Banskobystrického samosprávneho kraja  Ondreja Luntera.

Teším sa na to, ukazujem dlhý nos arogantným hovorcom, ktorí odbili hlúposťami nejakého vidieckeho novinára – teda mňa. A teraz musia tému seriózne akceptovať. Ale pozor, úplne bokom stáť nebudem. Tému ďalej sledujem. A to aj dnes.

A teraz tá najmenej dôležitá informácia. Moja dcéra chodí k Čiernej Ovci, reštaurácii pri chodníku smerujúcemu do Harmaneckej jaskyne. Nateraz je zavretá. No ale potok tečie. Je prehradený a v malom jazierku sa často kúpu ľadové medvede.

A večer, po 21. hodine, keď je už pokoj, chodia ďalší otužilci. Ďalšie ľadové – hnedé medvede. Povedal mi to Stano Mičev, riaditeľ Múzea SNP. Ako riadny partizán býva v hore.

Tak som si myslel, že dcéru nastraším. Kdeže. Hneď sa tam chcela ísť pozrieť. Bojím sa, že som ju skôr nalákal…

https://www.facebook.com/lubomir.motycka.9/videos/10216386617972249

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka