Ľubomír Motyčka: Skanzen, akých je málo

Blog
1 /

Ktovie, kedy sa to začalo. Vari asi tak pred pätnástimi rokmi. Čím menej bolo  pamätníkov skutočných vojnových hrôz – aspoň u nás v Európe,  tým väčší bol záujem o zbrane.

Občas nás znepokojila občianska vojna v Juhoslávii, ale to sme akosi rýchlo zvládli. Jednoducho, začal narastať záujem o historické zbrane. Vo svete sa z toho stal dokonca veľmi slušný obchod. A možno aj u nás. Sú zberatelia, ktorí si za vojnové artefakty  dajú vŕtať koleno.

Na Slovensku máme viacero pamätných miest bojov v 2. svetovej vojne. A spolu s tým súvisia aj zbrane z tohto obdobia. Najviac či aspoň najpríťažlivejšie umiestnené v teréne sú v oblasti Dukly. Celkovo však najväčšia koncentrácia takýchto zbraní na malej ploche je v Banskej Bystrici, v Múzeu SNP. Množstvo menších zbraní je v rámci samotného múzea, pod strechou, ale do 30 tankov, diel, protitankových kanónov a húfnic je pod holým nebom.

Dojímavo, nesmierne mierovo pôsobí, keď sa na delách a tankoch počas slnečných dní hrajú deti. Je to prirodzene krásne. Zbrane sa stali detskými hračkami. Nepôsobia hrozivo, pre deti to vlastne nie je skanzen Múzea SNP, ale akýsi park. Nech to tak navždy ostane, nech sú zbrane pre nás už navždy len akousi nezvyčajnou atrakciou.

A predsa. Uvedomujeme si hodnotu niečoho takéhoto? Je tam tank, akých je už len 20 na celom svete alebo vozidlo, ktorých je na celok svete len 50. Konkrétnejšie údaje nezverejníme. Ktovie či niekto nie je schopný ukradnúť hoc aj tank.

Sú tu samozrejme nemecké zbrane, ale aj ruský tank T – 34, ktorý v zmodernizovanej podobe možno ešte niekde slúži. V každom prípade je to popri kaťuši jeden z najvýznamnejších symbolov víťazstva Červenej armády.

Je tu ľahký tank LT 34 slovenskej výroby.  Je tu tankový vozeň Štefánik, guľometný vozeň z pancierového vlaku. A čo historické lietadlo?

Historikov dnes neteší, keď si ľudia robia zo skanzenu parkové ihrisko. Nastáva  už totiž čas prísnej ochrany. Pozerať sa, nedotýkať sa, to je len prvý krok. Druhým je stále prísnejšia ochrana pred výtržníkmi a zlodejmi. A príde aj čas, keď nastane schovávanie desiatok veľkých zbraní pred  poveternostnými vplyvmi.

Sú to historické pamiatky, ktoré si zaslúžia ochranu a úctu.

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: autor

Ľubomír Motyčka