Ľubomír Motyčka: Plážové kúpalisko v Banskej Bystrici, nekonečný príbeh?

Blog
1 /

plazove-kupalisko1

Koľko už bolo plánov a snov? Ešte aj bystrické more sme „budovali“. Roky som reálne chodil od jari na plážové kúpalisko, počúval, najskôr sľuby, potom zdôvodnenia, prečo bolo všetko inak.

Vlani problémy vyvrcholili.  Priesaky hrádzí, hrozba prevalenia steny oddeľujúcej starý bazén od jazera, rozpadávajúce sa celé kúpalisko, nedostatočné služby…. Zástupcovia spoločnosti Aqualand sa vyhli aj stretnutiu s členmi komisie pre cestovný ruch. Už asi nechceli počúvať kritiku.

Na jednom  z jesenných zastupiteľstiev mesta som nakoniec navrhol, aby vedenie Banskej Bystrice začalo rokovať o odstúpení od nájomnej zmluvy. Uznesenie bolo prijaté a je dodnes právoplatné.

Dosť nepríjemne som ochorel a trvalo niekoľko týždňov, kým som sa postavil na nohy. Je tu ďalšia jar. Čo nás v súvislosti s plážovým kúpaliskom čaká?

Rokovanie o odstúpení od zmluvy sa nekonalo. Zato nám pán Sninský predstavil pána Béreša, nového manažéra kúpaliska. No dobre, najpodstatnejšia je spokojnosť ľudí. Tak, čujme čo sa deje.

Absolvoval som už dve prehliadky pláže a jedno rokovanie na MsÚ. Dozvedel som sa veľa. Vyberám aspoň to, čo ja považujem za najpodstatnejšie.

Už sa pripravuje montáž biotechnológie. Dodávateľ zaručuje kvalitu pitnej vody. Konečne budeme mať roky sľubované biokúpalisko. Už je opravená jedna stena medzi jazerom a starým bazénom. Opravujú sa aj bazény pokryté plastom.

Okolo detských bazénov budú dospelí sedieť tak, aby si pritom nemočili nohy. Už sa rozoberá starý tobogán, bude nový – nebude trhať plavky. Pribudnú možnosti kúpania sa pre deti, bude viac výdajných miest pri langošoch, zmodernizuje sa ponuka stravy aj smerom k zeleninovým jedlám,  rozšíria sa opaľovacie plochy pri starom bazéne…

Páči  sa mi zrušenie plastov. Tanieriky, poháre, príbory majú základ v cukrovej trstine. V komposte sa rozložia. Zato s rozpakmi akceptujem ďalší bazén, ktorý má byť postavený v rámci jazera vedľa starého bazénu.

Má byť plnený medokýšom, aby boli spokojní milovníci starého bazéna, čistenie a napúšťanie trvá vraj dlho. No, to je vec slabnúceho prameňa. Tento horúci zemiak sa pán Sninský snaží prehodiť na mesto. Lebo pozemok je cirkevný. Tak nech to rieši mesto. No, načo je potom ďalší bazén?

Celkove konštatujem, že za roky čo chodím na plážové kúpalisko pred sezónou, som dokopy nezažil toľko pracovnej aktivity ako teraz. Teda, ak spoločenský tlak prinesie skutočne nárast kvality služieb, rád zabudnem aj na platné uznesenie. Výrazný posun vpred pocítime v júni. Všetci spoločne si to môžeme prekontrolovať.

A ešte niečo. Nemôžem si to odpustiť. Pán Béreš na chvíľku stratil sebaovládanie. Rád by koordinoval informácie smerom k verejnosti. Hovoril o tom na stretnutí u pána primátora, pred týždňom na pláži mne a rovnako aj  teraz. Vždy mám odložiť čo napíšem na neskôr. Kvôli koordinácii.. A tak, s pocitom, že to už smrdí cenzúrou či manipuláciou, som oznámil, že už sa koordinovať nedám, že hneď napíšem. A vtedy došlo ku chvíľkovej strate sebaovládania…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: autor a ilustračné

Ľubomír Motyčka